Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nézünk, mint a moziban: Az Éhezők Viadala – A kiválasztott (befejező rész)

2015. november 21. (szombat) 18:05 - Vass Ádám

Köszönjük szépen, jó kis sorozat volt, de ha egy mód van rá, ne legyen folytatás. Persze a könyvsorozat befejező részének adaptációjáról van szó, de ne legyenek illúzióink, Hollywood megtalálja a módját mindig, hogy lehet egy sikeres sorozatot folytatni,

Az előző epizód világszinten több, mint hétszázötven millió dollárt kaszált, a zárás minden bizonnyal túl is fogja ezt szárnyalni, ami komoly érv lenne a stúdió részéről a folytatás mellett. Drukkolunk, hogy sikeres legyen, de annak még jobban, hogy több rész ne készüljön.

Ott folytatjuk, ahol az előző rész abbamaradt. Peeta (Josh Hutcherson) a Kapitóliumban agymosáson esett át, és maga sem tudja, kihez tartozik, Panem lángokban, Katniss (Jennifer Lawrence) pedig egyre elszántabban próbálja megmenteni mindannyiuk jövőjét, miközben komoly dilemmákkal is szembesülnie kell mind érzelmileg, mind morálisan.

Talán jobb, ha inkább a pozitívumokkal kezdünk. A látványra nem lehet panasz természetesen, meglátszik minden egyes cent, amit a díszletekre és az akciójelenetekre költöttek, ezek mind igencsak mozgalmasra, izgalmasra, néha pedig kifejezetten kreatívra sikeredtek, bár túl sok éppenséggel nincs belőlük. A történet folyamán van néhány meglepő fordulat, szerencsére nem mindig lehet kitalálni, mit tartogat a következő jelenet. Plusz pont jár még a nem összecsapott befejezésnek, és annak, hogy foglalkoztak egy kicsit a következményekkel is. A szereplőket hosszú oldalakon át lehetne sorolni, ki miért nyújt kiemelkedőt, de elég csak a szereposztáson átszaladni, a nevük garancia erre. Nem is nagyon látunk olyan jelenetet, ahol ne szerepelne legalább egy, ha nem két Oscar-díjas színész. A főhős Jennifer Lawrence és a főgonoszt, Snow elnököt alakító Donald Sutherland inkább azok, akik külön elismerést érdemelnek.

Nagyjából ennyit a jó dolgokról. Ha már színészek: a két szemben álló fél tagjai között van az egyik oldalon egy Julianne Moore/Phillip Seymour Hoffman duó, míg a másikon egy Donald Sutherland/Stanley Tucci páros, akik bármikor képesek bármit eljátszani, szerepük szerint pedig alkalmasak is lettek volna rá, hogy a hatalmak propagandája mögé lássunk kicsit, ehelyett tényleg egy elcsépelt, fiatalok közti szerelmi háromszöget kell néznünk a kelleténél sokkal jobban elnyújtva? Az első negyven perc komolyan próbára teszi minden néző türelmét, valószínűleg ez alatt az idő alatt megdőlt a közhely/perc világrekordja, kezdve az „átmosott agyú fiú, aki nem tudja, most mitévő legyen, de egy kis hegyibeszéd csata közben és persze egy csók után helyrejön”-től a „két helyes srác közt őrlődő, de amúgy mellesleg az ellenállás élén harcoló lány”-ig minden van. A csúcs az volt, amikor a főhősnő gyújtóhangú beszédet intézett az elfogott ellenség felé, amiben a szeretet és a béke fontosságára próbálta volna felhívni mindenki figyelmét. Ennyi klisé mellett nehéz meglátni a jót a film első felében, némiképp javít az összképen, amikor később egy kicsit magasabb fokozatra kapcsolnak.

Ha valaki a sorozat elkötelezett rajongója, azt semmivel nem lehet visszatartani, hogy megnézze, minden bizonnyal elégedett is lesz utána. Ha valaki látta az előzőket és most már kíváncsi, mi lesz Panem lakóinak sorsa, tegyen egy próbát és majd kiderül, de akinek kimaradt az első három film annak semmi esetre sem ajánljuk, csak ha már behozta a lemaradást.

Értékelésünk: 10/6

Az Éhezők Viadala – A kiválasztott befejező rész (The Hunger Games: Mockingjay – Part 2) [16]

Színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm

Bemutató: 2015. november 19.

Hossz: 137 perc

Szereplők: Jennifer Lawrence (Katniss Everdeen), Josh Hutcherson (Peeta Mellark), Liam Hemsworth (Gale Hawthorne), Woody Harrelson (Haymitch Abernathy), Donald Sutherland (Snow elnök)

Rendező: Francis Lawrence

Zene: James Newton Howard

A rovat további hírei: Kultúra

Ha nem megy élőben – dróton jön a BakElit

Ha nem megy élőben – dróton jön a BakElit

2020. június 04. (csütörtök)

A BakElit Zenecentrum kibővült csapata az országban kialakult krízishelyzet miatt a városunkban elmaradó nagyrendezvények helyett online zenei fesztivált szervez öt helyi zenekar részvételével a nagy közösségi felületeken június 20-án, azaz jövő szombaton. Irány a web!

Könyvtár helyett KönyvTerasz – és színes online színes kínálat

Könyvtár helyett KönyvTerasz – és színes online színes kínálat

2020. június 03. (szerda)

Sikerrel debütált kedden a József Attila Könyvtár szabadtéri könyvkölcsönző szolgáltatása, emellett színes kínálattal várja (online is) a betű barátait az intézmény.

 Könyvtár: könyvterasz üzemel keddtől

Könyvtár: könyvterasz üzemel keddtől

2020. május 29. (péntek)

Új rendszert vezet be az olvasói könyvéhség csillapítására a József Attila Könyvtár: keddtől kezdődően az intézmény előtti könyvterasz várja szolgáltatásaival a betűk barátait.

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

2020. május 22. (péntek)

Játék és múltidézés, webes tárlatvezetés és online társművészeti program – a járványhelyzet ellenére gazdag menüt kínál a művészet híveinek, de már nagyon készül a reménybeli újranyitásra is a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D). 

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

2020. május 13. (szerda)

Folytatódott a Kortárs Művészeti Intézet online KineDok Filmklubja, péntekig mindenki láthatja a dokumentumfilmes sorozat friss darabját! Látta, láttad már Bhutánt? Itt az alkalom!

KarantÉNpercek – online programpaletta

KarantÉNpercek – online programpaletta

2020. május 12. (kedd)

Bár az intézmények a kialakult járványhelyzet miatt bezárták kapuikat, nem hagyják kultúra nélkül a városlakókat. Legyen szó gyermekekről vagy felnőttekről,online programjaik között mindenki megtalálja a kedvére valót. Ugyanakkor a mozogni vágyók sem maradnak sport nélkül! KaranÉNpercek máris itt!

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

2020. május 11. (hétfő)

Dunaújvárosi hallgató nyert közönségdíjat a Ceglédi Filmfesztiválon – az utolsó pillanatig kiélezett csatában futott be győztesként a "Captain America – Soldier Wars". Utórezgés, köszönet, hála és kulisszatitkok máris itt.