Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Jászberényi Sándor boldogtalan pokoljárása

Öcaline - 2024. szeptember 10. 16:00

Izgalmas beszélgetéssel folytatódik a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) élő irodalmi antológiája: Jászberényi Sándor író, újságíró, haditudósító volt az Utószó vendége múlt kedden délután.

Háborús övezetek és kortárs próza, borzalmas élmények és szövegstruktúrák, életveszélyes kalandok és apai felelősség – minderről is szó esett az Utószó élő irodalmi antológia keddi eseményén.

Visszatérő vendég

A Kálvin János Református Gimnázium és Általános Iskola, valamint az ICA-D együttműködésében megvalósult program vendégeként Jászberényi Sándor író, újságíró, haditudósító mutatkozott be műveivel. Mint a beszélgetőtárs Gyöngyössy Csaba tanár, a Modern Művészetért Közalapítvány kuratóriumi elnöke bevezetőjében – és a DSTV kamerája előtt is – említette, visszatérő vendéget köszönthettek: Jászberényi első, Az ördög egy fekete kutya című, több nyelvterületen is komoly sikert és kritikai visszhangot kiváltó kötetével tíz éve látogatott Dunaújvárosba.
Az életmű a kezdetek óta kiteljesedett – mint az alkotó kiemelte, realista íróként, Zola, Móricz Zsigmond és Hemingway tradíciói nyomán definiálja önmagát. 

Több szerep, több feladat

Mindezek mellett a beszélgetés során sok szó esett a műveit egyfelől inspiráló, másrészt az írói életművet kiegészítő munkájáról, életprogramként vállalt hivatásáról is. Jászberényi Sándor haditudósítóként pokoli terepek és pokoli helyzetek átélője volt (és várhatóan marad is), lényegében az elmúlt évtizedben nem volt olyan komoly válsággóc a Közel-Keleten és Afrikában, ahonnan ne tudósított volna. Jellemző életrajzi adalék, hogy immár évtizedek óta Kairóban él – saját állítása szerint nettó gazdasági megfontolásból.
Az irodalmi munkásság és a haditudósítói ténykedés mellett egy-egy utalás erejéig beúszott a családfői szerepvállalás – új élmény és új felelősség –, valamint a jobbára dokumentarista célzattal, az átélt borzalmakat egyrészt igazoló, másfelől azokra érzékenyen reflektáló fotók sorozata, amelyből a Tíz év háború című kötet is született (minden képhez egy-egy Jászberényi-tárcával).

A szerző mikrofonpróbaként a III. Richárd nagymonológját adta elő – a "S utálom e kor hiú gyönyörét." kínzóan aktuális sora lényegében előre jelezte a beszélgetés tónusát –, majd végig biztonsággal egyensúlyozott a már említett szerepek keskeny mezsgyéi között. Komoly dilemmák foglalkoztatják, életveszélyes terepeken jár – és bármennyire is állítja az ellenkezőjét, éppen e boldogtalan pokoljárás ad muníciót az írói életmű kiteljesítéséhez. Új kötetének címe Mindenki másképp gyászol – a könyv 2023-ban látott napvilágot, az ukrán-orosz háború borzalmai köszönnek vissza a lapokról.

Élő antológia a tanítás szolgálatában: így folytatják

A kortárs irodalom tanítását, mi több, a középiskolás diákok érettségire történő felkészülését is segíti az Utószó élő irodalmi antológia sorozata, így nem véletlen az intézményi szerepvállalás, hangsúlyozta az együttműködésről Gyurkity Katalin, a Kálvin János Református Gimnázium és Általános Iskola pedagógiai igazgatója. Fontos adalék, hogy a 2022 óta élő kollaboráció eseményein a Korom Károly által rögzített beszélgetéseket egy Utószó című YouTube csatornára tervezik feltölteni – jelenleg folyik az egyeztetés a sorozat vendégeivel, hogy vállalják-e a hangképes nyilvánosságot –, szintén a diákok felkészülését segítendő.

És amint a múlt keddi beszélgetés vendégei is hallhatták, már eldőlt a folytatás: a tervek szerint legközelebb Darvasi László, majd Boldizsár Ildikó vendégeskedik az Utószó sorozatában.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: együtt ünnepelték a zene világnapját

DSTV: együtt ünnepelték a zene világnapját

2024. okt. 12.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összegzése a Sándor Frigyes Zeneiskola ünnepi programjáról. A zene világnapjára két programmal is készült az intézmény: a közös koncert mellett nem maradhatott el a legfiatalabb növendékek szimbolikus virágültetése sem. Hangkép.
 

DSTV: fesztiválkínálat az Intercisa Múzeumban

DSTV: fesztiválkínálat az Intercisa Múzeumban

2024. okt. 11.

Elstartolt a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsora, amelyhez a dunaújvárosi Intercisa Múzeum is csatlakozott, derül ki a DSTV összegzéséből. A sorozatnyitó előadás az emberré válás és a táplálkozás összefüggéseire fókuszált. Hangkép.

Dallal és játékkal, koncerttel és virágültetéssel ünnepelték a zene világnapját (galériával)

Dallal és játékkal, koncerttel és virágültetéssel ünnepelték a zene világnapját (galériával)

2024. okt. 06.

A Móricz Zsigmond Általános Iskola immár hagyományosan a város óvodásait látta vendégül, a Sándor Frigyes Zeneiskola remek össz-intézményi hangversennyel és az immár évek óta rendszeres virágültetési akcióval készült a muzsika ünnepére.

DSTV: bábelőadás a Bartók repertoárján

DSTV: bábelőadás a Bartók repertoárján

2024. okt. 05.

Az álomlátó fiú című produkcióval folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A zenés bábelőadás 6 éves kortól ajánlott, de a darab alkotói felnőtteknek is szánják – érett fejjel is tanulságos a történet. Hangkép.

Múltidéző és jövőbe mutató a Magyar Papírmúzeum új időszaki kiállítása

Múltidéző és jövőbe mutató a Magyar Papírmúzeum új időszaki kiállítása

2024. okt. 03.

A Magyar Papírmúzeumban új kiállítás csalogatja a vendégeket. Az intézmény időszaki bemutatója az egykori dobozgyárnak állít emléket, illetve a látogatók megcsodálhatják lézervágott papír művészi alkotásait is. 

DSTV: a régi játékok világa

DSTV: a régi játékok világa

2024. okt. 03.

A csengős mozdony lett a hónap műtárgya az Intercisa Múzeum sorozatában, derül ki a DSTV összegzéséből. A riport a régi játékok világába repít – ami pár évtizede még a gyerekszobák féltett kincse volt, mára a múltról mesél a múzeumban. Hangkép.

Ünnepeljük együtt a zene világnapját!

Ünnepeljük együtt a zene világnapját!

2024. szep. 30.

Hol másutt, a Sándor Frigyes Zeneiskolánál! Az ünnepi invitációt az intézmény tolmácsolta, a koncerttel és közös jelképes növényültetéssel körített eseményt kedden délután rendezik.