A Jövő Bajnokai Dunaújvárosban

Szárszó Lajos - 2016. szeptember 4. 18:33

A Fabó Éva Sportuszoda adott otthon szombaton azoknak az úszópalántáknak, akik teljesítményükkel bekerültek az úszószövetség által létrehozott programsorozatba.

Véget ért a nyári vakáció azoknak az úszók számára is, akik a Magyar Úszó Szövetség által létrehozott Jövő Bajnokai programban vesznek részt. De mit is jelent ez, kik lehetnek tagjai ennek a fejlődést elősegítő programnak? A szövetség a földrajzi adottságok alapján nyolc egységre, úgynevezett régióra bontotta az országot, melyben a dunaújvárosiak a Közép-Dunántúli csoportba kerültek. Nos, ide azok a 2003, 2004, 2005-ben született gyermekek kaphatnak lehetőséget, régiónként 10-10-10, bontásban 5 fiú és 5 lány, azaz összesen 30 fő, akiket edzőik eddigi munkájuknak köszönhetően területük legjobbjainak tekintenek.

Ők mindannyian megkülönbözetett figyelmet kapnak az utánpótlás kapitányoktól, de mögöttük már ott van az a 2003-as születésű 15 tagú lány keret, akik változatlanul részt vesznek a programban, így a kiesők helyett azonnal be tudnak lépni. 2016-ban a program azzal színesedett, hogy az úszók számára minden hónap első szombatján felméréseket tartanak. A régiók ösztönzéseként 2016-ban írták ki először a Régiós Csapatbajnokságot, melynek keretében a résztvevők egyéni teljesítménye mellett a régiók is összemérik erejüket. A nyolc régió 4 párban kel egymással versenyre, így fiataljaink a budapesti csoportban munkálkodó úszókkal mérik össze időről időre tudásukat.  A szövetség programmal kapcsolatos alapelve, hogy a fiatalok harcoljanak a keretekbe való bekerülésekért, ugyanakkor, ha a helyzet megköveteli, kiemelkedő tehetség ne szenvedjen hátrányt. Ezek alapján került megrendezésre most Dunaújvárosban fiataljaink számára a megmérettetés. A felmérést a helyszínen tekintette meg Dr. Hargitay András, a MÚSZ elnökségi tagja, a magyar felnőtt válogatott szövetségi kapitánya.

- Nagyon örülök, hogy Dunaújváros ad otthont ennek a programnak, hiszen az itt lét számomra egy időutazás. Gyermekként többször jártam itt, hiszen akkor a dunaújvárosi az ország második 50 méteres fedett sportuszodája volt, így ide személy szerint engem is szép emlékek fűznek. Hosszú időn keresztül kiemelt szerepe volt a városnak az úszóspotban, gondoljunk csak Ágh Norbert gyönyörű sorozatára. Az elmúlt években indult a Jövő Bajnokai folyamat, melynek ez a mai állomása olyan, mint egy tanévkezdés. A gyerekek a nyári bajnoki időszak, majd a szünet után most ugranak ismét a medencébe, így a mai egyfajta felmérő, hogy hol is tartanak. Olyan ez, mint az iskola, vagyis most ismét kinyílik előttük az uszoda kapuja, és ők egy szinttel feljebb lépnek. Az úszó szövetség részéről a programban részt vevő fiatalok mindannyian megbecsülésben részesülnek, mely a felszerelésben, a menedzselésben, és abban mutatkozik meg, hogy ők versenykörülmények között havi szinten mérhetik össze tudásukat. Azt, hogy a régiónként 30 gyerek közé mennyire nehéz bekerülni, az régiónként változó. Van, ahol ennyi számú fiatalt nehéz összeszedni, de olyan is, ahol nagy harc és számos vita folyik a bekerülésért. Dunaújváros és más területek kisebb előnyből indulnak, mert jelentős múlttal rendelkeznek, de sajnos olyanok is akadnak, ahol a fiataloknak - lehetőségük hiányában - nincs módjuk a programba kerülni. A program fő célja, hogy a 8 régióban minél több tehetséget tudjunk felkarolni. Kiemelten fontosnak tartom, hogy az egyesületeknek és az iskoláknak milyen viszonyuk van, hiszen a gyermekeknek ebben a korban elsősorban tanulniuk kell, és e mellett sportolni. Ezt összeegyeztetni nem könnyű.

