Dunaújváros Hetilap

Önkormányzati segítséggel megmaradhat két kisposta?

Molnár Emese - 2015. március 19. 15:04

Több támogatási kérelmet hagyott jóvá a képviselőtestület a csütörtöki közgyűlésen, és keretszerződést kötöttek a városi közfeladatok ellátására.

Az ülés elején Szabó Zsolt PM-es képviselő a Bánki iskola költözésével kapcsolatban fejezte ki aggályait. Mint ismert, a Dunaújvárosi Főiskola és a Bánki iskola közötti együttműködési megállapodást a legutóbbi közgyűlésen jóváhagyta az önkormányzat. Ennek értelmében a Bánki a főiskola jelenleg üresen álló épületébe költözne, ahol modern, korszerű laborok állnak majd a diákok rendelkezésére. Cserna Gábor polgármester elmondta, a Bánki tantestülete véleményt formált, egyhangúlag támogatták a költözést. Úgy fogalmazott, az iskola a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz tartozik, de a költözés során felmerülő költségek az önkormányzat részéről nem jelenthetnek akadályt. A polgármester arról is említést tett, hogy Szepesi Attila gazdasági alpolgármester és Mádai Balázs, a DVG elnök-vezérigazgatója folyamatosan tárgyal a Magyar Posta Zrt-vel a legutóbbi három kisposta bezárásával kapcsolatban. Mint mondta, jó irányba halad az egyeztetés, és lehet, hogy önkormányzati segítséggel megmaradhat két kisposta.
Pintér Tamás Jobbikos képviselő arról beszélt, több szociális bérlakást kellene vásárolnia az önkormányzatnak.

A közgyűlésen mintegy 38 napirendi pontban kellett döntést hoznia a képviselőknek.
Megemelték másfél millió forinttal a hideg élelem nyersanyag normájának támogatását az idősek otthonában. Hozzájárultak ahhoz, hogy a megüresedett álláshelyeket új dolgozóval töltse be a Gazdasági Ellátó Szervezet és a Bölcsődék Igazgatósága. Az államháztartási törvény értelmében április 1-től néhány önkormányzati intézmény (Útkeresés Segítő Szolgálat, Egészségmegőrzési Központ, Intercisa Múzeum, Bartók színház, József Attila Könyvtár) gazdasági feladatait a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezet látja el. Ezen intézmények gazdasági szakemberei a szervezet közalkalmazotti állományába kerülnek. A Peter Cerny Alapítvány a Beteg Koraszülöttek Gyógyításáért a koraszülöttek mentéséhez szükséges működési és beruházási költségek érdekében 600 ezer forint támogatást kért az önkormányzattól. Az alapítvány tavaly speciálisan felszerelt rohamkocsikkal 3.840 kivonulást végzett, 158.630 kilométert „futottak”, eközben gépi lélegeztetést végeztek 969 esetben. Ellátási területük Budapest körzete, és a környező 7 megye. A város területén 41 esetben 2, 5 millió forint értékben nyújtottak szolgáltatást ingyenesen. A közgyűlés jóváhagyta a vissza nem térítendő támogatást az alapítvány részére. Támogatták a Rudas Alapítvány kérelmét is, az iskola 40 éves évfordulója alkalmából szervezett programokhoz 300 ezer forintot biztosítanak.

Jóváhagyták a Csontvelő-Transzplantáció Alapítvány kérelmét is, azzal a kitétellel, hogy az 50 ezer forint támogatást továbbra is a transzplantáción átesett gyermekek támogatására kapja az alapítvány. A Móricz iskola alapítványa is támogatásért fordult a közgyűléshez. Idén is megrendezi a Miuzsikáló Fiatalok Alapítványa a jótékonysági pedagóguskoncertet a kórház gyermekosztálya javára. A plakátok, meghívók, jegyek kiadásaira kért 120 ezer forintos támogatást jóváhagyták a képviselők.
A dunaújvárosi és a rácalmási önkormányzat közösen építette meg a 6-os számú főúton lévő körforgalmi csomópont 5. lehajtóját. A megállapodás értelmében a költségeken fele-fele arányban osztoznak, ez 9,2 millió forintot jelent.

A Petőfi iskola bejárati hídjának felújításával a DVG Zrt-t bízta meg a közgyűlés, a munkálatok költsége 22 millió forint. Megkötötték az idei közszolgáltatási keretszerződést a városgazdálkodási céggel. Az áprilistól decemberig tartó időszakra 552 millió forintot állapítottak meg, amellyel olyan feladatokat látnak el, mint például parkfenntartás, hó-és síkosságmentesítés, utak, buszmegállók takarítása, köztéri műtárgyak, játszóeszközök karbantartása. Szintén áprilistól decemberig tartó időszakra a Dunanett Kft-vel is megkötötte a közgyűlés a közszolgáltatási keretszerződést 31 millió forinttal. Az önkormányzat tulajdonában lévő Balatonszabadi Sóstó üdülőtelepének komplett felújítására 44 millió forintos költségvetést állított össze a DVG. A munkálatokat jóváhagyta a közgyűlés.

A hivatal beszámolót készített a képviselőknek a két közgyűlés közt történt fontosabb intézkedésekről. Ennek alapján, folyamatosan javították a kátyúkat hideg aszfalttal. A megrongálódott közlekedési táblákat a DVG-vel kijavítatták. Helyreállították a Munkácsy utca, Gárdonyi iskolánál lévő út- és járdasüllyedését, az Öreghegyi út beszakadását, a Kallós és a Pincesoron lévő fekvőrendőrt, és többek között.  Ahogy a beszámolóban írták, a közvilágítás karbantartása folyamatos. Tisztítják a buszvárók üvegeit, karbantartják a köztéri berendezéseket.

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.