Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nézünk, mint a moziban: Az Éhezők Viadala – A kiválasztott (befejező rész)

2015. november 21. (szombat) 18:05 - Vass Ádám

Köszönjük szépen, jó kis sorozat volt, de ha egy mód van rá, ne legyen folytatás. Persze a könyvsorozat befejező részének adaptációjáról van szó, de ne legyenek illúzióink, Hollywood megtalálja a módját mindig, hogy lehet egy sikeres sorozatot folytatni,

Az előző epizód világszinten több, mint hétszázötven millió dollárt kaszált, a zárás minden bizonnyal túl is fogja ezt szárnyalni, ami komoly érv lenne a stúdió részéről a folytatás mellett. Drukkolunk, hogy sikeres legyen, de annak még jobban, hogy több rész ne készüljön.

Ott folytatjuk, ahol az előző rész abbamaradt. Peeta (Josh Hutcherson) a Kapitóliumban agymosáson esett át, és maga sem tudja, kihez tartozik, Panem lángokban, Katniss (Jennifer Lawrence) pedig egyre elszántabban próbálja megmenteni mindannyiuk jövőjét, miközben komoly dilemmákkal is szembesülnie kell mind érzelmileg, mind morálisan.

Talán jobb, ha inkább a pozitívumokkal kezdünk. A látványra nem lehet panasz természetesen, meglátszik minden egyes cent, amit a díszletekre és az akciójelenetekre költöttek, ezek mind igencsak mozgalmasra, izgalmasra, néha pedig kifejezetten kreatívra sikeredtek, bár túl sok éppenséggel nincs belőlük. A történet folyamán van néhány meglepő fordulat, szerencsére nem mindig lehet kitalálni, mit tartogat a következő jelenet. Plusz pont jár még a nem összecsapott befejezésnek, és annak, hogy foglalkoztak egy kicsit a következményekkel is. A szereplőket hosszú oldalakon át lehetne sorolni, ki miért nyújt kiemelkedőt, de elég csak a szereposztáson átszaladni, a nevük garancia erre. Nem is nagyon látunk olyan jelenetet, ahol ne szerepelne legalább egy, ha nem két Oscar-díjas színész. A főhős Jennifer Lawrence és a főgonoszt, Snow elnököt alakító Donald Sutherland inkább azok, akik külön elismerést érdemelnek.

Nagyjából ennyit a jó dolgokról. Ha már színészek: a két szemben álló fél tagjai között van az egyik oldalon egy Julianne Moore/Phillip Seymour Hoffman duó, míg a másikon egy Donald Sutherland/Stanley Tucci páros, akik bármikor képesek bármit eljátszani, szerepük szerint pedig alkalmasak is lettek volna rá, hogy a hatalmak propagandája mögé lássunk kicsit, ehelyett tényleg egy elcsépelt, fiatalok közti szerelmi háromszöget kell néznünk a kelleténél sokkal jobban elnyújtva? Az első negyven perc komolyan próbára teszi minden néző türelmét, valószínűleg ez alatt az idő alatt megdőlt a közhely/perc világrekordja, kezdve az „átmosott agyú fiú, aki nem tudja, most mitévő legyen, de egy kis hegyibeszéd csata közben és persze egy csók után helyrejön”-től a „két helyes srác közt őrlődő, de amúgy mellesleg az ellenállás élén harcoló lány”-ig minden van. A csúcs az volt, amikor a főhősnő gyújtóhangú beszédet intézett az elfogott ellenség felé, amiben a szeretet és a béke fontosságára próbálta volna felhívni mindenki figyelmét. Ennyi klisé mellett nehéz meglátni a jót a film első felében, némiképp javít az összképen, amikor később egy kicsit magasabb fokozatra kapcsolnak.

Ha valaki a sorozat elkötelezett rajongója, azt semmivel nem lehet visszatartani, hogy megnézze, minden bizonnyal elégedett is lesz utána. Ha valaki látta az előzőket és most már kíváncsi, mi lesz Panem lakóinak sorsa, tegyen egy próbát és majd kiderül, de akinek kimaradt az első három film annak semmi esetre sem ajánljuk, csak ha már behozta a lemaradást.

Értékelésünk: 10/6

Az Éhezők Viadala – A kiválasztott befejező rész (The Hunger Games: Mockingjay – Part 2) [16]

Színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm

Bemutató: 2015. november 19.

Hossz: 137 perc

Szereplők: Jennifer Lawrence (Katniss Everdeen), Josh Hutcherson (Peeta Mellark), Liam Hemsworth (Gale Hawthorne), Woody Harrelson (Haymitch Abernathy), Donald Sutherland (Snow elnök)

Rendező: Francis Lawrence

Zene: James Newton Howard

A rovat további hírei: Kultúra

Szentmise és újmisés áldás

Szentmise és újmisés áldás

2019. július 18. (csütörtök)

Lindmayer Miklós atya július 20-án este ellátogat a dunaújvárosi Krisztus király főtemplomba, hogy a 18 órakor kezdődő szentmisét megtartsa, és újmisés áldást osszon.

Mesélő táborozók

Mesélő táborozók

2019. július 18. (csütörtök)

A nyári táborokból gyakran érkeznek csoportok a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtárába. Így történt ez szerdán is, amikor együtt hallgattak mesét a gyerekek, és még egy kis játék is belefért.

Ványa bácsi a színházi fesztiválon

Ványa bácsi a színházi fesztiválon

2019. július 15. (hétfő)

Nyolc darabot válogattak be a Vidéki Színházak Fesztiváljára, köztük egy dunaújvárosi koprodukciós előadást is.

„Minden kreatív műfaj lényege a katarzis”

„Minden kreatív műfaj lényege a katarzis”

2019. július 07. (vasárnap)

A DUDIK utolsó napján Ákos is fellépett és össze is hozta a fesztivál legjobb előadását a látogatóknak. A koncert előtt velünk is beszélgetett a vasműs klipforgatásról, a zenéről és a világról.

Mesejáték gyerekeknek a szabadban

Mesejáték gyerekeknek a szabadban

2019. július 03. (szerda)

Harmadik hetéhez érkezett az Alkotás és játék a szabadban elnevezésű bejárós kézműves tábor a Munkásművelődési Központ udvarán. Mint minden szerda délelőtt, úgy most is egy meseelőadás várta a kicsiket.

Woodstockra emlékeznek Pakson

Woodstockra emlékeznek Pakson

2019. július 01. (hétfő)

A woodstocki fesztivál két legendás, brit szereplője, a Ten Years After (TYA) és Miller Anderson, valamint az amerikai bluesélvonalába tartozó Eric Gales is fellép Pakson, az idei 27. Nemzetközi Gastroblues Fesztiválon.

Mester és tanítványai

Mester és tanítványai

2019. június 28. (péntek)

Egyedi kiállítás nyílt a múzeum második emeleti kiállító termében. Az aktuális tárlat Barcsay Jenő festőművész és tanítványai képeiből áll.