Dunaújváros Hetilap

Módosult az idei iskolakezdési támogatás: jelentősen bővült a jogosultak köre

Fábos Zsolt - 2023. július 4. 16:00

Városunk közgyűlése újraszabályozta az iskolakezdési támogatás igénylésének feltételeit. Az idei változásokról tartott tájékoztatót a napokban Pintér Tamás polgármester.

Éppen csak befejeződött a tanév, és bár a gyerekeknek eszük ágában sincs készülődni a következőre, a szülőknek sajnos muszáj. 

Segítenek enyhíteni a terheken

Nekik lehet jó hír, hogy a megváltoztatott iskolakezdési támogatás sokaknak biztosíthat egy pici könnyebbséget. A témával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót Pintér Tamás polgármester:
– A korábbi évekhez hasonlóan önkormányzatunk igyekszik segítséget nyújtani azoknak a dunaújvárosi családoknak, amelyek számára nagy anyagi megterhelést jelent gyermekük, vagy gyermekeik iskolakezdése. A jelenlegi infláció mellett ugyanis jelentős költségekkel kell számolniuk a szülőknek, amikor elindulnak a papír-írószer-, a táska-, vagy a sportszerboltokba. Érdemes időben elkezdeni a felkészülést, hogy ne augusztus végén kelljen mindent egyben beszerezni.

Megemelt jövedelemhatár

Pintér Tamás sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy az önkormányzat a lehetőségek szerint minél több családot szeretne támogatni, ezért az ide vonatkozó önkormányzati rendelet év eleji módosításával újraszabályozták az iskolakezdési támogatás igénylésének feltételeit:

– Nevezetesen kiterjesztettük a jogosultak körét, hiszen az egy főre jutó jövedelemhatárt jelentősen felemeltük. Így idén azok a családok igényelhetik a támogatást gyermekeik után, amelyeknél az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 256 ezer 500 forintot. A módosítással az általános iskolában és középiskolában nappali oktatásban részt vevő gyermekek családjának nyújtunk egyszeri 6 ezer  forint összegű pénzbeli támogatást. Az említett jövedelemhatáron túl további feltétel, hogy a gyermekét saját háztartásában nevelő szülő, illetve törvényes képviselő dunaújvárosi bejelentett lakóhellyel, vagy dunaújvárosi bejelentett tartózkodási hellyel rendelkezzen és életvitelszerűen Dunaújvárosban éljen, valamint a gyermeke nappali rendszerű oktatásban az általános iskola 1-8. évfolyamán, vagy a középiskola 9-12. évfolyamán tanuljon.

Adminisztráció és információ

Az iskolakezdési támogatás iránti kérelmet a korábbi évekhez hasonlóan július 1-től október 31-ig lehet benyújtani az önkormányzatnál egy kérelem-nyomtatványon. A kérelem benyújtásához szükséges jövedelem igazolásról és iskolai igazolásról, valamint egyéb részletekről a város hivatalos honlapján tájékozódhatnak. Ugyanitt tölthető le a benyújtáshoz szükséges nyomtatvány is.
Pintér Tamás a tavalyi esztendő adataival zárta a tájékoztatóját, elmondta, bízik abban, hogy ez az idei támogatási rendszer még több embernek jelent majd segítséget:
– Végezetül egy statisztikai adat: a tavalyi évben önkormányzatunk 136 gyermeket részesített iskolakezdési támogatásban, összesen 1 millió 113 ezer forint összegben. Remélhetőleg a rendelet módosításának köszönhetően idén még több családot és diákot tudunk majd támogatni, megkönnyítve az iskolakezdést!

(A címlap- és belső oldali kép illusztráció; nyitókép: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Korlátozás is, új parkolók is – a lakók kérésére

Korlátozás is, új parkolók is – a lakók kérésére

2024. máj. 22.

Új parkolókat alakítottak ki a Táncsics Mihály utca és a Balogh Ádám utca által határolt belső udvarban. Az elkészült munkálatokról Szabó Zsolt, a terület önkormányzati képviselője beszélt, aki a jövőbeli tervekről is tájékoztatott.

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

2024. máj. 21.

Az Európai Unió Régiók Bizottsága azzal a kéréssel fordult az önkormányzatokhoz, hogy az Európa napon világítsák ki központi épületeiket és ezzel emlékeztessenek arra, hogy egy hónap van vissza az európai választásokig. Dunaújváros is csatlakozott a felhíváshoz.

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének a Kultik Mozi előtti tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!