Dunaújváros Hetilap

Isten éltesse, Laci bácsi – kohómérnök-kántort köszöntöttek

Öcaline - 2023. szeptember 12. 10:30

A Dunaújvárosi Görögkatolikus Egyház emblematikus alakját, a Dunai Vasmű egykori kohómérnökét, dr. Mudra Lászlót köszöntötte Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő. 

A 90. születésnapját ünneplő szépkorú felesége, Lelkes Anna társaságában fogadta a város jókívánságait. 

A nehézipar szolgálatában

Dr. Mudra László 1933-ban született a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Penészleken. 16 éves korától vasöntő szakmát tanult, segéd volt a MÁVAG Mozdony és Gépgyárban, közben elvégezte a technikumot, majd a Miskolci Egyetemen szerzett kohómérnöki diplomát 1959-ben, majd a Közgazdasági Egyetemen doktori címet, kandidátusi tudományos fokozatot. 
A Miskolci Egyetem után a Dunai Vasműben helyezkedett el, és egészen 1991-es nyugdíjazásáig itt dolgozott, ahol megjárta a ranglétrát: volt hengerész, művezető, műszakos üzemvezető, vezető technológus, termelési, szervezési és számítástechnikai főosztályvezető és a Hideghengermű gyáregységének vezetője is. 
Nyugdíjazása után két évtizeden át az akkor még Dunaújvárosi Főiskolán vállalkozás-szervezést oktatott, amelynek témaköréből tankönyvet is írt. 

Gazdag egyházi életút

Bár városunkban sokan a Dunai Vasműből és a főiskoláról ismerik, dr. Mudra László a Dunaújvárosi  Görögkatolikus Egyház kiemelt alakja is. A görögkatolikus lelkiséget és a ruszin identitástudatot egész életében vitte magával. Munkája mellett Máriapócson elvégezte a kántorképzőt, kezdeményezte és segítette az önálló Dunaújvárosi  Görögkatolikus Egyházközség alapítását, amely 2002-től működik  Székesfehérvár és Százhalombatta fíliákkal együtt. 
2010-ben közreműködött a ruszin nemzetiségi önkormányzat megszervezésében, amelynek ő volt az első elnöke. 
Mindennapjai ma már csendesen, sok imával telnek. Leginkább rádiót hallgat, azt mondta: ebből mindent megtud, ami a világban történik. Szerető család veszi körbe: négy gyermeke és öt unokája van. 
90. születésnapját fiával, feleségével, unokáival és tágabb családjával ünnepelte a jeles alkalomból a Dunaújvárosi Görögkatolikus Plébánia kertjében. 

Isten éltesse – erőben, egészségben!

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Lélekápoló foglalkozások a Fészek bázisán

Lélekápoló foglalkozások a Fészek bázisán

2024. okt. 05.

Ingyenes programhéttel várja fennállása egy éves évfordulója, valamint a lelki egészség világnapja alkalmából az érdeklődőket a Fészek Mentálhigiénés Központ. Jövő héten minden napra jutnak foglalkozások – mindenkit szeretettel várnak!

Tükörképünk, ahogy az időseinkkel bánunk

Tükörképünk, ahogy az időseinkkel bánunk

2024. okt. 05.

Az elmúlt időszakban számos intézménybe látogatott már el Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester, hogy – amint ő fogalmaz – belelásson a számok mögötti emberi történetekbe is. Szerdán az ESZI-ben tett látogatást.

A Római városrészben folytatódik a lomtalanítás

A Római városrészben folytatódik a lomtalanítás

2024. okt. 04.

Az önkormányzat őszi sorozatának következő állomásán négy helyszínen várják a fölösleges holmitól és elektronikus hulladéktól megszabadulni vágyókat szombaton  7-14 óra között – leadópontok és menetrend itt!

Velünk kezdődik az Élhető Települések Országos Szövetségének munkája

Velünk kezdődik az Élhető Települések Országos Szövetségének munkája

2024. okt. 03.

Az Élhető Települések Országos Szövetsége tagjai közé lépett Dunaújváros önkormányzata. A tagságról szóló megállapodást ma írta alá Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester, valamint dr. Bartuszek Lilla, a szövetség alapítója a Városházán. 

Koncerttel köszönti a szépkorúakat az önkormányzat

Koncerttel köszönti a szépkorúakat az önkormányzat

2024. okt. 02.

Folytatja az elmúlt esztendők szép hagyományát, a Bartók színháztermébe várja a szépkorú vendégeket az idősek világnapja alkalmából Dunaújváros önkormányzata. Az ünnepi koncert szombaton délután lesz, mindenkit szeretettel látnak! Meghívó.

Nyitott templomok napja – Dunaújvárosban is

Nyitott templomok napja – Dunaújvárosban is

2024. okt. 02.

Színes kínálattal csalogatta az érdeklődőket a "Nyitott Templomok Napja" országos esemény dunaújvárosi helyszínére a katolikus karitász közössége: a programnak a Krisztus Király Templom adott otthont a közelmúltban. 

DSTV: szüreti mulatság

DSTV: szüreti mulatság

2024. okt. 02.

Szüreti mulatságot szervezett az Dunaújvárosi Epilepsziások EPI Egyesülete a Római városrészi Civilházban pénteken délután. Rövid műsorral kezdődött a rendezvény, amit a városrész lakói is láthattak, majd igazi szüreti vigadalom kerekedett az intézményben. Hangkép.