- Mennyire cél az, hogy ezek közül a fiatalok közül kerüljenek ki a jelen sikeres generációját követő, esetlegesen az ő helyüket átvevő úszók?

- Ez mindenképpen elsődleges cél, hiszen a program kifejezetten az élsportot támogatja. Természetesen a tömegsport rendezvények nagyon fontosak, viszont a MÚSZ-nak egyértelműen az a feladata, hogy az élsportot gazdagítsa, támogassa. A mostani fiataloknak nagyon nehéz feladatuk van, hiszen nem könnyű Cseh László vagy Hosszú Katinka nyomába lépni. Azt azonban látni kell, hogy az utóbbi évtizedekben mennyit fejlődött az úszás oktatás. Már azt is nagyon nehéz összehasonlítani, ha azt nézzük, hogy az iskolához hasonlóan milyen tantervvel, tananyaggal foglalkoztunk mi, és milyennel a jelen időszak úszói, hiszen nyilvánvaló, hogy azok az időeredmények, melyeket mi annak idején, vagy most Gyurta Daniék, vagy Cseh Laciék elértek, mára már a korosztályban gyengének tűnhetnek. Fejlődik a világ, de ennek ez a rendje. Mindig lesznek új feljutók, új bajnokok, akik a világ tetejére kerülnek, ehhez azonban a megfelelő utat be kell járni. Gondolok itt az EYOF-ra, vagy az ifjúsági világversenyekre. Az ezeken való részvételen úszóinknak most minden lehetőségük adott. Az azonban nyilvánvaló, hogy a mostani 30 gyermek közül nem lesz mind a 30 bajnok. Sőt, hol az a kettő az országban, akik bajnokká válhatnak? Ez a sportág ennek a programnak a segítségével megkapja azt a lehetőséget, hogy ha a fiatalban van szorgalom, kitartás, akarat, melyhez a kellő körülmények társulnak, akkor ne kallódjon el tehetség. Ha kell, segítünk nekik, viszont helyettük úszni nem tudunk.

Bene Vera, a Dunaferr SE úszószakosztályának vezetője a gyermekektől azt kérte, hogy a szezonnyitó felmérőn mindenki próbáljon meg becsülettel helyt állni:
- Négy hetes nyári pihenő után került sor erre az idényt nyitó rendezvényre, így úszóinktól azt kértem, hogy ismét próbálják meg megtalálni tempójukat, összeszedni technikájukat. Az igazi munka számukra hétfőn indul meg újra, így majd decemberben beszélhetünk igazán arról, hogy ez a ciklus milyen eredményeket hozott. A gyerekek nagyon motiválónak érzik, hogy részt vehetnek a Jövő Bajnokai programban, hiszen nem csak ők, hanem Magyarország teljes lakossága ismeri a magyar úszósport eredményeit. Ezért a fiatalok természetesen a múlt és jelen bajnokainak, így a mostani példaképeiknek a nyomdokaiba szeretnének lépni. Szerencsére az úszók évközben sok versenyen vehetnek részt. Minden korosztályban erős a mezőny, melyet bizonyítanak az országos bajnokságon mutatott teljesítmények. Sokszor mi magunk is megdöbbenünk azon, hogy mekkora fejlődés mutatkozik az időeredményekben. Azok azonban, akik komolyan veszik a sportágat fő céljuknak tekintik, hogy minél komolyabb versenyeken vegyenek részt, és odaérjenek a világ élmezőnyébe.

