Terápiás eszközök a légúti megbetegedések mérséklésére

doszerk - 2023. október 21. 8:30

Az inhalátorok a segítségünkre lehetnek a különféle légzőszervi panaszoknál, például hörghurut, asztma, nátha kiegészítő kezeléseként. Ugyanakkor az arcüreggyulladás és az asztma tüneteinek enyhítésére is ajánlott az alkalmazásuk. (X)

Az inhalációs terápia segíti a váladék felköhögését, csökkenti a köhögési ingert, valamint az orrdugulás mérséklésében is szerepet játszik.

Az inhalátorok használatának előnyei

Szerencsére a beszerzésük könnyedén megoldható, például a Rehaker.hu inhalátorai közül, ugyanakkor mellettük szól, hogy nem igényelnek speciális szaktudást, karbantartást, sőt, otthonunkban is használhatjuk őket. 

Mikor javasoltak? Önmagukban megelőzésként, a megfázásos időszakban, de gyógyszeres terápia mellett kiegészítésként is, például gégegyulladásnál, hörghurutnál. Éppen ebben rejlik a népszerűségük, hogy sokoldalúan felhasználhatók, a klasszikus náthán túl a visszatérő arcüreggyulladásnál, de akár a krónikus légzőszervi panaszok fennállásakor is. 

Ne feledjük a megelőzésben betöltött szerepüket sem, hiszen azáltal, hogy segítik a váladék felköhögését és az orrváladék kiürülését, csökkenthető a szövődmények esélye. Nem mindegy ugyanis, hogy a pangó váladék bent ragad, s ott felülfertőződik vagy maradéktalanul kiürül. Előbbi esetében további terápia válhat indokolttá.

Milyen típusai ismertek?

Napjaink széles választékában elérhetők gyerekeknek tervezett állatfigurás inhalátorok, kompresszoros és ultrahangos készülékek egyaránt. Előbbinél a kompresszor állítja elő a sűrített levegőt, s általa jön létre az aeroszol, utóbbinál pedig nagyfrekvenciás vibráció segítségével hozható létre a permet. 

Legfőbb előnyük, hogy otthonunk kényelmében alkalmazhatjuk, nem igényelnek speciális útmutatást, szakember általi koordinációt. A magunk ütemében lélegezhetjük be az aeroszolt, nincs szükség különleges légzéstechnika elsajátítására sem.

Ezek a praktikus gyógyászati eszközök bármely korosztály számára ajánlottak, időseknek és gyermekeknek sem okoz nehézséget a használatuk.

Hasznos társunk lehet egy efféle készülék az őszi-téli időszakban, amikor nagyobb a kitettség a légzőszervi megbetegedést okozó kórokozók kapcsán.

Hogyan alkalmazhatók?

Az inhalátorok fiziológiás sóoldattal, orvos által javasolt hörgőtágító gyógyszerrel, valamint hurutoldókkal sós vizes oldatban is használhatók. Salvus vízzel történő inhaláció ajánlott például szénanátha, asztmás panaszok, rekedtség esetén, sőt produktív köhögés enyhítése céljából kiegészítő terápiaként. 

Nem véletlen, hogy széles körben elterjedtek, hiszen számos esetben a segítségünkre lehetnek, érdemes bevetnünk a légzőszervi problémák fennállásakor, hiszen a szövődmények megelőzése alapvető fontosságú a szervezetünk védelme érdekében.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Hogyan csatlakozz vezetőként gyorsan és hatékonyan az új céghez: 5 tipp a sikeres kezdethez

Hogyan csatlakozz vezetőként gyorsan és hatékonyan az új céghez: 5 tipp a sikeres kezdethez

2024. júl. 25.

Amikor új vezetőként csatlakozol egy céghez, az első hetek és hónapok kulcsfontosságúak a hosszú távú sikered szempontjából. Ez az időszak még egy tapasztalattal rendelkező szakembernek is megpróbáltatás lehet. (X)

A Strandok Éjszakájára készül az élményfürdő is!

A Strandok Éjszakájára készül az élményfürdő is!

2024. júl. 24.

Csatlakozott a Strandok Éjszakája című országos kezdeményezéshez, így hosszabbított nyitvatartással, DJ Matkovics zenés bulijával csalogatja a vendégeket az Aquantis Élményfürdő szombaton. Kánikula is lesz, úgyhogy duplán megéri a csobbanást választani! Flyer.

A locsolórendszer már házilag is kiépíthető

A locsolórendszer már házilag is kiépíthető

2024. júl. 24.

Bármilyen kertről is legyen szó az öntözés kulcsfontosságú, ha szép és egészséges növényeket szeretnénk nevelni. A mindennapos kézi locsolás sokszor megterhelő és nem is biztos, hogy mindenki számára kivitelezhető, ám a szakember által kiépített öntözőrendszerek se adják meg mindenkinek az optimális megoldást a borsos áruk miatt. (X)

A növényvédelemhez permetező is kell!

A növényvédelemhez permetező is kell!

2024. júl. 23.

Akinek van kertje, az nap mint nap növényvédelmi feladatokkal találja szembe magát, amihez speciális eszközökre – például permetezőkre is szükség lehet. (X)

Mikor válik szükségessé a bútorok lomtalanítása?

Mikor válik szükségessé a bútorok lomtalanítása?

2024. júl. 23.

Vannak olyan esetek, amikor szeretnénk megszabadulni régi holmijainktól, különösen nagy figyelmet igényel a nagyobb tárgyak, bútorok lomtalanítása. Mit tehetünk, hogy a lehető legegyszerűbb legyen ez a folyamat? (X)

DSTV: tábori mesevarázs az MMK-ban

DSTV: tábori mesevarázs az MMK-ban

2024. júl. 23.

Negyedik hetéhez érkezett az MMK nyári tábori sorozata, derül ki a DSTV összegzéséből. A gyerekek – a sorozat legfiatalabb összetételű csapata – a mesék csodavilágával ismerkedhettek a színes, mozgalmas tábori "varázslatok" során. Hangkép.
 

Marad a kánikula – a város több pontján frissülhetünk

Marad a kánikula – a város több pontján frissülhetünk

2024. júl. 22.

Tombol a kánikula, napok óta 33 fok feletti értékeket mérhetünk országszerte. A rendkívüli hőség idején Dunaújvárosban több helyen is hűsölhetünk, és frissülhetünk.