Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Amikor nem sikerült minket kiirtani…

Várkonyi Balázs - 2016. július 5. 7:58

A X. évszázad legelején járunk. A keleti frank birodalom – a későbbi német királyság – uralkodója, IV. Lajos 907-ben egy hírhedtté lett rendeletet bocsát ki. A rendeletszöveg egyszerű, könnyen megértik a bajor nehézlovasság harcosai is.

A rendeletszöveg egyszerű, könnyen megértik a bajor nehézlovasság harcosai is, akiknek hadi zászlajára felkerül ez a négy szó: „Decretum… Ugros eliminandos esse” – vagyis „Elrendeljük… hogy a magyarok kiirtassanak”.

A kéz, amely a dekrétumot aláírja, az uralkodóé, de a szándék a gyámkodó főuraké. A király ugyanis akkor mindössze 14 éves. Nem véletlen, hogy ragadványneve ez: „Gyermek Lajos”. Hétévesen (!) emelik trónra, s nincs tizennyolc esztendős, amikor földi pályafutásának végére ér. A számára adatott rövidke időben megpróbál úrrá lenni az állandósuló belháborúkon – de a tapasztalatlan uralkodónak ez nem sikerülhet.

A belső bajokon túl ott a félelmetes külső erő: a 896-ban Pannóniában honra lelt magyar nagyfejedelemség – hogy az ország védvonalát megerősítse – az évek alatt három égtáj felé terjeszti ki a szállásterületek határát. Árpád nagyfejedelem seregei Szlavóniát birtokba véve déli irányba nyomulnak, majd Linzig vonulva a Fischa folyónál jelölik ki a nyugti határvonalat, később a Morva Fejedelemséget vonják fennhatóságuk alá, elszakítva ezzel őket a hatalmas Frank Birodalomtól. A 906-os, győzelmes szászországi hadjárat volt az utolsó csepp, amely után a „magyarok nyilaitól” rettegő gyermekkirály kiadja dekrétumát, s hadat szervez a „hun veszedelem” megfékezésére.

907 nyarán már együtt a hatalmas sereg. Óriási túlerő, százhúszezer harcos indul a harmadakkora magyar csapat ellen. Július 4-én Pozsonynál kezdődik a döntő ütközet. Tarhos, Üllő, Jutas és a törzsszövetség más parancsnokai okos taktikával viszik harcba erőiket. Az ellenfél nehézlovasságának meg-megújuló rohamait rendre visszaverik, majd a villámgyors könnyűlovas íjászok ellentámadást indítanak, később váratlan visszavonulással összezavarják az ellenséget. A különleges harci taktika részleteiről a történész, Tarján M. Tamás így ír: „A gyepűt védő harcosok már felvonulás közben is zaklatták Thietmar érsek csapatait, hogy időt nyerhessenek a magyar főseregek összegyűjtésére. A Kárpát-medence nyugati felén letelepedett törzsek becslések szerint 40 000 főnyi könnyűlovasságot küldtek a Pozsonnyal szemben fekvő Duna-partra. Eközben a portyázók állandó zaklatásaikkal kifárasztották a déli bajor hadsereget, és színlelt megfutásaikkal folyamatosan maguk után csalták Thietmar erőit. A magyar csel aztán Pozsonnyal szemben hozott eredményt, ahol az előőrsök bevezették a támadókat egy elzárt medencébe, és a környező magaslatokról támadva tömegével nyilazták, majd vágták le a német harcosokat. A július 4-i – első – csatában az egyházfők seregeinek java része elpusztult, miközben az utánpótlást szállító Sieghart hajóiból jó néhány a – tapló segítségével meggyújtott – tüzes nyilak áldozatául esett.

A győzelem ugyanakkor még csak félsikert jelentett, hiszen a Duna északi partján időközben megérkeztek Luitpold erői is, aki cselből öt nappal lemaradt az érsek mögött. Thietmar katasztrofális veresége azonban keresztülhúzta a herceg számításait, hiszen június 5-én a győztes magyar hadak könnyedén átkelhettek a folyón, majd a Dévényi-szorosban hasonló taktikával megsemmisítették Luitpold erőit is. … A győztesek később üldözőbe vették a menekülő hadakat, és az ellentámadás során a magyar szállásterületet egészen az Enns folyóig tolták ki. A vereség akkora trauma volt a nyugatiak számára, hogy ezután egészen II. Konrád 1030-as támadásáig nem vállalkoztak Magyarország meghódítására.

A pozsonyi csata a magyar hadtörténet egyik legfontosabb győzelme volt, melyet őseink elsősorban a reflexíjnak, és nomád harcmodoruknak köszönhettek. A bajorok nem ismerték sem a fegyver hatékonyságát, sem a magyarok taktikáját, ezért túlerejük dacára könnyű prédának bizonyultak a törzsszövetség erői számára.”

1109 évvel ezelőtt, 907. július 5-én tehát nagy váráldozata árán megszületett az a győzelem, amelynek történelmi jelentősége hatalmas volt: a magyarság kárpát-medencei meggyökerezésének döntő momentumát jelentette. Sikeres honfoglalásunk végére tett pontot. Ezt követően több mint százhúsz évig ellenséges katona nem lépett magyar földre. A XX. század második felében azonban ez a dicsőséges haditett a történelemoktatás fehér foltja maradt – egy feledésre ítéltetett diadal.

Ópusztaszeren, a nemzeti emlékparkban évről évre íjászok, lovasok, hagyományőrző harcosok ezrei jönnek össze az évfordulón. A hatalmas tömeg kegyelettel emlékezik őseink nagy győzelmére.

A rovat további hírei: Kultúra

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

2024. máj. 01.

Nagyszabású, az egész intézményt megmozgató gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley da Capo Alapfokú Művészeti Iskola. Az esemény léptékére jellemző, hogy a műsor kétszer aratott vastapsot a Bartók színháztermében múlt vasárnap.

DSTV: az uszoda építésének története

DSTV: az uszoda építésének története

2024. ápr. 30.

Különleges műtárggyal folytatódott az Intercisa Múzeum sorozata, derül ki a DSTV összeállításából. Az uszoda építéséért járt emlékplakett nyomán a létesítmény születésének hétterét is felelevenítette Hodik Mónika történész-muzeológus. Hangkép.

DSTV: különleges festmények

DSTV: különleges festmények

2024. ápr. 29.

Rendhagyó kiállítást láthattak a vendégek a Bartók Kamaraszínház aulájában, derül ki a DSTV összeállításából. Wild-Zentai Mariann művei nemcsak születési körülményeik miatt érdemesek a figyelemre – az alkotói szándék is különlegessé teszi azokat. Hangkép.

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

2024. ápr. 26.

A város egyik legszebb hagyománnyal bíró közösségi kezdeményezéséhez méltó nívót hozott az immár 27. Jótékonysági pedagóguskoncert. Lelkes közreműködők, büszkeségre okot adó kínálat – nem lehetett más a vége: vastaps, nagy siker!

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.