Negyeddöntős a női kézilabda válogatott

doszerk - 2024. augusztus 1. 16:48

A magyar női kézilabda-válogatott negyeddöntőbe jutott a párizsi olimpián, miután csütörtökön 27-24-re legyőzte Spanyolországot a csoportkör negyedik fordulójában.

Hatékony spanyol támadásokkal kezdődött a találkozó, a magyar védekezés nem tudta megállítani az ellenfél akcióit, így alig kilenc perc elteltével, 6-3-nál időt kért Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány. Ez rendet tett a magyar fejekben, pontosabbá váltak a támadások, a védekezés pedig hatékonyabbá, ráadásul Böde-Bíró Blanka fejbelövése miatt emberelőnybe került a magyar válogatott, amely 7-7-nél utolérte a korábban Győrben és a magyar válogatott élén is dolgozó Ambros Martín irányította spanyolokat. Sőt, csakhamar már két góllal vezetett a magyar együttes, amely a spanyolok felzárkózása után megint ellépett.

A 23. percben már háromgólos volt az előny, amikor a negyedik találatát szerző Győri-Lukács Viktória elfutásból lőtt gólt. Tovább nőtt a különbség, mivel jól védekezett a magyar csapat, Böde-Bíró pedig több lövést hárított, köztük ziccert is. A játékrész végére viszont közelebb zárkóztak a spanyolok, mert a magyarok támadásaiba ekkor többször hiba csúszott, az ellenfél pedig gyorsan felért. Hat perc telt el a második játékrészből, amikor a spanyolok szövetségi kapitánya 19-14-es magyar vezetésnél időt kért. Sikerült is felráznia játékosait, mert felzárkóztak két gólra. Bizonytalan volt ebben a szakaszban a magyarok támadójátéka, a spanyolok pedig egymás után két büntetőt dobhattak. A másodikra Janurik Kinga állt a kapuba, de ő sem tudott hárítani. Nem találták a rést a spanyol falon a magyarok és átlövésből, illetve a szélről sem voltak pontosak. Böde-Bíró 20-19-nél ziccert hárított, de a spanyol egyenlítés így is összejött még a félidő fele előtt. Egy 6-0-s sorozat végén rövid időre átvették a vezetést a spanyolok, de Vámos gyorsan válaszolt. 21-21-nél percekig nem változott az eredmény, ebben jelentős szerepe volt a ziccereket hárító Böde-Bírónak, aztán Simon Petra lövése talált végre utat a kapuba.

Főoldali és belső képek forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

Hamar jött a válasz, de Klujber Katrin egy hosszú támadás végén passzív jelzésnél okos gólt lőtt. Zúgott a "mindent bele!", majd Böde-Bíró megint védett, Vámos Petra pedig két betörésből háromra növelte az előnyt, aztán spanyol gólt követően Klujber újra pontosan célzott. Spanyol időkérés következett 26-23-as állásnál, bő három perccel a vége előtt. Az ellenfél azonban nem tudott újítani, így a félidő közepén mély gödörbe került, de abból szépen kimászó és a hajrában megint jól játszó magyarok kiharcolták a fontos győzelmet, és összekapaszkodva, ugrálva ünnepelték a negyeddöntőbe jutást, majd a közönségnek is megköszönték a biztatást.

A két csapat 27. alkalommal találkozott egymással, hét spanyol siker és hat döntetlen mellett a 14. magyar győzelem született.

Klujber Katrin hat, Győri-Lukács Viktória és Füzi-Tóvizi Petra öt-öt góllal vette ki a részét a sikerből, Böde-Bíró Blanka pedig 11 lövést hárított. A túloldalon Alexandrina Cabral volt a legeredményesebb hat találattal. Nicole Wiggins 11-szer, Mercedes Castellanos kétszer hárított lövést.

Magyarország - Spanyolország 27-24 (14-12)

Magyarország: Böde-Bíró - Szöllősi-Schatzl 2, Kuczora 3, Vámos 5, Füzi-Tóvizi 3, Klujber 6, Győri-Lukács 5, cserék: Papp, Debreczeni-Klivinyi 1, Simon 2, Pásztor, Márton, Janurik.

(MTI)

A rovat további hírei: Sport

Újabb testvérpár a Bikáknál

Újabb testvérpár a Bikáknál

2024. aug. 01.

A korábban igazolt Mikkel Jensen után a dán játékos öccse, a 19 esztendős Mathias Jensen is a DAB hokisainál folytatja pályafutását.

DSTV: ma már döntőben bizonyíthat Czifra Bettina Lili

DSTV: ma már döntőben bizonyíthat Czifra Bettina Lili

2024. aug. 01.

Már javában zajlanak a 2024. évi olimpiai játékok – dunaújvárosi versenyzőkért is szoríthatunk. A tornászok részéről például Czifra Bettina Liliért, aki parádés versenyzéssel, a 18. legjobb eredménnyel jutott be az egyéni összetett fináléjába. Trenka János jelentkezett Párizsból, telefonon. Hangkép.

DSTV: tervek és teendők

DSTV: tervek és teendők

2024. júl. 31.

Bár az ország most olimpiai lázban ég, azok a sportolók sem pihennek akik nem vesznek részt az ötkarikás világjátékokon. Van dolga a DKSE röplabda szakosztályának is – Tomanóczy Tibor vezetőedző beszélt a nyári teendőkről, aktualitásokról. Hangkép.

Fényes Eb-szereplés Csehországban

Fényes Eb-szereplés Csehországban

2024. júl. 31.

A Nemzeti Sárkányhajó Európa-bajnokság mellett a Nagy Dunakanyar Evezésen is részt vettek a Dragon Steel SE sárkányhajósai a közelmúltban.

Döntőztek a strandbirkózók

Döntőztek a strandbirkózók

2024. júl. 30.

A strandbirkózók országos bajnokságának harmadik fordulójában is kiadtak magukból mindent a DKSE versenyzői.

Ponterős bekket igazoltak az Acélbikák

Ponterős bekket igazoltak az Acélbikák

2024. júl. 30.

A 26 esztendős finn Jani Kluuskeri a francia Briancon csapatától érkezik a DAB jégkorongozóihoz.

Biztos siker Kanada ellen

Biztos siker Kanada ellen

2024. júl. 30.

Végig vezetve aratott magabiztos, 12-7-es győzelmet Kanada ellen a három DFVE-játékossal feláll magyar női vízilabda válogatott az olimpia csoportkörének második fordulójában.