Semmi kétségem nincs afelől, hogy most itt a vízben vannak azok, akik majd az utódai lesznek a jelen bajnokainak, olimpikonjainak. A tanulás és a sport kapcsolatának egyik mintája lehet Dunaújváros, hiszen évtizedek, pontosabban 1977 óta eredményesen működik együtt a Dunaferr SE a Vasvári Pál Általános Iskolával. Azóta minden évben indulnak úszó osztályok. Ez az együttműködés mindkettőnk számára nagyon fontos. A gyermekek óra kedvezményt kapnak, így tudjuk az órarendjükhöz igazítani az edzéseket. Edzőtáborok, versenyek alatt az iskola támogatását élvezzük, cserébe az eredményes sportolóink visszajárnak az iskolába, hogy ezzel tudjanak példát mutatni. Erre lesz a közeljövőben, a Vasvári hét keretén belül is példa, amikor az elmúlt évek olimpikon úszói térnek vissza a kisiskolás gyermek közé.

A Jövő Bajnokai versenyprogramja folytatásában október elsején Győrben találkoznak ismét az úszók, ahol a régiós csapatversenyekre kerül sor, ezt követi a december 3-i, kecskeméti verseny. A tervekben szerepel, hogy a szövetségi kapitányt december 15-én látja vendégül Dunaújváros.  
A 2016 évi Jövő Bajnokai programban szereplő dunaújvárosiak:
Decsi Dorina, Dort Máté, Hegedűs Kristóf, Horváth Evelin Beáta, Horváth István Imre, Kállai Botond, Lack Bianka, Szlobodnyik Dávid, Tücsök Bence.

A rovat további hírei: Sport

Újabb kulcsfontosságú meccs vár a DFC-re

Újabb kulcsfontosságú meccs vár a DFC-re

2024. ápr. 27.

A tabellán tizenkettedik Mohács elleni hazai mérkőzéssel folytatja a bajnoki küzdelmeket a Dunaújváros FC labdarúgó csapata vasárnap délután öt órától.

Nem volt esélye a Kohásznak a Mosonmagyaróvár ellen

Nem volt esélye a Kohásznak a Mosonmagyaróvár ellen

2024. ápr. 27.

Szűk negyed óráig tudta szorossá tenni a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttese a Mosonmagyaróvár elleni bajnoki összecsapást.

Négy dunaújvárosi az Eb-csapatban

Négy dunaújvárosi az Eb-csapatban

2024. ápr. 26.

A felnőtteknél és a junioroknál is két-két dunaújvárosi tornásznak szoríthatunk a Riminiban sorra kerülő női Európa-bajnokságon.

Elmarad a futsalosok mai bajnokija

Elmarad a futsalosok mai bajnokija

2024. ápr. 26.

Nem tudnak elutazni Rácalmásra a sereghajtó érdiek, így elmarad a Dunaújváros Futsal csapatának ma este hét órára tervezett bajnoki találkozója.

Nehéz meccs vár a Kohászra

Nehéz meccs vár a Kohászra

2024. ápr. 26.

A dobogóra hajtó Mosonmagyaróvár otthonában folytatja a bajnokságot a Dunaújvárosi Kohász kézilabda Akadémia felnőtt csapata pénteken este hat órától.

DSTV: eredményes lövészek

DSTV: eredményes lövészek

2024. ápr. 25.

Nagyjából fél évvel ezelőtt forgattunk utoljára a Főnix Lövész SE alakulatánál – azóta is sikert sikerre halmoztak, és nagyon sok versenyen vettek részt a tagok. Ráadásul azóta újra birtokba vehették a lőteret is, amely jelentős segítség az egyesület számára – örömteli hírekről számolt be Vinczellér Imre. Hangkép.

Jól hajráztak az akadémisták

Jól hajráztak az akadémisták

2024. ápr. 25.

A Szolnok és a Miskolc ellen sem veszítettek szettet a DSE Röplabda Akadémia fiataljai a bajnoki középszakasz utolsó előtti fordulójában.