Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nézünk, mint a moziban - Káosz karácsonyra

2015. december 13. (vasárnap) 8:35 - Vass Ádám

Aki az előzetes alapján egy végig térdcsapkodós-nevetős száz percet vár, az csalódni fog, a film ennél ugyanis jóval komolyabb hangvételű és többet mond. Pontosabban inkább csak többet akar mondani.

A film az Igazából szerelem óta divatos elemekből épül fel, amit a Valentin nap és a Szilveszter éjjel folytatott, vagyis adott egy ünnep, rengeteg sztár, és különböző szálakon futó történetdarabkák, amik a végén egy helyen futnak össze, majd jöhet a kötelező happy end. Van egy negyven év házasság után kicsit megfáradt házaspár (John Goodman és Diane Keaton), egyikük húga, akinek még mindig nem jött rendbe az élete (Marisa Tomei), a felnőtt gyerekek akiknek szintén katasztrófa a magánélete (Ed Helms és Olivia Wilde) és a jó fej nagypapa (Alan Arkin), aki mindig segít ha valakinek gondja van. Ők, és a hozzájuk csapódó mellékszereplők igyekeznek a családi házba a szokásos karácsonyi vacsorára sok bonyodalom és veszekedés közepette.

Lehetett volna belőle egy tényleg végig vicces családi film, ami tökéletes egy ünnepi mozizáshoz, hiszen remek komikusok és komikák szerepelnek benne, de az alkotók mégis súlyt akartak csempészni a történetbe. Persze ez sem lett volna baj, hiszen arra is tökéletesen alkalmas ez a színészgárda, és a minden évben előkerülő ünnepi feszültség is remek téma lett volna, csak éppen nem foglalkoztak eléggé a kibontásával. Így a végeredmény sem nem eléggé vicces, sem pedig nem eléggé húsba vágó. Ezt hívják kapufának. A terv biztos az volt, hogy életszerű és valós gondok kerülnek elő, mint a válás, vagy az elmúló szerelem, a megfelelési kényszer, a magány, vagy a munkahelyi gondok, de mind komolytalanra és érdektelenre sikeredett. Ha valaki a közelmúltból komoly családi drámára kíváncsi az inkább az Augusztus Oklahomában című filmet válassza, ami valóban egy megrázó és minden tekintetben remek kamaradráma, aki pedig könnyed családi filmet nézne, az válogathat ezernyi klasszikus közül. A kettő összepárosítása pedig tökéletes kudarc, főleg, ha mindkét stílust csak pedzegetik a készítők. A szereplők gondjai túl komolyak és felnőttesek, a poénok pedig túl gyerekesek, ez is a két szék közül a földre... tipikus esete.

Azt is nehéz megérteni, miért vállal el ennyi Oscar-díjas és fantasztikus színész egy ehhez hasonló filmet, de a választ valószínűleg a bankszámlájukon kell keresni. Az egyetlen aki biztosan élvezte a forgatást, az Rongyos, a filmbéli család kutyája, akinek bár bankszámlája biztos nincs, de csak annyi dolga volt, hogy cukin nézelődjön és megegye az összes ünnepi ételt, amivel biztos ki volt békülve. Mi nem annyira.
 

Értékelésünk: 10/4

Káosz karácsonyra (Love the Coopers) [12]

színes, magyarul beszélő, amerikai komédia

Bemutató: 2015. december 10.

Hossz: 107 perc

Szereplők: Diane Keaton (Charlotte), John Goodman (Sam), Ed Helms (Hank), Olivia Wilde (Eleanor)

Rendező: Jessie Nelson

Zene: Nick Urata

 

A rovat további hírei: Kultúra

Bartók: nyári színház a ligetben

Bartók: nyári színház a ligetben

2020. július 03. (péntek)

Három előadást láthatnak a Bartók liget programsorozatában a nyár folyamán a színházbarátok. Elsősorban az elmaradt előadásokat pótolják a liget színpadán., a Petőfi Művészeti Liget rendezvényeit az idei évben nem szervezi meg a teátrum, ám a jövő évben mindenképpen számíthatnak majd szabadtéri kulturális élményözönre a dunaújvárosiak.

Kaptár: megtörték a csendet – irány a való világ!

Kaptár: megtörték a csendet – irány a való világ!

2020. július 03. (péntek)

Az első megmozdulások szépen le is gurultak, a folytatás is ígéretesen alakul: a pincében rendezendő koncertekre még várni kell, de a Kaptár Garden színpada minden hétvégén benépesül – ha lassan is, de biztosan beröccen a bulizóna gépezete városunkban.

Járványbúcsúztató koncert vasárnap

Járványbúcsúztató koncert vasárnap

2020. július 02. (csütörtök)

Az elmúlt időszakban többször arattak sikert, a járványhelyzet után visszatérnek: folytatódik a Pannon Filharmonikusok szabadtéri kamarakoncertjeinek sorozata Dunaújvárosban – a nagytemplom előtti téren járványbúcsúztató hangverseny lesz vasárnap délelőtt.

"Talált idő" – kiállítás a templomban

"Talált idő" – kiállítás a templomban

2020. július 01. (szerda)

A járványhelyzet enyhülése után újra nyit az evangélikus templom kiállítóterme: Kelemen Marián Éva festő, művész-tanár Talált idő című kiállítását péntektől láthatják az érdeklődők.

Könyvtár: mától korlátlanul nyitva

Könyvtár: mától korlátlanul nyitva

2020. június 29. (hétfő)

Ugyan még az egészségügyi és távolságtartási szabályok betartása mellett, de szolgáltatási korlátozások nélkül, teljes nyitva tartással üzemel a József Attila Könyvtár mától. Ráadásul több újdonsággal is szolgálnak a betűk barátainak. 

Egyből a mélyvízbe

Egyből a mélyvízbe

2020. június 26. (péntek)

A márciusi bezárást követően június második felében ismét kinyithatott a Munkásművelődési Központ, amely így a nyugdíjas kluboknak és a gyermektáboroknak egyaránt otthont ad. Emellett az Erzsébet táborok „betétprogramjaként” kézműves foglalkozásokat és színházi előadásokat szerveznek az intézményben.

Nagyot szólt, nagyon pörgött a BakElit

Nagyot szólt, nagyon pörgött a BakElit

2020. június 23. (kedd)

Már az elején le kell szögezni, hogy nem minden kizárólag pénz kérdése. Bár azért ne legyünk naivak, természetesen kell a financiális háttér, de – és itt jön a DE – elsősorban olyan emberekre van szükség, akik hisznek abban, amit csinálnak. Nézzük a BakElit Online Fesztivál példáját!