Dunaújváros Hetilap

Hamarosan megkezdődik a csapadékvíz elvezetés kivitelezése

doszerk - 2022. február 13. 9:05

Ismert tény, Táborállás beépítésekor kevéssé vették figyelembe a terület geotechnikai adottságait, így történhetett meg az, hogy amint másutt is, számos ingatlannál okoz gondot, hogy a város a löszfennsíkra épült. 

Márpedig a lösz alapvető tulajdonsága, hogy víz hatására roskad, tömörödik, erózióra érzékeny, magas talajvízszint hatására meg is csúszhat. Éppen ezek miatt a kockázatok miatt fontos a most induló csapadékvíz-beruházás. 

Kockázatcsökkentő beruházás

Dunaújváros történetében többször fordult elő a természeti adottságok – és bizonyos esetekben az emberi felelőtlenség – miatt partfal-szakadás, földcsuszamlás, hiszen a megemelkedő vízszint a löszös talajba kerülve eróziót idéz elő. Dunaújvárosban ezt súlyosbítja az a tény, hogy az említett területen a lösz réteg alatt tömör agyagréteg található, amin a vizet áteresztő lösz még inkább megcsúszik, erre vezethető vissza a 2010-ben bekövetkezett földcsuszamlás is, amikor Táborálláson több ház is megrongálódott a lecsúszó talaj miatt. 
2012-ben egy pályázat keretében megkezdődött a mozgásveszélyes partfalak stabilizálása, szűrőcsövek és ejtőkutak telepítésével, vízelvezetők kiépítésével, mérő kutak kihelyezésével. Az idén tavasszal induló beruházással pedig csapadékvíz-elvezető árkok kerülnek kiépítésre, amelyek szintén nagymértékben járulnak hozzá a kockázatok csökkentéséhez.  A beruházásban érintett a Magyar út egy szakasza, a Szigeti út, a Hajós utca, az Üdülő sor, az Ivó utca, a Borgőz utca, az Európa Tanács utca, a Palánk utca, a Harcsa utca. 

Fontos feladatok

A tervezett új vízelvezető rendszer nyomvonala megegyezik a jelenlegivel. Több területen, az Üdülő soron, a Magyar és Szigeti úton a meglévő, burkolatlan, nyílt árkok burkolásával, vagy a burkolt árkok takarításával és csőátereszek beépítésével teljesülnek a vízelvezetéshez szükséges feltételek. Máshol, mint például a Táborállás utca-Rigó út csomóponton vízterelő szegélygerenda építése szükséges a meglévő árkok burkolása mellett. Az Ivó, Borgőz, Európa Tanács és Palánk utcáknál pedig útburkolás és egyéb létesítmények – út oldali lejtése, kiemelt vagy süllyesztett szegély, útpadka – elengedhetetlenek, hogy teljesüljön a megfelelő vízelvezetés. A Harcsa utca úgynevezett vápás (homorú útprofilú) útburkolatot kap a beruházás során, valamint az innen érkező csapadékvizet egy létesítendő betonfolyóka vezeti, majd a meglévő füves árokba.

Végleges megoldásban bízva

A kivitelezést számos bontási munka előzi majd meg, a meglévő burkolatok, szegélyek bontása, zúzottkő eltávolítása, föld elhordása, eltömődött lefolyók elvitele. Lapunk megkereste Orosz Csabát, akik 2010-ben tűzoltó parancsnok-helyettesként vett részt a kármentésben, jelenleg pedig a körzet önkormányzati képviselője:
– Nagyon fontos ez a beruházás Táborálláson, hiszen elengedhetetlen az itt álló ingatlanok védelme és az itt élők biztonsága érdekében a megfelelő csapadékvíz-elvezetés. Bízom benne, hogy belátható időn belül végleges megoldás születik a problémára. 
Orosz Csaba hozzátette, rengeteg egyeztetés előzte meg a beruházást, mert rendkívül összetett munkáról van szó, amelyet meg kellett előznie a csatorna-beruházásnak is. Most, hogy ez befejeződött és sikerült a szakemberekkel és a lakókkal megállapodni végre kezdődhet a csapadékvíz elvezetési projekt kivitelezése.

(Forrás és fotó: DMJV Önkormányzata)

A rovat további hírei: Közélet

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

2024. máj. 15.

Bár élő szerződése van, mások használják a helyét a piacon – állította a Dunaonline videójában Farkas József, dunavecsei vállalkozó. Pedig már a felvetés is értelmetlen.