Dunaújváros Hetilap

Stabil a város költségvetése

Fábos Zsolt - 2023. január 12. 18:00

Rengeteg a hátráltató tényező, feszes és átgondolt gazdálkodásra van és lesz szükség, hangsúlyozta a büdzséről szóló tájékoztatóján a város gazdasági alpolgármestere.

"Amikor átvettük a város vezetését, akkor elhatároztuk, hogy a város gazdasági helyzetéről is időről-időre tájékoztatást nyújtunk. Ezt a szokást 2023-ban is folytatjuk, már csak azért is, mert ez az esztendő sem lesz könnyű" – kezdte év eleji sajtótájékoztatóját Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester.

Egy a lényeg: működjön a város!

A város jelenlegi gazdasági helyzete egy szóval kifejezve: stabil. És talán ma ez a legfontosabb és legfajsúlyosabb információ a költségvetésről, a gazdasági folyamatokról, hogy akármilyen nehéz is és nehezek a körülmények, de működik a város. Évekkel korábban sem volt egyszerű a helyzet, Szabó Zsolt szerint, amikor 2019. őszén átvették a város vezetését, rögtön utána kezdődött a koronavírusjárvány, majd pedig az azt követő gazdasági visszaesés. Aztán 2021. végén már elindult az az energiaválság, ami 2022-ben ért a csúcsra és tart még jelenleg is. Az elszabadult energiaárakkal kapcsolatban az önkormányzatnak jelentős kiadásai lettek:
– 2022-ben sem került el bennünket a kormányzati elvonás. Bár a közelmúltban egy 650 milliós támogatást is kaptunk a megnövekedett energiaköltségek miatt, azonban emlékeztetnék mindenkit: néhány hónapja több, mint 6 milliárd forintot vontak el Dunaújvárostól, amit a sportcsarnok felújítása kaptunk. A tavalyi év második felében és minden bizonnyal idén is a legnagyobb kihívást az energiaárak növekedése okozza majd. A távhő ára tavaly a tizenkétszeresére nőtt, és ugyan csökkent az ár, de még mindig hatszor annyit kell fizetnünk, mint egy évvel ezelőtt, miközben a bevételeink közel sem nőttek ekkorát. Csaknem 1,5 milliárd forinttal kell többet fizetnünk idén az energiáért, mint korábban, a mostani kormányzati támogatás tehát ennek a felét sem fedezi, a fennmaradó részt nekünk kell kigazdálkodnunk. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a távhőszolgáltatást végre egy olyan cég végzi, ahol megvalósul az önkormányzati kontroll. Ennek köszönhetően több száz dunaújvárosi vállalkozásnak tudtuk biztosítani az olcsó távhőt, nekik nem kell a tízszeres árakat fizetni, ezáltal rengeteg munkahelyet és vállalkozást tudtunk megmenteni.

Fejlesztések sorát valósították meg

A sajtótájékoztatón szóba kerül a Dunaferr helyzete is, hiszen tavaly közel 2 milliárdos engedményt tett a város a vasmű felé iparűzési adó átütemezésével. A témával kapcsolatban Szabó Zsolt reagált a jobbára közösségi felületeken leírtakra, hogy ezt az adót a Dunaferr amúgy sem fizette volna meg, az alpolgármester szerint ez nem igaz, hiszen a Dunaferr mindig eleget tett az adófizetési kötelezettségének a város felé. Ráadásul az iparűzési adó a települések gyakorlatilag egyetlen saját bevétele, így bizony nagyon fontos forrás. Szabó Zsolt beszélt még tavalyi évi fejlesztésekről és szóba került a jövő is:
– Minden nehézség ellenére egy sor fejlesztést is meg tudtunk valósítani. Elindult a pentelei orvosi rendelő felújítása, a Szalki-szigeten pedig egy sor fejlesztés valósult meg, Dunaújváros zöld szigete végre kerékpárral és gyalogosan is megközelíthető lett. Szintén jelentős közlekedésbiztonsági fejlesztés indult a vasútállomás környékén, így hamarosan ott is biztonságosan közlekedhetünk nem csak autóval, hanem gyalogosan és kerékpárral is. A Táborállási részen több száz méteren készült el az utak szilárd burkolata és a csapadékvízelvezetés, ami évtizedes vágya az ott élőknek. 2023-ban is feszes költségvetéssel, ésszerű gazdálkodással készülünk, gőzerővel tervezzük a 2023-as költségvetést, amelyről idén is részletes tájékoztatót fogunk adni. Ez sem lesz egy könnyű év, de bízunk benne, hogy lassan végre tényleg túl leszünk a 7 szűk esztendőn és elkezdődhet a nyugodt építkezés korszaka.

(Fotó: Vaszócsik Kristóf)
 

A rovat további hírei: Közélet

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

2024. máj. 15.

Bár élő szerződése van, mások használják a helyét a piacon – állította a Dunaonline videójában Farkas József, dunavecsei vállalkozó. Pedig már a felvetés is értelmetlen.

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

2024. máj. 15.

Közös Hang – ezzel a sokatmondó címmel rendezi meg országos hírű szakembereket is felvonultató szakmai napját az idén immár 30 esztendeje működő Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakiskola és Gimnázium.

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

2024. máj. 14.

Három jelölőszervezet, két polgármester-jelölt és összesen harmincegy képviselőjelölt szerepel majd a szavazólapokon a június 9-i önkormányzati választáson. 

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.