Dunaújváros Hetilap

Különleges övezet – két közgyűlés előtt

Öcaline - 2021. július 22. 18:43

A dunaújvárosi közgyűlés állásfoglalást fogadott el a múlt csütörtöki nyílt ülésen a Városházán, a Fejér Megyei Közgyűlés is tárgyalt a Duna mente – Fejér különleges gazdasági övezetről. A székesfehérvári tanácskozáson Kálló Gergely országgyűlési képviselő is felszólalt – a hivatalos válasz: Gyurcsány.

Két közgyűlés is tárgyalt a témáról, de micsoda különbséggel: míg a dunaújvárosi testület többsége a városi és térségi érdekek mentén szavazott a témában (ehhez lásd a visszatekintőt az összeállítás végén), a megyei közgyűlés nettó politikai szempontok szerint döntött.

Leszavazták a módosítót

A Megyeházán rendezett rendkívüli közgyűlésen az első napirendként szerepelt a Duna mente – Fejér különleges gazdasági övezet témája, ugyanakkor három tételről szavazhattak a fideszes többségű testület tagjai: az övezet létrejöttéhez kapcsolódó jogszabályi háttér megteremtését célzó javaslatban szerepelt az Iváncsa községgel és Rácalmás várossal kötendő megállapodás is. 
A javaslathoz módosító indítványt nyújtott be Kátai György arról, hogy maradjanak érvényben Dunaújváros vonatkozó szerződései Rácalmással és Iváncsával, a megyei közgyűlés fideszes többsége leszavazta a DK-s képviselő módosító javaslatát, és elfogadta a javaslatot. 

Felszólalt, tiltakozott

Az ülésen fel kívánt szólalni Kálló Gergely, a térség országgyűlési képviselője, valamint Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester – míg a honatya a törvényben foglalt jogával élve szót kaphatott a Megyeházán, a város alpolgármestere nem kapott szót a megyei közgyűlésben. Kálló Gergely több kérdést intézett dr. Molnár Krisztián közgyűlési elnökhöz, egyebek mellett arról, ki kezdeményezte a gazdasági  övezet létrehozását, miért maradt ki az egyeztetésekből a város és személy szerint ő maga, illetve mi lesz a sorsa a máig élő szerződéseknek. 
A közgyűlés elnöke válaszában – érdemi érvek helyett – a vasmű privatizációját hozta fel a dunaújvárosi bajok fő forrásaként, megjegyezte, hogy igenis voltak egyeztetések az érintett településekkel, illetve azt is kifejtette, hogy értelmezése szerint a korábbi kontraktusok az övezet létrejöttével okafogyottá váltak. A viszontválasz, majd Kálló Gergely reakciója után mondottak során 17 alkalommal hangzott el a fideszes varázsszó: Gyurcsány.

A közgyűlés után a Megyeháza előtt tartott sajtótájékoztatón Kálló Gergely szintén hangsúlyozta, hogy nem kapott érdemi választ a kérdésekre, míg Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester kifejtette: az átgondolt térségfejlesztési törekvések helyett a politikai bosszú motiválta a különleges gazdasági övezet létrejöttét.

Jogos jussáért harcol a város

Amint arról már beszámoltunk, a dunaújvárosi közgyűlés is foglakozott a különleges gazdasági övezet témájával a Városháza közgyűlési termében múlt csütörtökön, amely napirendjén szerepelt a Duna mente – Fejér elnevezésű különleges gazdasági övezet miatt a Rácalmással és Iváncsával kötött megállapodásokhoz kapcsolódó állásfoglalás kialakítását célzó javaslat.  
Az állásfoglalás arról szól, hogy a közgyűlés továbbra is érvényesnek és hatályosnak tartja a korábban született szerződéseket. Ennek nyomán a jogutód megyei önkormányzattal szemben is érvényesíteni kívánja az adómegosztással kapcsolatos megállapodást. Pintér Tamás polgármester a közgyűlésen is hangsúlyozta: minden lehetséges eszközzel el kívánják érni, hogy az igazságtalan és jogilag is kifogásolható döntés után a város visszakapja jogos jussát.

Itt tartunk most – de terveink szerint hamarosan terjedelmesebb összeállítás foglalkozik majd a Megyeházán hozott döntéssel.

(Fotó: Végh Zoltán) 

A rovat további hírei: Közélet

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról.