Dunaújváros Hetilap

"Képekben gondolkodom" – gondolatok az autizmusról

doszerk - 2023. április 16. 17:15

Definíció és fejlesztési lehetőségek, és persze terjedelmes lista arról, hová, kihez fordulhatnak az érintett hozzátartozók. Kezdődik lelki egészség sorozatunk – a téma az autizmus. 

(Korábbi ígéretünkhöz híven szakmai alapokon nyugvó segítő-tájékoztató sorozatot kezdünk az Útkeresés Segítő Szolgálat szakmaközi tanácskozása nyomán a lelki problémák, fejlődési zavarok, mentális nehézségek bemutatása, az érintettek segítése érdekében. A sorozatnyitó témája az autizmus – vendégszerzőnk Bordácsné Ágoston Krisztina autizmus spektrum pedagógia szakos gyógypedagógus.)

Az autizmus világnapja április 2-án volt; a nap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az autizmussal élő emberek életére, és magára az autizmusra. Városunkban több eseményt is szerveztek a téma kapcsán – az alábbi összegzés is az autizmusra fókuszál!

Színes, változatos a paletta

Mi is az autizmus? Fejlődési zavar, amely kihat a teljes személyiségre. Egész életen át tartó állapot, amely megjelenésében rendkívül széles spektrumú, és amely bármilyen intelligencia hányados (IQ) mellett előfordulhat.                                                                                                                                                 
Albert Einstein, Charles Darwin, Alfred Hitchcock, Steve Jobs, Raymond Babbitt, Sheldon Cooper – ha csak őket nézzük, akkor is színes képet látunk. Tehát a spektrum teljes terjedelmén megtalálhatók.
Az autizmus nem sérülés, nem betegség, hanem az idegrendszer fejlődésének eltérő működése. A jelenlegi tudásunk szerint nem lehet kinőni – de személyre szabott, tudományos ismereteken alapuló, átfogó gyógypedagógiai módszerekkel fejleszthető.

Melyek a figyelmeztető jelek?

15-24 hónapos korban a beszéd késése, megakadása; kevés gesztus, kevés mimika; a szemkontaktus, a közös figyelem hiánya; nyugtalanság; sajátos mozgásfejlődés; szenzoros és étkezési problémák; az úgynevezett „mintha-játék” hiánya.
3-6 év korban minőségi és mennyiségi eltérés a beszédben (például bizarr beszéd, a beszédértés nehézsége, ismételgetés); szokatlan érdeklődés, játéktevékenység, viselkedés; dührohamok; zavarba ejtő ragaszkodások; közös tevékenységek hiánya; rutinokhoz ragaszkodás.

Iskoláskorban a kölcsönös kortárs kapcsolatok nehézsége, vagy hiánya, passzivitás, tanulási nehézség, az elvont információk megértésének nehézsége, társas kommunikációs nehézségek, szorongásos tünetek.                         
Serdülő- és fiatal felnőttkorban megjelenhetnek a társas- és párkapcsolati nehézségek, a hangulati és szorongásos tünetek, majd a továbbtanulási, munkába állási nehézségek.

Honnan várhatnak segítséget a szülők?

A fent említett jelek nyomán a szülőknek korai életkorban a Pedagógiai Szakszolgálat munkatársai, a Szent Pantaleon Kórház Gyermekpszichiátriája, integráció esetén az óvodák, iskolák gyógypedagógusai segítenek. Ha a gyermek nem integrálható, a Móra Ferenc iskola fogadja őket, 18 év felett városunkban az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesületét kereshetik.                                                                                                                  
Segítséget nyújtó helyek:
Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Dunaújvárosi Tagintézménye: dunaujvaros@fejermepsz.hu
Dunaújvárosi Óvodák: dunaujovoda@gmail.com 
Móra Ferenc Általános Iskola és EGYMI: iskola@mora-duj.edu.hu                              
Szent Pantaleon Kórház Gyermekpszichiátria – telefon: 25/550-570 
Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete: esoember2400@gmail.com
Védőnői szolgálat – telefon: 25/413-888

A diagnosztizálás már korai életkorban is lehetséges, de a közösségbe kerülés során válik látványossá az eltérés. 

Bordácsné Ágoston Krisztina
(A képek illusztrációk)

 

A rovat további hírei: Közélet

Lélekápoló foglalkozások a Fészek bázisán

Lélekápoló foglalkozások a Fészek bázisán

2024. okt. 05.

Ingyenes programhéttel várja fennállása egy éves évfordulója, valamint a lelki egészség világnapja alkalmából az érdeklődőket a Fészek Mentálhigiénés Központ. Jövő héten minden napra jutnak foglalkozások – mindenkit szeretettel várnak!

Tükörképünk, ahogy az időseinkkel bánunk

Tükörképünk, ahogy az időseinkkel bánunk

2024. okt. 05.

Az elmúlt időszakban számos intézménybe látogatott már el Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester, hogy – amint ő fogalmaz – belelásson a számok mögötti emberi történetekbe is. Szerdán az ESZI-ben tett látogatást.

A Római városrészben folytatódik a lomtalanítás

A Római városrészben folytatódik a lomtalanítás

2024. okt. 04.

Az önkormányzat őszi sorozatának következő állomásán négy helyszínen várják a fölösleges holmitól és elektronikus hulladéktól megszabadulni vágyókat szombaton  7-14 óra között – leadópontok és menetrend itt!

Velünk kezdődik az Élhető Települések Országos Szövetségének munkája

Velünk kezdődik az Élhető Települések Országos Szövetségének munkája

2024. okt. 03.

Az Élhető Települések Országos Szövetsége tagjai közé lépett Dunaújváros önkormányzata. A tagságról szóló megállapodást ma írta alá Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester, valamint dr. Bartuszek Lilla, a szövetség alapítója a Városházán. 

Koncerttel köszönti a szépkorúakat az önkormányzat

Koncerttel köszönti a szépkorúakat az önkormányzat

2024. okt. 02.

Folytatja az elmúlt esztendők szép hagyományát, a Bartók színháztermébe várja a szépkorú vendégeket az idősek világnapja alkalmából Dunaújváros önkormányzata. Az ünnepi koncert szombaton délután lesz, mindenkit szeretettel látnak! Meghívó.

Nyitott templomok napja – Dunaújvárosban is

Nyitott templomok napja – Dunaújvárosban is

2024. okt. 02.

Színes kínálattal csalogatta az érdeklődőket a "Nyitott Templomok Napja" országos esemény dunaújvárosi helyszínére a katolikus karitász közössége: a programnak a Krisztus Király Templom adott otthont a közelmúltban. 

DSTV: szüreti mulatság

DSTV: szüreti mulatság

2024. okt. 02.

Szüreti mulatságot szervezett az Dunaújvárosi Epilepsziások EPI Egyesülete a Római városrészi Civilházban pénteken délután. Rövid műsorral kezdődött a rendezvény, amit a városrész lakói is láthattak, majd igazi szüreti vigadalom kerekedett az intézményben. Hangkép.