Dunaújváros Hetilap

A nyári ülésszünet előtti közgyűlés komolyabb vita nélkül zajlott le

Fábos Zsolt - 2024. július 18. 17:00

A nyár kellős közepén is vannak fontos ügyek, ugyanúgy kell döntéseket hozni, ilyenkor is dolgozik városunk közgyűlése. Csütörtökön délelőtt tartották a testület rendes havi közgyűlését, ahol a képviselők 40 napirendi pontot tárgyaltak meg. 

A csütörtöki közgyűlés meghozta azokat a döntéseket, amelyek időszerűek és halaszthatatlanok voltak. A testület egyébként augusztus hónapban ülésszünetet tart, a legközelebbi rendes közgyűlés szeptember 19-én lesz.

Most zárult az ÁSZ ellenőrzés

Az Állami Számvevőszék egy éven keresztül vizsgálta Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata közfeladat-ellátását, pénzügyi helyzetét, valamint átfogó vagyoni helyzetét, illetve azt, hogy önkormányzatunk közzétételi kötelezettségeinek eleget tett-e, informatikai rendszerei hozzájárulnak-e a szabályszerű működés és gazdálkodás biztosításához, valamint az önkormányzat tett-e lépéseket a fenntartható működés érdekében? A most zárult ellenőrzésről, tapasztalatairól és feladatairól a jegyző készít intézkedési tervet.
 
Pályázatok

Aarhaus (Dánia) városa felkérte Dunaújvárost, hogy vegyen részt az Imperfect City, azaz a Tökéletlen városok újra gondolt városrész-tervezési módszerével elnevezésű pályázati együttműködésben, amit támogat városunk közgyűlése.
A város jelenlegi szerződése hamarosan lejár az autóbusszal végzett személyszállítási közszolgáltatásra vonatkozóan, ezért a testület most új pályázat kiírásáról határozott.
Önkormányzatunk földgáz kereskedelmi szerződése októberben lejár. A lekötni kívánt földgáz mennyisége nem indokolta közbeszerzési eljárás megindítását. A szolgáltatás folyamatossága érdekében több cégtől kért árajánlatot önkormányzatunk, majd a CYEB Energiakereskedő Kft. ajánlatát fogadta el a testület.
Egy évre meghosszabbította a város a Dunaújvárosi Jégkorong Kft. közötti, a dunaújvárosi Jégcsarnokra vonatkozó üzemeltetési szerződését.
Ugyancsak döntött városunk közgyűlése a városi médiarendszer üzemeltetésére vonatkozó közbeszerzési eljárás megindításáról. 

Támogatásokról is döntöttek

A Közgyűlése támogatta, hogy az Esze Tamás u. 8-10-12 Társasház örökségvédelmi kérelme alapján egymillió forint örökségvédelmi támogatást kapjon helyi védelem alatt álló épületrész tetőfelújítására. 

3,7 millió forint támogatást biztosított a közgyűlés az önkormányzat tulajdonában álló Szelidi - tavi üdülő főépületének festési, mázolási munkálataira. Az üdülőt egyébként fokozatosan újítják fel, hiszen az elmúlt években tetőszigetelési munkálatokra, építészeti átalakítására, villamos felújítására, épületgépészeti felülvizsgálatára és javítására került sor.

Irány az olimpia!

Az utolsó pillanatban, az olimpia megkezdése előtt néhány nappal vált hivatalossá, hogy részvételi jogot harcolt ki magának két újabb dunaújvárosi sportoló, így a dunaújvárosi sportolók jutalmazásáról szóló önkormányzati rendelete alapján nekik is jár a pénzbeli jutalmazás. A Magyar Torna Szövetség elnökség döntése alapján Kovács Zsófia, a Dunaújvárosi Központi Sportegyesület versenyzője szerepelhet a párizsi olimpián a magyar női tornászok által szerzett, nem névre szóló országkvótával. 
A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság tájékoztatása alapján Gurisatti Gyula paralimpiai kvótát szerzett. A mostani paralimpiai kvótát 10 méteres légpisztoly számban szerezte, ugyanakkor – amennyiben teljesíti az elvárt szintet – a játékokon két további számban is elindulhat.
Mindezek alapján a közgyűlés jutalmazásban részesíti Kovács Zsófia és Gurisatti Gyula sportolókat, akik részvételi jogot szereztek az ötkarikás játékokra.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Megszületett a döntés: költözik a szovjet emlékmű

Megszületett a döntés: költözik a szovjet emlékmű

2024. júl. 16.

Évek óta hallani arról, városvezetésünk azon dolgozik, hogy a Pentelén található szovjet katonai emlékművet áthelyezzék a kúria elől. Orosz Csaba a terület önkormányzati képviselője időről-időre beszámolt már a tárgyalások eredményeiről, és azt ígérte, hamarosan döntés születhet. Megszületett. Költözhet az emlékmű.

Ha egy városvezetés átgondoltan gazdálkodik, akkor vannak lehetőségek

Ha egy városvezetés átgondoltan gazdálkodik, akkor vannak lehetőségek

2024. júl. 16.

Bár egy hónappal ezelőtt voltak az önkormányzati választások és már sokan kielemezték az eredményeket, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester a jövőbeli uniós lehetőségeinkről tartott tájékoztatóján kitért a választás értékelésére is. 

Folyamatosan harcban állunk a szúnyogokkal!

Folyamatosan harcban állunk a szúnyogokkal!

2024. júl. 13.

Vannak helyek, ahol egészen jó a helyzet és bizony vannak olyan zöldterületek, ahol nagyon sok a bestia. A szúnyogokról van szó. A hét elején megint ment a szúnyogirtó autó, és közel ezer hektáron fújta ki a permetet. De a légi irtás engedélyeztetése egyelőre még várat magára.

Műanyagmentes július – komoly kihívás Dunaújvárosban is!

Műanyagmentes július – komoly kihívás Dunaújvárosban is!

2024. júl. 08.

Idén is csatlakozott városunk a Műanyagmentes július elnevezésű nemzetközi kihíváshoz. A megmozdulás célja, hogy ebben a hónapban az embereket az egyszer használatos műanyagok alkalmazásának csökkentésére ösztönözze.

Számos elismerés is gazdára talált a kórház Semmelweis-napi ünnepségén

Számos elismerés is gazdára talált a kórház Semmelweis-napi ünnepségén

2024. júl. 05.

Az egészségügyi dolgozók napján kórházunk közössége minden évben elismeri a kiváló dolgozókat-kollégákat, gazdára találnak a Szent Pantaleon emlékérmek is. Ez idén sem volt másképp, megemlékezést tartottak és ünnepeltek a szakemberek. 

Minden nap Dunaújvárosért, a dunaújvárosiakért

Minden nap Dunaújvárosért, a dunaújvárosiakért

2024. júl. 04.

A köztisztviselők napja alkalmából köszöntötte a közigazgatásban dolgozókat Barta Endre alpolgármester a Városházán múlt pénteken. Az ünnepi eseményen átadták a Dunaújváros Közszolgálatáért Díjat is.

Újabb közvetlen EU-s pályázat érkezik Dunaújvárosba

Újabb közvetlen EU-s pályázat érkezik Dunaújvárosba

2024. júl. 04.

Sikerrel szerepelt városunk az URBACT projekt részeként az Innovatív Transzferhálózat – Merész Városok elnevezésű pályázaton, melynek köszönhetően mintegy ötven millió forintban részesül Dunaújváros.