Dunaújváros Hetilap

Rohamra számítanak a kereskedők

doszerk - 2016. december 28. 8:00

A karácsonyi szünet után újra nyitnak az üzletek és a kereskedők arra számítanak, hogy sokan viszik majd vissza a hibás ajándékokat, vagy azokat, amikből többet is hozott a Jézuska. Közben pedig kezdődnek a leárazások is.

Leggyakrabban szórakoztatóelektronikai cikkekkel, játékokkal és ruhákkal sorakoznak fel az ügyfelek a vevőszolgálatok előtt karácsony után. Vagy azért, mert nem jó a méret, a szín, vagy mert többet is kapott belőle a megajándékozott. Olyan is van, hogy a meglepetés termék hibás. Az áruházakban ilyenkor megerősített szolgálat van, hiszen garmadával hozzák vissza a karácsonyi ajándékokat.

Jogszabály nem kötelezi a kereskedőket arra, hogy ha valaki egy neki nem tetsző ajándékot kap, akkor azt vissza tudja cserélni, de az elmúlt évek gyakorlata egyértelműen azt mutatja, hogy ha a termék hibátlan és a nyugta megvan, akkor vissza lehet menni a boltba, azt ki fogják cserélni – fogalmazott a híradónak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.
Ha a termék rossz, akkor nincs mérlegelési lehetősége a kerekedőknek.

Vagy kicserélik a terméket 3 napon belül, vagy azon túl kijavíttatja, és arra is lehetősége van, hogy visszaadja a pénzt. Fontos, hogy amíg internetes vásárlás esetén a kézbesítéstől számított 14 napon belül bárki, bármilyen indokkal visszaküldheti a terméket, addig ez a lehetőség nincs meg a hagyományos áruházaknál. Ennek ellenére sok üzletben, akár 30 napot is adnak, hogy a vásárolt portékát visszahozzák.

A fogyasztóvédő szerint évről-évre rugalmasabbak ezen a területen a kereskedők. A korábbi években tapasztaltak szerint jellemzően csak levásárlást engedtek a boltok, többnyire 15-30 napig. Az utóbbi időszakban azonban – talán részben a webáruházak előnye miatt -, ők is elkezdték visszafizetni a pénzt – mondta Siklósi Máté.

A legtöbb üzletben csak a blokkot kell bemutatni, hogy kicseréljék a visszahozott terméket, vagy kifizessék annak árát. De van, ahol még az sem kell. Szánthó Balázs, a Media Markt koncepciós managere aláhúzta: fontos, hogy a visszavitt termék beazonosítható legyen, és legyen hozzá egy áfás számla, vagy egy banki kivonat.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.