Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Hatvanas évek – egy filmlegenda

Várkonyi Balázs - 2017. április 17. 16:47

Eke Máté, a furfangos vitéz – megvan? Hát Buga Jakab? Vagy a rókalelkű Dudva? Juliska, a hírvivő szakácsné, netán Eberstein, a dagadt labanc ezredes? Nos, az emlékezetpróba sikeres volt?

Öt évtizede persze mindenki azonnal rávágta volna: A Tenkes kapitánya! Mert akkoriban – nem túlzás – egy ország rajongott a siklósi vár körül portyázó kurucokért. Tetteiket elevenítette meg a magyar televíziózás első hazai készítésű filmsorozata. A nézősereg egyként drukkolt a sosem volt hősöknek – hiszen a Rákóczi-szabadságharc idején játszódó film egyetlen eleme sem volt azonos a valósággal. Hogy mást ne említsek: a császárpártiság és a Rákóczi-hűség közt ingadozó brigadéros, Béri Balogh Ádám a filmben kuruc volt, miközben a történet idején, 1704-ben még éppen a labancok oldalán állt. De hát nem történelmi mű készült, hanem filmmese, kevés vadsággal és sok romantikus meg humoros epizóddal – ezért is volt olyannyira népszerű. Még a harci jelenetek se tűntek igazán rémisztőnek. És persze a jó győzött!

A siklósi vár megszerzéséért folyt a küzdelem, szórakoztatóan, ágas-bogas cselekménysorba ágyazva. A mellékszálakban volt szerelmi kaland, ármánykodás, csalafintaság – Eke Máté csodadoktorként szedte rá a labanc ezredest –, és persze a vonzó képsorokon megjelent a dél-dunántúli táj szépsége. Mi más kell még a sikerhez? És mert a film készítésének idején, 1963-ban a televízió még igen szegény volt, a látványos csatajeleneteket spórolásként egyszerűen átemelték a tíz évvel korábban készült mozifilmből, a Rákóczi hadnagyából.

A forgatókönyvíró, Örsi Ferenc – aki épp 90 éve, 1927. április 17-én született – a filmsorozat fogadtatásán felbuzdulva később ifjúsági regényben dolgozta fel a történetet. De az író nem csupán e műveiben volt sikeres. Az állambiztonsági szervezet megbízható, szemfüles besúgóként tartotta számon. Először csak „társadalmi kapcsolatként” dolgoztatták, majd beszervezett ügynök lett. Így történhetett, hogy A Tenkes kapitánya alkotói és szereplői élték a filmes életüket, s nem sejtették, hogy közben készül róluk egy másik „mű” is, amit szintén Örsi ír, de immár Háy vagy Szűcs fedőnéven. Az volt a besúgónapló…

A rovat további hírei: Kultúra

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán. 

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

2024. máj. 08.

Gazdag programmal futtatja csúcsra a jubileumi tanév eseménysorozatát az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. Lássuk a kínálatot – nagyon bőséges lesz, úgyhogy csak címszavakban!

Jótékonysági gála a Bartókban

Jótékonysági gála a Bartókban

2024. máj. 08.

Nemes céllal és jelentős erők összefogásával valósul meg az a közösségi kezdeményezés, amelynek a Bartók színházterme ad otthont pénteken délután. 

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

2024. máj. 07.

Jelképes gesztus, hogy éppen az emlékév egyik ünnepeltje, Pentelei Molnár János festőművész kiállítása nyitja a felújított Mondbach kúria időszakos bemutatóinak sorát. A megnyitó szerdán lesz, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

2024. máj. 07.

Folytatódott a József Attila Könyvtár és a SKICC Csoport együttműködése, derül ki a DSTV összeállításából. Ennek keretében nyílt meg Kosztolányi György utolsó tanítványa, Gódányné Homoki Mária egyéni kiállítása a közelmúltban. Hangkép.

DSTV: zongoristák randevúja

DSTV: zongoristák randevúja

2024. máj. 06.

Különleges programnak adott otthont a Sándor Frigyes Zeneiskola a közelmúltban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézményben immár második alkalommal szervezték meg a Regionális Zongora Találkozót a Sándor Frigyes Hét előtt. Hangkép.