Dunaújváros Hetilap

Éppen 40 napirend az első őszi közgyűlésen

Öcaline - 2023. szeptember 20. 16:30

A nyári szünet utáni első tanácskozást csütörtökön tartja a város önkormányzatának közgyűlése, a nyílt ülésen 39, majd zárt ajtók mögött további 1 tételről dönthetnek a képviselők.

A szokásos bevezetővel, vagyis a közgyűlés utolsó rendes ülése óta végzett munkájáról és a meghozott polgármesteri döntésekről szóló tájékoztatóval, majd a lejárt határidejű határozatok végrehajtását összegző jelentéssel kezdődik a közgyűlés nyílt ülése a Városházán szeptember 21-én, csütörtökön 9 órakor.

Zsebbevágó témák, tételek

Ezt követően azonban a dolgok sűrűjébe vágnak a döntéshozók – nem véletlenül: összesen 39 tétel szerepel a nyílt ülés napirendjén. Dönthetnek az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről és a lakbérekről szóló rendelet módosításáról, és változhat a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló is. A testület módosíthat a költségvetésen, illetve az önkormányzata fenntartásában lévő intézmények költségvetési előirányzatain is.
Intézményi szinten is változhat egy-egy büdzsé – így külön soron kerül napirendre az MMK költségvetésének megváltoztatása.

Vezetés, szabályzat, együttműködés

A tanácskozáson elbírálhatják az Intercisa Múzeum vezetésére, vezető állású munkavállaló munkakör betöltésére irányuló pályázatot és megkérhetik a kapcsolódó miniszteri véleményt, jóváhagyhatják a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ) szervezeti és működési szabályzatát, és a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal kötendő támogatási szerződést is.
Módosíthatják "Az emberek egészségéért" Alapítvánnyal kötött támogatási kontraktust, majd döntés születhet a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2024. évi fordulójához történő csatlakozásra. Szintén intézményi vonatkozású döntés, hogy módosíthatják az Útkeresés Segítő Szolgálat engedélyezett szakmai létszámát, valamint a Családok Átmeneti Otthona szakmai egysége működési engedélyét, és dönthetnek a segítő szolgálattal kötendő haszonkölcsön szerződés jóváhagyásáról is.
Ezt követően több ingatlan elidegenítése, illetve haszonkölcsön szerződés módosítása szerepel a napirenden, dönthetnek egy lőtéri beruházásról, és új bérleti szerződés születhet a Magyar Vöröskereszt Fejér Vármegyei Szervezetével.

Fókuszban a fejlesztések

Fontos mérföldkövéhez érkezik az URBACT IV – BiodiverCity projekt, a közgyűlésen is sor kerülhet a programmal kapcsolatos döntések meghozatalára, majd a LIFE-2023-SAP-ENV pályázaton történő indulással kapcsolatos javaslatról határozhatnak a képviselők.
Szintén napirendre kerül az Aquantis Látogatóközpont kialakítása című szálloda projekt elszámolásához kapcsolódó, az ügyleti kamat megfizetését célzó javaslat, és dönthetnek a képviselők a Mondbach kúriában és a Baracsi úti Arborétumban történő fejlesztések kivitelezési szerződéseinek módosításáról is. Szintén módosíthatják egy másik TOP-os program, a Kerékpárút fejlesztése Dunaújvárosban című projekt kivitelezési kontraktusát., és ha már fejlesztések, dönthetnek a képviselők a Szalki-sziget rekreációs célú fejlesztése projekt szerződéseiről is.
A közgyűlésen javaslat születhet a Kerékpáros pumpapálya létesítése Dunaújvárosban című projektben a kivitelezési feladatok ellátásához kapcsolódó gazdasági szereplő kiválasztására, de a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel megkötött – köztisztaságból származó települési hulladék átvételére vonatkozó – szerződést is a közgyűlés döntése hagyhatja jóvá.
Szintén e körben határozhatnak az Alkotás utca 1-6. sz. előtti aszfalt burkolatú járda felújítása térkő burkolattal I. ütemének munkálatairól, a Petőfi Sándor utcai orvosi rendelő belső akadálymentesítésének kialakításáról, valamint a volt Vidám Park területén szükséges felújítási és karbantartási munkák elvégzéséről.

Forrást a feladathoz

Dönthetnek a képviselők az Északi lakóterület csapadékvíz elvezetésének kialakítása, valamint a Szabadstrand vízminőségének javítása tárgyában létrejött vállalkozási keretszerződés módosításáról, és költségvetési forrást csoportosíthatnak át a Baracsi úti Arborétumba történő játszóeszköz telepítéséhez. 
Újabb zárt kutyafuttató létesülhet a városban – a közgyűlés dönthet a Weiner Tibor körúton lévő parkos területen kialakítandó bázisról. És ha már kutyák: a gyepmesteri telepén 6 új kutyakennel gyártására, telepítésére vonatkozó javaslat is napirenden lesz.
A közgyűlés módosíthatja az idei közbeszerzési tervet, megbízási szerződés születhet az önkormányzat jövő évi villamosenergia tárgyú közbeszerzési eljárásának lefolytatásával kapcsolatban, és megkezdődhet a közbeszerzési eljárás az önkormányzatot érintő biztosítási szolgáltatások terén. A közgyűlés dönthet a polgármesteri hivatalt érintő téli igazgatási szünet elrendeléséről,  két dunaújvárosi intézményt érintő önkormányzati tulajdonú szakemberlakás bérlőkijelölési jogának biztosításáról, végül állásfoglalás születhet a Fejér Vármegyei Kormányhivatal törvényességi felhívásáról.
A nyílt ülés után egyetlen napirend erejéig vonulnak zárt ajtók mögé a képviselők – a "Dunaújvárosért" díj adományozásáról dönthetnek.

(Archív fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

2024. máj. 21.

Az Európai Unió Régiók Bizottsága azzal a kéréssel fordult az önkormányzatokhoz, hogy az Európa napon világítsák ki központi épületeiket és ezzel emlékeztessenek arra, hogy egy hónap van vissza az európai választásokig. Dunaújváros is csatlakozott a felhíváshoz.

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének ezúttal a Városháza tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.