Dunaújváros Hetilap

Múltidéző Médiatár – keresd magad az új esztendőben is!

Öcaline - 2022. december 30. 11:30

Idén került a Dunaújvárosi Települési Értéktárba a József Attila Könyvtár Médiatára – vagyis a Dunaújvárosi Televízió 1985-től 2004-ig tartó időszakának archívuma. Időutazásra indulnál? Itt a remek alkalom!

20 év időutazást ígér, egyúttal napi szintű visszatekintést Dunaújváros történetébe a Médiatár, tudatta a DO-val Tóth Éva, a József Attila Könyvtár vezetője. Aligha véletlen, hogy a jelenleg is feldolgozás alatt álló gyűjtemény bekerült a Dunaújvárosi Települési Értéktárba is – a város hivatalos weboldalán olvasható összegzés szerint egyszerre helyi értéktár és kortörténeti mozgókép gyűjtemény, amelyből megismerhető a város közélete, politikai, gazdasági, kulturális és sportélete is.
Az összegzés felidézi a Médiatár gyűjteményét bemutató előadást is, amelynek októberben adott otthont a könyvtár. "Mai ésszel visszagondolva hihetetlen, de tényleg így volt: zabáltak minket az emberek" – foglalta össze tömören és őszintén a helyi televíziózás első, kezdeti éveit a csatorna akkori főszerkesztője, Eördögh Bertalan, aki mellett az eseményen Bíró Béla, Jakab Klára, Kertész Viktória, Szirmai György, Szűts Ildikó és Vukovics Árpád emlékezett a hőskorra.
A DTV digitalizált anyagainak feldolgozása, a visszakereshetőséget biztosító szakmai munka – jelenetekre bontás, tárgyszavazás, leírás – folyamatos, az elmúlt időszakban lényegében napról-napra bővültek a Médiatár szolgáltatásai. (A szolgáltatásokat, böngészést, keresést és a már feldolgozott időszakot a könyvtár összeállításunkhoz mellékelt hangképes összegzése ismerteti.)  

A gyűjtemény elérhető a József Attila Könyvtár weboldalán – az alábbi címen!

Médiatár – a Dunaújvárosi Televízió archívuma 1985-2004 (katt) >>

Ez utóbbi azért is fontos jellemző, mert ennek révén az interneten keresztül a világ bármely pontjáról bárki böngészgethet, kutathat személyes vagy éppen helyi, sőt országos jelentőségű dunaújvárosi események mozgóképes dokumentumai között! 

Megunhatatlan mulatság – lokálpatriótáknak kötelezően ajánlott!

(Illusztráció: József Attila Könyvtár)

A rovat további hírei: Közélet

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.