Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nézünk, mint a moziban: Fekete mise

2015. november 13. (péntek) 14:24 - Vass Ádám

Jó ideje vártunk már erre, de Johnny Depp végre visszatért. Az utóbbi évek szerencsétlen szerepvállalásai után újra remek alakítást láthatunk tőle.

A Fekete mise egy tipikus film a szervezett bűnözésről, annak minden elemével, a sztori azonban igaz történetet dolgoz fel, méghozzá a dél-bostoni környék rettegett alvilági figuráját középpontba állítva, James "Whitey" Bulgert (Johnny Depp). Jimmy Bulgert 1975-ben környékezte meg az FBI, és a szövetségieknél dolgozó gyerekkori barátja, John Connolly (Joel Edgerton), hogy besúgóként működjön közre és segítsen felszámolni a maffiát és a szervezett bűnözést a városban, cserébe ők nem szólnak bele az ügyeibe. Ez az egyezség két évtizeden át viszonylag jól működött, mialatt Bulger hatalma egyre csak nőtt, riválisait pedig kivonta a forgalomból az FBI. Később ez az együttműködés egyre kényelmetlenebbé vált mindenki számára, Bulgert kivéve. Öccse, Billy (Benedict Cumberbatch), az állam szenátoraként igyekszik bátyja ügyeiből kimaradni, az FBI pedig egyre nagyobb nyomást gyakorol Connolly ügynökre, hiszen jóformán semmit sem tudnak felmutatni azon kívül, hogy egy bűnözőből alvilági vezért csináltak. 1995-ben azonban összedől a kártyavár és bekövetkezik a mindenki számára elkerülhetetlen bukás.

A nézők, és jól láthatóan maga Johnny Depp is beleunt a Bolond Kalaposhoz, és Jack Sparrow-hoz hasonló figurák szerepébe, és bár a fél kiló smink itt is megvan, a drámai, valós személyiség fegyelemre ösztönözte a színészt és mindent beleadott az alakításba, ami ha Oscar szobrot valószínűleg nem is jelent majd, de talán a jelölés összejöhet és reméljük az jelzésértékű lesz számára arra nézve, milyen szerepeket is kéne előnyben részesítenie.

„Whitey” Bulger szerepében ugyanis néha egészen félelmetes, vérfagyasztó és nyugtalanító az egész megjelenése és jéghideg tekintete. De a filmben nem csak az ő alakítása érdemel elismerést, hanem a másik két főszereplő, Joel Edgerton és a kicsit kevesebbet szereplő Benedict Cumberbatch is. Amikor hármójuk közül legalább kettő egy jelenetben szerepel, azokat nyugodtan nevezhetjük a film csúcspontjainak, nélkülük sokkal kevésbé lenne élvezetes a film, annak ellenére, hogy a sztori feszes, a látvány és a hangulat magával ragadó és remekül sikerült megragadni a kor szellemiségét is. Sajnos a film zenéjével azonban Junkie XL nem alkotott olyan maradandót, mint azt tette a negyedik Mad Max film esetében. A magasabb korhatár besorolás teljesen indokolt, a hasonló filmekben szokásos véres leszámolásokból és a spiclik kiiktatását bemutató jelenetekből bizony akad bőven. És újfent bebizonyosodott, hogy mi magyarok mennyivel választékosabban tudunk káromkodni ellentétben az angolokkal: ha a filmben nem hallani legalább százötvenszer az „F” betűs angol szitokszó akkor egyszer sem.

Leginkább David Fincher Zodiákusa és Martin Scorsese Casinoja juthat eszünkbe a film alatt, előbbi a rendkívüli tárgyilagossága és a megtörtént események legvalósághűbb ábrázolása miatt, utóbbi pedig az alvilági vezér felemelkedése és törvényszerű bukásának bemutatása miatt. Azonban a film rendezője, Scott Cooper sem Fincher, sem Scorsese zsenijével nem rendelkezik, így marad egy átlagosnál sokkal jobb bűnügyi-életrajzi film remek alakításokkal.

Értékelésünk: 10/7

Fekete mise (Black mass) [16]

Színes, feliratos, amerikai akciófilm

Bemutató: 2015. november 12.

Hossz: 122 perc

Szereplők: Johnny Depp (James „Whitey” Bulger), Joel Edgerton (John Connolly), Benedict Cumberbatch (Billy Bulger), Kevin Bacon (Charles McGuire), Dakota Johnson (Lindsey Cyr)

Rendező: Scott Cooper

Zene: Junkie XL

A rovat további hírei: Kultúra

Könyvtár: "Ki nem volt Hamvas Béla?"

Könyvtár: "Ki nem volt Hamvas Béla?"

2020. február 17. (hétfő)

Izgalmas előadással ünnepli a magyar széppróza napját a József Attila Könyvtár: Weiner Sennyey Tibor költő, író Ki nem volt Hamvas Béla? című előadására kedden várják a vendégeket.

Kaptár: eldobnád az agyad Valentin napján? Itt az alkalom!

Kaptár: eldobnád az agyad Valentin napján? Itt az alkalom!

2020. február 13. (csütörtök)

Idén immár ötödszörre rendezik meg a Vomiting Blood Night  minifesztiválját a Kaptár Music Pubban – micsoda véletlen, az idén éppen tizedik születésnapját ünneplő házigazda Morhord buliját Valentin napján rendezik!  Yeaaahh!

Könyvtár: nemcsak Valentin, de könyvajándék nap is lesz!

Könyvtár: nemcsak Valentin, de könyvajándék nap is lesz!

2020. február 12. (szerda)

A József Attila Könyvtár is csatlakozott a Nemzetközi Könyvajándék Nap egész világot behálózó akciójához – pénteken várják meglepetéssel a gyermekkönyvtár vendégeit! A felnőtteket könyves vakrandival csábítják!
 

ICA-D: két programmal búcsúzik a két tárlat

ICA-D: két programmal búcsúzik a két tárlat

2020. február 06. (csütörtök)

Izgalmas kulturális kalandozásra invitálja a vendégeket a Kortárs Művészeti Intézet pénteken este – a két kiállítást stílszerűen két programmal búcsúztatják!
 

Népdalosok versenye a Móriczban

Népdalosok versenye a Móriczban

2020. február 05. (szerda)

A Móricz iskola adott otthont a Pesovár Ferenc Fejér Megyei Népdaléneklési és Népzenei Verseny területi fordulójának a napokban. A megméretés hangképes összegzése itt!

Na, hol lesz idén Magyarország legnagyobb rock flashmobja?

Na, hol lesz idén Magyarország legnagyobb rock flashmobja?

2020. január 27. (hétfő)

Naná, hogy Dunaújvárosban! Felszállt a füst, Gajda Ferenc főszervező és Pintér Tamás polgármester jelentette be az örömhírt a Szalki-szigeten rendezett tájékoztatón ma délben. MTV CityRocks 2020, Dunaújváros – és hamarosan már lehet is jelentkezni, yeaaahh!

Látogatás Lesznóban: a visegrádi országoknak más jelent a szabadság...

Látogatás Lesznóban: a visegrádi országoknak más jelent a szabadság...

2020. január 27. (hétfő)

Különleges rendezvényen vett részt Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester és az általa vezetett delegáció a lengyelországi Leszno városában a napokban. Összeállításunk nemcsak a napokban tett látogatást eleveníti föl, de bemutatja Dunaújváros legfiatalabb, de legaktívabb testvérvárosi kapcsolatát is.