Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Negyedszázados a QUIMBY!

Pálinkás István - 2016. szeptember 30. 18:03

November 26-án, a Papp László Budapest Sportarénában ünnepli megalakulásának huszonötödik évfordulóját a Quimby együttes.

Megannyi szóviccet, szellemi poént elsütöttek már a Quimby nevének megfejtésekor, holott csak a névadók közül kellett volna megkérdezni Mikó Sándort, aki még John Lourie, Tom Waits anyagokat is küldött Kiss Tibinek Bostonból. Aztán pedig 1991 májusában Dunaújvárosban került sor a névadásra.

- A legendákat mellőzve, a Quimby egy sima családnév – meséli Sándor – és ezzel a névvel egy underground újságot működtettünk lengyel származású barátommal Steven Svimberskyvel. A lényege az volt, hogy olyan zenék, képzőművészek, botrányos ügyek jelentek meg benne, amik másutt nem. Aztán itthon a Tibiék megkérdezték, ez mit jelent, mondtuk ez egy sima családnév, mint például Harriet Quimby, aki első nőként repülte át az Angol csatornát. Abban az időben egy volt biztos a csapattal kapcsolatban, szeretik amit csinálnak. Barátok, akik jól tolják a zenét, van bennük spiritusz, és még angolul is énekelnek.

Egy-egy vitában felcsap a Quimby zenei stílusának keretek közé szorítása, ami, valljuk be már csak a zenekar tagjainak nem meglepetés. Ennek kapcsán Varga Liviust kérdeztük felidézve két jellemző sort az egyik dalszövegükből: „Repdes minden gondolatban/ugyanaz kelepel más alakban".
- Nos, ez a két sor – mondja – sok mindent leír, többek között a teljes világirodalmat. (nevet) Stílusunk a hagyományos értelemben vett stílusok válogatott alkalmazása, kitekerése, ötvözése és nem utolsó sorban a magunkon való átszűrése. Az eredmény egy folyton változó, mégis konzisztens sztiló: a Quimby maga.

November 26-án ünneplitek a negyedszázados menetelést az Arénában, számodra mikortól datálódik, hogy lételemeddé vált a Quimby?

- A megalakulás előtt ez már megtörtént, csak más név alatt.  Lételemem volt a gimis Október zenekar és előtte minden egyes fellépés, énekkar, néptánc, színdarab,
próza- vagy versmondás. Amikor a Quimby megalakult automatikusan az lett és a legtartósabbnak bizonyult, hála Istennek.

Tudtommal neked a "bármit azért nem képviselek"-ről határozott véleményed van, akár zenészként, akár pszichológusként.

- Szeretek nem a megmondóember lenni, hanem a kérdőjel. Provokatív vagy szórakoztató formában kérdést csempészni a saját fejembe és másokéba: vajon helyes, ahogyan élek, ahogyan másokkal viselkedem akár közvetve, amennyit fogyasztok, amennyit pazarolok, amilyen kevés időt szánok a nem anyagi világra? Legutóbb ugyanakkor megilletődtem egy interjúban, amikor szembedicsértek... nehezen viselem, nagyon zavarba hoz. Kizökkent. A jubileum előtt leginkább az mozgat, hogy az extra terhelést, amit az új lemez és a nagykoncertre való felkészülés  ró rám, egyeztetni tudjam a családi kötelességekkel és örömökkel.

Képek forrása: quimby.hu (Demeter Attila fotói)

Kiss Tibi életútja sem volt megszokott, hiszen mindenféle elhajlásai ellenére tradíciót teremtettek meg dunaújvárosi fellépéseikkel. Feledhetetlenek például az egykor még főiskolai menzás megmozdulások, majd a nagyobb koncertek is, ahogy az április 11-i Költészet napjai is:
-A Quimby név első hivatalos használatának dátumára nem emlékszem, de készült egy felvétel a buliról, fel van címkézve pontos dátummal. '91 őszén Magyarországra látogatott az amerikai Quimby újság főnöke. Mivel hírből már ismert minket, lejött erre a Tilos az Á-s bulira. Az ő tiszteletére vettük fel aznap a nevet.

Mit tartasz a legnagyobb bűnnek egy örök változásban lévő (zene)iparban egy együttes részéről, amit esetleg magad is megéltél már?

- Tényleg nehéz erre mit mondani, mert sorolhatnám a közhelyeket. Végül is ugyanazt, mint bármely téren az emberi működésben. A helyzet az, hogy talán elkerülhetetlen a bűnbeesés és ez is a kaland része.  A kérdés inkább, hogy utána mi van? El kell néha tévedni ahhoz, hogy egyáltalán kedve legyen az embernek hazatalálni.

Szöveg és zene nagyon sok tekintetben komoly stílusösszhangot képes kölcsönözni egy-egy kész műnek, amiből aztán sláger lesz. A Quimby ugyanakkor szinte következetesen őrzi kritikai kiszólásai mellett a lírai, finom expressziókat. Mindig sikerül egyensúlyt találnotok?

- Azon vagyunk, hogy egyensúlyt találjunk, pontosabban igyekszünk meghallani, hogy mit szeretne a dal. Ha elég meggyőző és karakteres az alapötlet és mind a 6 emberen átmegy, elkezdjük pofozgatni és ismerkedni a lehetőségekkel, mindazzal, amit rejt számunkra. Fontos hogy mindenki magáénak érezze, és persze élvezze a szerkezeten belüli muzsikálást is.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.