Dunaújváros Hetilap

Újabb szépkorú polgár lett 90 éves városunkban

doszerk - 2024. augusztus 11. 17:00

Születésnapja alkalmából köszöntötték Süki Józsefet: Barta Endre alpolgármester otthonában látogatta meg az 1934-ben született Józsi bácsit. A születésnapos szépkorú családja körében fogadta a város jókívánságait. Sok boldogságot!

Süki József Budapesten született; tíz évet élt a fővárosban, majd a háború következtében, 1944-ben városunk környékére, pontosabban Mélykútpusztára került a nagyszüleihez. 

Gazdag életút

Józsi bácsi rövid visszaemlékezésében Barta Endre alpolgármesternek azt mesélte: a háború után Nagyvenyimre költözött a családjával, ott elvégezte az általános iskolát. Majd Székesfehérvárra, az akkor még Hunyadi János Gimnáziumba járt, ott érettségizett: 
– A fehérvári évek után ismét a szülővárosom felé vettem az irányt: Budapestre kerültem a Számviteli és Pénzügyi Főiskolára, aztán hazajöttem, és katona lettem. A katonaság után aztán megnősültem, bekerültem ide, Dunaújvárosba, ahol kaptam lakást, és megszülettek a lányaink. 
1957. decemberében a Vasműbe került, és egészen nyugdíjazásáig ott dolgozott:
– A Vasműben a Tervezőirodán dolgoztam, onnan az Igazgatási és Jogi Főosztályra, onnan pedig a vezérigazgatói titkárságra kerültem, végül onnan mentem nyugdíjba, 1990. decemberében. Aztán tíz évet még ráhúztam, és ténylegesen és véglegesen 2001. január óta vagyok nyugdíjas.  

A kutya az ember legjobb barátja

Józsi bácsinak két pedagógus lánya van, akik mindennap látogatják, de ahogyan azt mondta, kettő unokája és két dédunokája is gyakran tiszteletét teszi a Krúdy Gyula soron. 
De nemcsak a család az, akik nem feledkeznek meg Józsi bácsiról és feleségéről: a közvetlen szomszédok minden nap a délelőtt folyamán ott tartják közös kis szeánszukat, beszélgetnek és ebédelnek. 
Józsi bácsi mindennapjai a szeánszokon túl hétköznapi dolgokkal telnek: piacra, a környező boltokba jár, a ház körüli teendőket precízen elvégzi, legutóbb például csapot szerelt. Azt mondta: mindig van, mit csinálni. De ami a már említett szomszéd-szeánszokhoz hasonlóan szinte kőbe vésett, az a család négylábú kedvencével, a Nara nevű francia bulldoggal tett fél órás Duna parti körök:
– A családon és a mindennapi teendőkön túl az én szőrös unokámmal, Narával telnek a napok. Nara, a francia bulldog az egyik lányom kutyusa; napközben én vigyázok rá. Egyébként nagyon hosszú ideje, több mint 30 éve kutyázom már. Annak idején orvosi javallatra lett kutyánk. Egy foxi, ami ugye túlzottan mozgékony, vele is sokat jártam a Duna partra, és kezdtem gyógyulni. Nem hiába mondják, hogy a kutya az ember legjobb barátja, sok mindenre gyógyír egy négylábú. 
Nara most hat éves, és míg Józsi bácsi 90 évesen szeret hosszabban sétálni, addig Nara ezeknek a nagy sétáknak már nem igazán örül – de azért egy alkalmat sem hagynak ki, ha a közös "Duna-partozás"-ról van szó.  

Sok boldogságot, jó egészséget, Józsi bácsi!

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Türelmet kér a DVG a dunasori munkálatok miatt

Türelmet kér a DVG a dunasori munkálatok miatt

2024. aug. 11.

Felhívással fordult a szolgáltató a nyilvánossághoz – a dokumentumot betűhíven közöljük!

Felkészítő előadássorozat rendeztek a kutyák felelős gazdái számára

Felkészítő előadássorozat rendeztek a kutyák felelős gazdái számára

2024. aug. 10.

Mit tudnak kezdeni a gazdák rendkívüli helyzetben, hogyan tudnak segíteni kedvenceiknek? Többek között ezekre a kérdésekre válaszolt a LEAF Kutyás Kutató-Mentő Sportegyesület előadás sorozata, amelynek legutóbbi előadását a Városháza közgyűlési termében tartották a közelmúltban.

Gondozni kell a növényeket, locsolni és karbantartani a kánikula idején

Gondozni kell a növényeket, locsolni és karbantartani a kánikula idején

2024. aug. 10.

Nem esik az eső és nem nő a fű, de ezzel párhuzamosan ki is szárad nagyon sok növény. Ez pedig azt jelenti, hogy nem kell annyi füvet vágni, viszont locsolni igen. A vízelvezető csatornák tisztítása és karbantartása is most időszerű.

DSTV: nagy kihívás a véradás nyáron

DSTV: nagy kihívás a véradás nyáron

2024. aug. 08.

A donorok száma csökken, a vérigény cseppet sem a nyári időszakban, derül ki a DSTV összegzéséből. Ez az időszak több szempontból is különleges kihívásokat tartogat mind az önkéntesek, mind az alkalmak szervezői számára. Hangkép.

Igencsak aktív életet élő 90 éves szépkorú polgárt köszöntött az önkormányzat

Igencsak aktív életet élő 90 éves szépkorú polgárt köszöntött az önkormányzat

2024. aug. 07.

Folytatódott a szépkorúak köszöntése városunkban. Molnár Géza bácsit 90. születésnapja alkalmából Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő otthonában látogatta meg a jeles napon, és tolmácsolta a város jó kívánságait.

DSTV: bontják az emlékművet a Pentele városrészben

DSTV: bontják az emlékművet a Pentele városrészben

2024. aug. 06.

A hírről beszámoltunk már, most itt a DSTV összegzése: a felújított Mondbach-kúria előtt megkezdődött a szovjet emlékmű bontása. A Hadtörténeti Intézet szakemberei a napokban megkezdik a világháborús kegyhely sírjainak feltárását – a halottak a temetőben találnak méltó nyughelyet, Pentele visszakapja régi szép főterét. Hangkép.

5 millió kiló adomány az Élelmiszerbanknak

5 millió kiló adomány az Élelmiszerbanknak

2024. aug. 04.

Szolidaritás fenntartható módon: öt évvel ezelőtt sikerült utoljára annyi lejáratközeli és csomagolási hibás élelmiszert megmentenie és nélkülözőknek adományoznia a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek, mint az idei első félévben.