Dunaújváros Hetilap

Két szépkorút köszöntöttek

Kölesdi Fanni - 2021. június 24. 8:08

Folytatódott a szépkorúak köszöntése városunkban – Barta Endre alpolgármester óvodai főszakácsnőt és szabómestert köszöntött a város vezetése nevében a napokban. A születésnaposok a családjuk körében fogadták a jókívánságokat. 

Domak Istvánné "Julianna néni" még a tavalyi év végén ünnepelte 90. születésnapját, azonban a pandémia miatt elmaradt a személyes önkormányzati látogatás. Ezúttal családja körében fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki virágcsokorral, emléklappal és csomaggal köszöntötte az 1930. november 8-án Rácalmáson született „Julianna nénit”, aki Adony-Alsócikolapusztán nőtt fel három testvérével együtt. Családjával napszámosként dolgoztak az akkori grófi birtokon. Julianna néni 1963-ban költözött Dunaújvárosba férjével és fiával együtt, majd itt a helyi óvodákban kezdett el dolgozni a konyhán, közben megtanulta  a szakács szakma fortélyait, majd idővel óvodai főszakácsnő lett: 10 évet az Erkel kerti óvodában, majd 20 évet a Római városrészi oviban dolgozott. 1985-ben ment nyugdíjba. Munkájáért több elismerést i kapott, az 1976-os a Minisztertanács által adományozott "Kiváló dolgozó" címére az egyik legbüszkébb. Három unoka és öt dédunoka örvendezteti meg a mindennapokban. Julianna nénit fia, Domak István minden nap több alkalommal meglátogatja és segíti . Unokái és dédunokái is gyakran benéznek hozzá. Mint mondta, korábban a napjai kézimunkázással teltek: a lakásában egyebek mellett saját hímzésű terítők, párnák, huzatok találhatók, amelyekre egytől egyig büszke, hiszen a varrás és a hímzés örök szerelem marad a számára. 

Örömmel fogadta az önkormányzati jókívánságokat Fehérvári Antal is, aki június 14-én töltötte be 90. életévét. Antal bácsi tősgyökeres pentelei, földművelésből élő családban nőtt fel hét testvérével együtt.  Szakmát szeretett volna tanulni, így hamar megszerezte a férfi szabó mesterlevelet, és több mint 40 éven át végezte ezt a munkát. Feleségét is a szakmája révén ismerte meg, akivel 65 évig éltek együtt szeretetben és boldogságban. Sokáig szalagvezetőként dolgozott a Ruhagyárban, majd a Pálhalmai BV intézetben varrt egyenruhákat, végül innen  is ment nyugdíjba. Két gyermeke született. 4 unoka és 3 dédunoka örvendezteti meg a mindennapokban, akiket korábban nagyon sokszor vitt a Duna-partra focizni, játszani. A munka mellett is igencsak aktív közösségi életet élt, hiszen tanácstag volt Újtelepen és rengeteget dolgozott az ott élőkért. Antal bácsi szervezte meg például a vezetékes víz- és gáz házakba történő bevezetését.  De a munkáját is szívvel-lélekkel végezte – remek mesternek bizonyult, több inasából is kiváló szabót nevelt. A mindennapjai ma már leginkább kertészkedéssel telnek: zöldségeket, gyümölcsöket, valamint szőlőt termeszt.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.