Dunaújváros Hetilap

A ma legnépszerűbb foglalkozások pár éve még nem is léteztek

2016. november 22. (kedd) 14:50 - Molnár Emese

Közel négyezer diák tanul a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum hét tagintézményében, melynek főigazgatója októbertől Csapó Gábor. Cserna Gábor polgármesterrel közös sajtótájékoztatót tartottak, melyen többek között a centrum képzési kínálatáról, lehetőségeiről, a szakképzés és a munkaerőpiaci helyzetről beszéltek.

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum korábbi vezetőjének megbízatása lejárt, a főigazgatói posztra pályázatot írtak ki. Ez alapján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter október 1-től Csapó Gábort nevezte ki a dunaújvárosi centrum főigazgatójának, akinek kinevezését az önkormányzat is támogatta.

Cserna Gábor polgármester keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a városvezetésnek, a helyi és környékbeli nagyvállalatoknak közös érdeke, hogy sikeres legyen a szakképzés, hogy jól képzett szakemberek kerüljenek ki a munkaerőpiacra. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrumhoz hét intézmény, hat helyi és egy pusztaszabolcsi iskola tartozik. Mint azt a polgármester elmondta, az eddigi eredmények a rendszerben dolgozók jó munkáját igazolja, hiszen az országos szakmai versenyeken minden évben dobogós és kiemelkedő helyezéseket érnek el a diákok. A centrumban tizenkét hiányszakmában képzik a szakembereket. Közel négyezer diák tartozik a dunaújvárosi központhoz és ötszáz munkavállalót foglalkoztatnak.

Cserna Gábor hozzátette, fontos, hogy sikeres és hatékony legyen a kapcsolat a városvezetés és a centrum között, amelynek élére Csapó Gábor személyében egy szakmailag felkészült vezető került.

Csapó Gábor a térség legnagyobb középiskolájának, a Dunaferr iskola igazgatója volt a főigazgatói kinevezéséig. A sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy szükség volt a szakképzési rendszer átalakítására, hiszen változtak a munkaerőpiaci igények. Érdekességként elmondta, a ma tíz legnépszerűbb foglalkozás 2004-ben még nem is létezett. A kormány 2015-ben el is kezdte a szakképzési rendszer teljes átalakítását. Ennek részeként létrehozták a szakképző centrumokat, amelyeknek (állami) fenntartása alá került több mint háromszáz iskola. Mint mondta, a centrumok feladata az, hogy segítsék a tagintézmények működését, és ebben Dunaújváros önkormányzata komoly partner. Csapó Gábor beszélt arról is, hogy az önkormányzat egy jól működtethető intézményrendszert hozott létre, a szakmaszerkezet a munkaerőpiaci igényekhez igazodva alakult ki. Egyre több a tanulószerződések száma, amely köszönhető az iparkamara közreműködésének is. Kiemelte, hogy határozott kormányzati szándék van a hiányszakmák pótlására, ezen szakképzések biztosítása. Állami ösztöndíjjakkal is motiválják a fiatalokat, például egy szakgimnáziumi tanuló 20-50 ezer forint támogatást kaphat havonta a tanulmányi eredményének függvényében. Emellett vannak vállalati ösztöndíjak is, például a Hankook a tanulmány utolsó évében ösztöndíjat, vagy akár már munkaszerződést biztosít a tanulóknak.

- Aki nálunk tanul, állást fog találni a városban és a régióban– hangsúlyozta a főigazgató.

Lehetőség van felnőttoktatásban is részt venni, ráadásul az első és a második szakma megszerzése ingyenes mindenki számára. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrumban már keresztfélévben is indítanak felnőttképzést, így jelentkezhetnek például szakács, hegesztő, villanyszerelő, kozmetikus szakképzésre. Vannak ingyenes nyelvi képzéseik is, legutóbb százhetven diák vett részt nyelvi informatikai képzésen. A következő nyelvi képzés februárban fog indulni. Ekkortól fogja a szakképzést végezni a dunaújvárosi centrum a börtönökben is.

