Tavasz a télben még pár napon át – aztán jön a lehűlés

Öcaline - 2022. január 3. 9:54

Melegrekord-gyanús napok várnak ránk szerdáig a DO időjárási szakértőjének hét- és évnyitó előrejelzése szerint. A tavaszt idéző periódus után lehűlés várható, de még mindig nem az igazi.

"Viharos széllel jön a front szerdán" – hamarosan véget érhet tehát a téli tavasz, kezdte prognózisát Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus időjárási portál szerkesztője. Ma még kitart a jó idő, bár erősen felhős időre számíthatunk, és az északi hegyes-völgyes tájakon már elszórtan lehet kisebb eső, záporeső. Átmenetileg csökken a felhőzet délután. megélénkül az északnyugatira forduló szél – de még mindig 9 és 14 fok közötti értékekkel számolhatunk.
A folytatás szinte lekopírozza a mai napot a friss modellek szerint – kedden erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és főleg a Dunántúlon képződnek ködfoltok reggelre. Országszerte előfordulhat kisebb eső, záporeső – a délnyugati szelet többfelé erős, néhol már viharos széllökések kísérik, de marad a 10-12 fok körüli, egyértelműen a kora tavaszi mutatókat idéző idő.
A valódi változás szerdán várható, a borult égből többfelé lesz eső, amit a Dunántúlonhavas eső, a hegyekben havazás válthat fel – újra megnehezítve a közlekedést; a Mecsekben például pár centis hótakaró is kialakulhat. Az északnyugatira forduló szél többfelé lesz erős – a nyomában érkező hidegfront vet véget a szokatlanul enyhe időnek. hidegfront érkezik. Így fordulhat elő, hogy reggel még 10, délután már csak 4-5 fok körül valószínű a hőmérséklet.
A hét közepétől már egyértelműen téliesre fordul térségünk időjárása a középtávú előrejelzések specialistája szerint: csütörtökön eleinte marad a borongós idő, majd az erős szél hatására csökken a felhőzet. Csak futó zápor, vagy hózápor fordul elő, reggel fagypont körüli idő várható, délután 3-5 fok körüli értékekkel számolhatunk. 
A periódus utolsó napjai hűvös, télies időt ígérnek: pénteken reggel országos fagyra készülhetünk, majd a többórás napsütés hatására 5-6 fok köré melegszik a levegő. Csapadék nem várható. Nem úgy szombaton és vasárnap, amikor egy csapadékzóna érheti el térségünket – egyelőre kiszámíthatatlan állagú égi áldással: szombaton inkább havas eső, hó lehet, míg vasárnap jellemzően esővel számolhatunk.

A téli tavasznak egyelőre lőttek – korai eltenni még a nagykabátot!

(Fotó: Így látjuk Mi! – Kovács Tibor képe)

A rovat további hírei: Mozaik

Nyárias meleg után erős lehűlés

Nyárias meleg után erős lehűlés

2024. máj. 06.

Ma még napsütés és nyárias értékek, keddtől esős napok jönnek, lehűléssel, ígéri a DO időjárási szakértője. A hét vége is változékony marad, lesz egy hamisítatlan áprilisi hetünk!

DSTV: apró, de gyönyörű gesztus az MMK előtt

DSTV: apró, de gyönyörű gesztus az MMK előtt

2024. máj. 04.

Szép anyák napi akcióra készül a Munkásművelődési Központ, derül ki a DSTV összegzéséből. Anyák napjára készülve már ma kikerül az intézmény elé az a tábla, ahonnan szeretteiknek szóló jelképes ajándékot vihetnek magukkal a látogatók. Hangkép.
 

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

2024. máj. 03.

A családi kirándulások egyik népszerű célpontja Pécs, a Mecsek vadregényes tájai mellett azonban érdemes ellátogatni egy különleges helyszínre is. (X)

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

2024. máj. 03.

A Sugárúti Fesztivál vendége volt Koltai Róbert, aki élettársával, Gaál Ildikóval színpadra állva önálló fellépéssel örvendeztette meg a Dunaújvárosi Estek közönségét. Az előadás ezúttal a Kultik Moziban volt, ahová nagyon sokan ültek be a színvonalas kikapcsolódás reményében. Így is történt!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

2024. máj. 03.

Immár a XXXVIII. Bringatúra nagy közös tekerésére várják a kétkerekűsöket május 4-én, szombaton. Mutatjuk a teljes programot, bónuszként az útlezárások tervével. Hajrá mindenki, itt a pontos menetrend!

Sugárúti Fesztivál: élményözön a Vasmű úton (galériával)

Sugárúti Fesztivál: élményözön a Vasmű úton (galériával)

2024. máj. 02.

Csodás idő, színes kínálat, és minden képzeletet felülmúló tömeg: remek program kerekedett az idén immár harmadszorra rendezett Sugárúti Fesztiválból május 1-jén. Világ dunaújvárosiai, idesüssetek!

Rostisok Találkozója – már másodszor

Rostisok Találkozója – már másodszor

2024. máj. 02.

Legutóbb vészterhes apropóból úszott a hírfolyamba a Rosti iskola neve – ezúttal sokkal örömtelibb eseményről számolhatunk be: immár másodszor adott otthont az iskola árnyas udvara a Rostisok Találkozója című programnak.