Szeles nyitány és végjáték között jelentős enyhülés

Öcaline - 2022. február 7. 11:51

Még felhős, helyenként csapadékos időt ígér mára a DO meteorológiai szakértője, a folytatásban jelentős enyhülés következhet. Nem jön az igazi tavasz egyelőre, de bekacsint!

"Viharossá fokozódik a szél!" – azt nem állítom, hogy újdonsággal szolgált szokásos hétindító prognózisa elején Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus időjárási portál szerkesztője. A mai napra rendelt előrejelzés szerint a délelőtti csapadékos idő után északnyugat felől csökken a felhőzet, és egyre nagyobb területen süt ki a nap. Ezzel még nincs vége: délután ismét felhőátvonulások lehetnek – és záporok, hózáporok alakulnak ki. Nagy területen lesz erős, olykor viharos az északnyugati szél, 5 és 10 fok között alakul a hőmérséklet.
A folytatás is változékony időt ígér a friss modellfuttatások szerint, kedden az eleinte napos időt követően északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és estétől már kisebb eső, záporeső is kialakulhat, az északi hegyes-völgyes tájakon még bőven elkél a kesztyű, ott hózápor is lehet. Erős, nyugaton viharos marad az északnyugati szél, 4 és 9 fok közötti értékekkel számolhatunk. Komoly változás következik szerdától, reggel még rétegfelhős lesz az ég, majd napközben nyugat, délnyugat felől csökken a felhőzet, kiderül az ég. Fokozatosan mérséklődik az eleinte még élénk északnyugati szél is, jelentős enyhülés kezdődik – 10-14 fok közé erősödik a nappali felmelegedés.
A melegedés nyomán a hét közepén újabb, ilyenkor szokatlan meteorológiai jelenséggel számolhatunk: csütörtökön reggelre sűrű ködfoltok képződhetnek – közlekedők, figyelem! –, amelyek a délelőtt folyamán feloszlanak.

Ezt követően ragyogó napsütésre lesz kilátás – 12-14 fok körüli, kora tavaszi idő valószínű.

Viszont ez tényleg csak egy kacsintás lesz – a középtávú előrejelzések specialistája szerint ugyanis már pénteken erősen megnövekszik a felhőzet, de csak néhol fordul elő csapadék. Az északnyugati széllel hűvösebb levegő érkezik hazánk térségébe: ha nem is bezuhan, de délutánra már csak 7-9 fok körül alakul a hőmérséklet.
A hét vége is változékonynak ígérkezik: szombaton még borongós és – már meg se lep – szeles idővel számolhatunk, vasárnap már előbukkanhat a nap, de a gyenge fagyos reggel után nap közben is csak 6-8 fokos csúccsal számolhatunk!

(Fotó: Így látjuk MI! – Kuruczné Gál Kriszta felvétele)

 

A rovat további hírei: Mozaik

A meglepetés ereje: a hozzánk érkezők sokszor rácsodálkoznak Dunaújvárosra

A meglepetés ereje: a hozzánk érkezők sokszor rácsodálkoznak Dunaújvárosra

2024. máj. 07.

A Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete partner szervezetét, a csepregi Farkas Sándor Egyletet látta vendégül a napokban. A vendégek megismerkedhettek Dunaújvárossal – meglepte őket városunk, és nagyon tetszett nekik, amit láttak.

Nyárias meleg után erős lehűlés

Nyárias meleg után erős lehűlés

2024. máj. 06.

Ma még napsütés és nyárias értékek, keddtől esős napok jönnek, lehűléssel, ígéri a DO időjárási szakértője. A hét vége is változékony marad, lesz egy hamisítatlan áprilisi hetünk!

DSTV: apró, de gyönyörű gesztus az MMK előtt

DSTV: apró, de gyönyörű gesztus az MMK előtt

2024. máj. 04.

Szép anyák napi akcióra készül a Munkásművelődési Központ, derül ki a DSTV összegzéséből. Anyák napjára készülve már ma kikerül az intézmény elé az a tábla, ahonnan szeretteiknek szóló jelképes ajándékot vihetnek magukkal a látogatók. Hangkép.
 

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

2024. máj. 03.

A családi kirándulások egyik népszerű célpontja Pécs, a Mecsek vadregényes tájai mellett azonban érdemes ellátogatni egy különleges helyszínre is. (X)

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

2024. máj. 03.

A Sugárúti Fesztivál vendége volt Koltai Róbert, aki élettársával, Gaál Ildikóval színpadra állva önálló fellépéssel örvendeztette meg a Dunaújvárosi Estek közönségét. Az előadás ezúttal a Kultik Moziban volt, ahová nagyon sokan ültek be a színvonalas kikapcsolódás reményében. Így is történt!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

2024. máj. 03.

Immár a XXXVIII. Bringatúra nagy közös tekerésére várják a kétkerekűsöket május 4-én, szombaton. Mutatjuk a teljes programot, bónuszként az útlezárások tervével. Hajrá mindenki, itt a pontos menetrend!

Sugárúti Fesztivál: élményözön a Vasmű úton (galériával)

Sugárúti Fesztivál: élményözön a Vasmű úton (galériával)

2024. máj. 02.

Csodás idő, színes kínálat, és minden képzeletet felülmúló tömeg: remek program kerekedett az idén immár harmadszorra rendezett Sugárúti Fesztiválból május 1-jén. Világ dunaújvárosiai, idesüssetek!