Dunaújváros Hetilap

A ma legnépszerűbb foglalkozások pár éve még nem is léteztek

2016. november 22. (kedd) 14:50 - Molnár Emese

Közel négyezer diák tanul a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum hét tagintézményében, melynek főigazgatója októbertől Csapó Gábor. Cserna Gábor polgármesterrel közös sajtótájékoztatót tartottak, melyen többek között a centrum képzési kínálatáról, lehetőségeiről, a szakképzés és a munkaerőpiaci helyzetről beszéltek.

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum korábbi vezetőjének megbízatása lejárt, a főigazgatói posztra pályázatot írtak ki. Ez alapján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter október 1-től Csapó Gábort nevezte ki a dunaújvárosi centrum főigazgatójának, akinek kinevezését az önkormányzat is támogatta.

Cserna Gábor polgármester keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a városvezetésnek, a helyi és környékbeli nagyvállalatoknak közös érdeke, hogy sikeres legyen a szakképzés, hogy jól képzett szakemberek kerüljenek ki a munkaerőpiacra. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrumhoz hét intézmény, hat helyi és egy pusztaszabolcsi iskola tartozik. Mint azt a polgármester elmondta, az eddigi eredmények a rendszerben dolgozók jó munkáját igazolja, hiszen az országos szakmai versenyeken minden évben dobogós és kiemelkedő helyezéseket érnek el a diákok. A centrumban tizenkét hiányszakmában képzik a szakembereket. Közel négyezer diák tartozik a dunaújvárosi központhoz és ötszáz munkavállalót foglalkoztatnak.

Cserna Gábor hozzátette, fontos, hogy sikeres és hatékony legyen a kapcsolat a városvezetés és a centrum között, amelynek élére Csapó Gábor személyében egy szakmailag felkészült vezető került.

Csapó Gábor a térség legnagyobb középiskolájának, a Dunaferr iskola igazgatója volt a főigazgatói kinevezéséig. A sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy szükség volt a szakképzési rendszer átalakítására, hiszen változtak a munkaerőpiaci igények. Érdekességként elmondta, a ma tíz legnépszerűbb foglalkozás 2004-ben még nem is létezett. A kormány 2015-ben el is kezdte a szakképzési rendszer teljes átalakítását. Ennek részeként létrehozták a szakképző centrumokat, amelyeknek (állami) fenntartása alá került több mint háromszáz iskola. Mint mondta, a centrumok feladata az, hogy segítsék a tagintézmények működését, és ebben Dunaújváros önkormányzata komoly partner. Csapó Gábor beszélt arról is, hogy az önkormányzat egy jól működtethető intézményrendszert hozott létre, a szakmaszerkezet a munkaerőpiaci igényekhez igazodva alakult ki. Egyre több a tanulószerződések száma, amely köszönhető az iparkamara közreműködésének is. Kiemelte, hogy határozott kormányzati szándék van a hiányszakmák pótlására, ezen szakképzések biztosítása. Állami ösztöndíjjakkal is motiválják a fiatalokat, például egy szakgimnáziumi tanuló 20-50 ezer forint támogatást kaphat havonta a tanulmányi eredményének függvényében. Emellett vannak vállalati ösztöndíjak is, például a Hankook a tanulmány utolsó évében ösztöndíjat, vagy akár már munkaszerződést biztosít a tanulóknak.

- Aki nálunk tanul, állást fog találni a városban és a régióban– hangsúlyozta a főigazgató.

Lehetőség van felnőttoktatásban is részt venni, ráadásul az első és a második szakma megszerzése ingyenes mindenki számára. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrumban már keresztfélévben is indítanak felnőttképzést, így jelentkezhetnek például szakács, hegesztő, villanyszerelő, kozmetikus szakképzésre. Vannak ingyenes nyelvi képzéseik is, legutóbb százhetven diák vett részt nyelvi informatikai képzésen. A következő nyelvi képzés februárban fog indulni. Ekkortól fogja a szakképzést végezni a dunaújvárosi centrum a börtönökben is.

- Egyfajta ügyfélszolgálati, pályaorientációs központként kívánunk működni. Segíteni a hozzánk fordulókat abban, hogy mit tanulhatnak a centrum intézményeiben, hogy milyen kompetenciákat kellene fejleszteniük– mondta Csapó Gábor.

Fontosnak tartja az intézmények felújítását is, a működés korszerű feltételeinek megteremtését. A közelmúltban 138 millió forintot nyert a centrum három intézményének felújítására, amelyek közbeszerzését ma indították el: felújítják a Dunaferr iskola villamos tagintézményének tornatermét, a Lorántffy és a Rudas iskolában pedig energetikai beruházást végeznek. Ezen kívül további energetikai pályázatokon is indulni fognak.

Mint mondta, fenntartóként segítik az intézményeket, megtartják és bővítik az iskolák, a centrum hagyományait, például a Szakmák Éjszakáját. Hangsúlyt fektetnek a társadalmi szerepvállalásra, a közösségépítésére, így minden városi rendezvényen ott lesznek, segítenek olyan projektben, mint például a Muki felújítása, vagy a Hankook-program által létrehozott edzőpálya kialakítása. A Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával csatlakoztak a Szakképzés Európai Hete programhoz, amelynek részeként december 2-5. között a dunaújvárosi centrum mind a hét intézménye nyílt napokat tart különféle bemutatókkal, előadásokkal.

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Adomány, rangadó

D+ Híradó - Adomány, rangadó

2019. november 14. (csütörtök)

Adomány a kórháznak, rangadó előtt az Acélbikák - egy csokorban a nap legfontosabb eseményei a D+TV híradójában.

Év végén jelentősen nő a hitelkihelyezés

Év végén jelentősen nő a hitelkihelyezés

2019. november 14. (csütörtök)

Év végén jelentősen nő a személyi kölcsönök és áruhitelek kihelyezése, az éves forgalom harminc százalékát teszi ki a novemberi és decemberi hitelezés - közölte a money.hu pénzügyi szakértője csütörtökön az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában.

Átadták a Szociális Munka Napja Díjakat

Átadták a Szociális Munka Napja Díjakat

2019. november 14. (csütörtök)

Városunkban is ünnepséget rendeztek a Szociális munka napjának alkalmából. Szerdán öt helyi intézmény dolgozói gyűltek össze a Bartók színházban, hogy közösen ismerjék el az ágazatban dolgozók munkáját. A gálán átadták a Szociális Munka Napja Díjakat.

Csalók élnek vissza a Tesco nevével

Csalók élnek vissza a Tesco nevével

2019. november 12. (kedd)

Csalók élnek vissza a Tesco nevével, ismeretlenek hamis nyereményjátékot hirdetve próbálnak adatokat megszerezni a vásárlóktól - tájékoztatta az áruházlánc kedden az MTI-t.

Önkormányzati sajtóközlemény

Önkormányzati sajtóközlemény

2019. november 12. (kedd)

A város önkormányzatának nevében Kálló Gergely kabinetfőnök az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz, amit változtatások nélkül közlünk.

Önkormányzati sajtóközlemény

Önkormányzati sajtóközlemény

2019. november 11. (hétfő)

A város önkormányzatának nevében Kálló Gergely kabinetfőnök az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz, amit változtatások nélkül közlünk.

A görög katolikus templom is megújul

A görög katolikus templom is megújul

2019. november 11. (hétfő)

Hatalmas munkálatokba kezdett a görög-katolikus egyházközség: teljesen megújul, megszépül az óvárosi templom.