Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nézünk, mint a moziban - Káosz karácsonyra

2015. december 13. (vasárnap) 8:35 - Vass Ádám

Aki az előzetes alapján egy végig térdcsapkodós-nevetős száz percet vár, az csalódni fog, a film ennél ugyanis jóval komolyabb hangvételű és többet mond. Pontosabban inkább csak többet akar mondani.

A film az Igazából szerelem óta divatos elemekből épül fel, amit a Valentin nap és a Szilveszter éjjel folytatott, vagyis adott egy ünnep, rengeteg sztár, és különböző szálakon futó történetdarabkák, amik a végén egy helyen futnak össze, majd jöhet a kötelező happy end. Van egy negyven év házasság után kicsit megfáradt házaspár (John Goodman és Diane Keaton), egyikük húga, akinek még mindig nem jött rendbe az élete (Marisa Tomei), a felnőtt gyerekek akiknek szintén katasztrófa a magánélete (Ed Helms és Olivia Wilde) és a jó fej nagypapa (Alan Arkin), aki mindig segít ha valakinek gondja van. Ők, és a hozzájuk csapódó mellékszereplők igyekeznek a családi házba a szokásos karácsonyi vacsorára sok bonyodalom és veszekedés közepette.

Lehetett volna belőle egy tényleg végig vicces családi film, ami tökéletes egy ünnepi mozizáshoz, hiszen remek komikusok és komikák szerepelnek benne, de az alkotók mégis súlyt akartak csempészni a történetbe. Persze ez sem lett volna baj, hiszen arra is tökéletesen alkalmas ez a színészgárda, és a minden évben előkerülő ünnepi feszültség is remek téma lett volna, csak éppen nem foglalkoztak eléggé a kibontásával. Így a végeredmény sem nem eléggé vicces, sem pedig nem eléggé húsba vágó. Ezt hívják kapufának. A terv biztos az volt, hogy életszerű és valós gondok kerülnek elő, mint a válás, vagy az elmúló szerelem, a megfelelési kényszer, a magány, vagy a munkahelyi gondok, de mind komolytalanra és érdektelenre sikeredett. Ha valaki a közelmúltból komoly családi drámára kíváncsi az inkább az Augusztus Oklahomában című filmet válassza, ami valóban egy megrázó és minden tekintetben remek kamaradráma, aki pedig könnyed családi filmet nézne, az válogathat ezernyi klasszikus közül. A kettő összepárosítása pedig tökéletes kudarc, főleg, ha mindkét stílust csak pedzegetik a készítők. A szereplők gondjai túl komolyak és felnőttesek, a poénok pedig túl gyerekesek, ez is a két szék közül a földre... tipikus esete.

Azt is nehéz megérteni, miért vállal el ennyi Oscar-díjas és fantasztikus színész egy ehhez hasonló filmet, de a választ valószínűleg a bankszámlájukon kell keresni. Az egyetlen aki biztosan élvezte a forgatást, az Rongyos, a filmbéli család kutyája, akinek bár bankszámlája biztos nincs, de csak annyi dolga volt, hogy cukin nézelődjön és megegye az összes ünnepi ételt, amivel biztos ki volt békülve. Mi nem annyira.
 

Értékelésünk: 10/4

Káosz karácsonyra (Love the Coopers) [12]

színes, magyarul beszélő, amerikai komédia

Bemutató: 2015. december 10.

Hossz: 107 perc

Szereplők: Diane Keaton (Charlotte), John Goodman (Sam), Ed Helms (Hank), Olivia Wilde (Eleanor)

Rendező: Jessie Nelson

Zene: Nick Urata

 

A rovat további hírei: Kultúra

Lénárt Linda orgonakoncertje a főtemplomban

Lénárt Linda orgonakoncertje a főtemplomban

2019. november 14. (csütörtök)

November 16-án (szombaton) este 7 órai kezdettel (közvetlenül a szombat esti 6 órai szentmise után) Lénárt Linda – a dunaújvárosi és nagyvenyimi kötődésekkel is rendelkező, Zeneakadémiát végzett – orgonaművész, orgonahangversenyt ad a dunaújvárosi Krisztus király főtemplomban.

Ma van a magyar nyelv napja

Ma van a magyar nyelv napja

2019. november 13. (szerda)

Ma van a magyar nyelv napja, ebből az alkalomból gálaműsort tart az Anyanyelvápolók Szövetsége, az M5 kulturális csatorna a nap folyamán bejátszásokkal, este pedig stúdióműsorral hívja fel a figyelmet az anyanyelv fontosságára.

Őszbúcsúztató családi délután

Őszbúcsúztató családi délután

2019. november 12. (kedd)

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának zárórendezvényeként egy Őszbúcsúztató családi délutánra várta az érdeklődőket az Intercisa Múzeum múlt szombaton. A programok között kézműveskedés és tárlatvezetés is szerepelt.

Szenvedéllyel átitatott ecsetvonások

Szenvedéllyel átitatott ecsetvonások

2019. november 06. (szerda)

A Bartók Kamaraszínház aulájában egy újabb kiállítás nyílt meg kedden délután. Smuk Imre, a színház nyugalmazott művészeti vezetőjének festményeit lehet megtekinteni.

Új darabot próbálnak a Bartókban

Új darabot próbálnak a Bartókban

2019. november 05. (kedd)

Egy újabb bemutatóra készül a Bartók Kamaraszínház, Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiáját Bodor Böbe rendezi. Az olvasópróbákat hétfőn délután kezdte meg a csapat.

Ma van a reformáció emléknapja

Ma van a reformáció emléknapja

2019. október 31. (csütörtök)

Ma van a reformáció emléknapja, országszerte ünnepségeket tartanak a protestáns gyülekezetek.

Elnémulás a Bartókban

Elnémulás a Bartókban

2019. október 30. (szerda)

Nyár óta készül, most végre bemutatják a Bartókban a stúdióterem legújabb előadását, az Elnémulás című drámát, melynek rendezője a színház igazgatója, Őze Áron.