- Egyfajta ügyfélszolgálati, pályaorientációs központként kívánunk működni. Segíteni a hozzánk fordulókat abban, hogy mit tanulhatnak a centrum intézményeiben, hogy milyen kompetenciákat kellene fejleszteniük– mondta Csapó Gábor.

Fontosnak tartja az intézmények felújítását is, a működés korszerű feltételeinek megteremtését. A közelmúltban 138 millió forintot nyert a centrum három intézményének felújítására, amelyek közbeszerzését ma indították el: felújítják a Dunaferr iskola villamos tagintézményének tornatermét, a Lorántffy és a Rudas iskolában pedig energetikai beruházást végeznek. Ezen kívül további energetikai pályázatokon is indulni fognak.

Mint mondta, fenntartóként segítik az intézményeket, megtartják és bővítik az iskolák, a centrum hagyományait, például a Szakmák Éjszakáját. Hangsúlyt fektetnek a társadalmi szerepvállalásra, a közösségépítésére, így minden városi rendezvényen ott lesznek, segítenek olyan projektben, mint például a Muki felújítása, vagy a Hankook-program által létrehozott edzőpálya kialakítása. A Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával csatlakoztak a Szakképzés Európai Hete programhoz, amelynek részeként december 2-5. között a dunaújvárosi centrum mind a hét intézménye nyílt napokat tart különféle bemutatókkal, előadásokkal.

A rovat további hírei: Közélet

Patkányirtás Dunaújvárosban

Patkányirtás Dunaújvárosban

2020. június 06. (szombat)

Dunaújváros MJV Önkormányzata egész évben, a város teljes területén végeztet patkánymentesítést.

Megemlékezés a trianoni diktátum 100. évfordulóján

Megemlékezés a trianoni diktátum 100. évfordulóján

2020. június 05. (péntek)

Méltó módon emlékeztek a trianoni békediktátum 100. évfordulójára városunkban a nemzeti összetartozás napján: az önkormányzat az evangélikus templomban és az emlékhelyen rendezett ünnepséget – koszorúkkal, szép szavakkal, közös áhítattal.
 

A hajléktalanszállóhoz vitték a buszmegállókat

A hajléktalanszállóhoz vitték a buszmegállókat

2020. június 04. (csütörtök)

Az elmúlt időszakban számtalan lakossági visszajelzés érkezett a Papírgyári úti beton buszmegállók környékének állapotáról – a helyzet a napokban rendeződött, adta hírül város hivatalos oldala. 

Véradás: majdnem teljes üzemmód

Véradás: majdnem teljes üzemmód

2020. június 04. (csütörtök)

A nyár elején szokásoshoz mérten is  növekvő vérigénnyel számolnak a véradások szervezésekor, hangsúlyozta lapunknak Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezetének vezetője. 

Trianon 100 – megemlékezés és harangzúgás a gyásznapon

Trianon 100 – megemlékezés és harangzúgás a gyásznapon

2020. június 03. (szerda)

Több eseménnyel is emlékeznek városunkban a trianoni diktátum 100. évfordulójára a nemzeti összetartozás napján: a Trianon emlékműnél városi megemlékezés lesz csütörtökön délután, de 100 másodpercig harangzúgás is emlékeztet a tragikus évfordulóra.

Városháza: visszaáll a régi ügyfélfogadási rend

Városháza: visszaáll a régi ügyfélfogadási rend

2020. június 03. (szerda)

Fokozatosan áll vissza a korábbi ügyfélfogadási rend a Városházán, adta hírül a város hivatalos weboldala. Időpontok és megelőző rendszabályok a hajtás után.

Kórház: fokozott figyelemmel továbbra is

Kórház: fokozott figyelemmel továbbra is

2020. június 02. (kedd)

Változatlanul fenn kell tartani a kórházakban és a szakrendelésekben a járványügyi helyzetnek megfelelő beléptetési rendet – a részletekről felhívással fordult a nyilvánossághoz hivatalos oldalán a Szent Pantaleon Kórház.