Vizes vb - Egy álommal kevesebb

Szárszó Lajos - 2017. július 24. 21:48

Számtalan helyzetet elpuskázott, három negyeden keresztül gólképtelen maradt, s végül 6-4-re kikapott Kanadától a magyar női vízilabda válogatott a budapesti vizes világbajnokság negyeddöntőjében, így együttesünk csak az 5-8. helyért folytathatja a küzdelmeket.

Az elődöntőbe jutás volt a célja a magyar női vízilabda válogatottnak Kanada ellen, amely nem tűnt egyszerű feladatnak, hiszen a két együttes legutóbb, a Világliga Szuperdöntőjében 9-9-es döntetlent játszott egymással. Bíró Attila szövetségi kapitány akkor ismerkedhetett meg az észak-amerikaiak speciális védekező játékával, melynek mára meg kellett találni a gyenge pontjait. Ehhez képest emberelőnyös találattal szerezték meg a vezetést a kanadaiak Eggens révén (0-1), majd Csabai lőtte telibe a kapufát. Szerencsénkre a hazai kapufa is mentett, így megmaradt az esély az egyenlítésre. Ez azonban megint nem sikerült, Szilágyi is a lécet találta el, majd Szűcs bombáját Gaudreault hárította. Már hét perc is eltelt, de még nem volt gólunk a különlegesen védekező ellenféllel szemben, amely abból állt, hogy a kapus mellé egy mezőnyjátékos is szinte a kapuba állt, ezzel alaposan feladva a leckét lányainknak. Az első negyed utolsó gólszerzési lehetősége Bujkáé volt, aki blokkot követően előbb az oldalhálót találta el, majd kapu fölé lőtt. Szilágyi Dorottya hozta el a labdát a második negyed ráúszásából, mely után nagy örömünkre Dorka törte meg gólcsendet (1-1).

Szilágyi Dorottya lőtt az első magyar gólt!

Egy perccel később ugyancsak ő próbálkozott, de lövése levágódott a vendég blokkról. Eggens viszont ismét örülhetett, miután megpattanó lövése utat talált Gangl kapujába (1-2). Czigány Dóra használta ki azt, hogy Takács remekül vitte el a védekező embert előle (2-2), viszont erre is volt válasza Eggensnek (2-3). Szilágyi ismét tágította a kaput hatalmas kapufás lövésével, majd Bujka lövését védte a gólvonalon védekező kanadai hölgy. A labdát viszont visszaszerezte a mai napon húzóemberré vált Szilágyi, de a támadást sajnos nem sikerült góllal befejezni. De ami akkor nem sikerült, egy támadással később igen. Ehhez kellett Gurisatti Gréta remek zárása, melyet Illés használt ki (3-3), viszont ennek örülni nem sokáig tudtunk, mert megint Eggens keze sült el (3-4). Ez azonban nem fogta meg csapatunkat, hiszen Takács révén ismét Gréta zárása után egyenlítettünk (4-4). Ekkor lehetett egyfajta fordulatot érezni a meccsben, hiszen a mieink végre fel tudták törni a kanadaiak fura védekezését. Amin azonban változtatni kellett az az Eggens elleni védekezés megtalálása, aki egyedüliként tartotta meccsben ellenfelünket. Szilágyi ismét megnyerte az labdáért zajló úszóversenyt, ezzel viszont semmire nem mentünk, miután eladtuk a labdát.

A túloldalon Gangl védett, akit Gaudreault lemásolt. Eggens semlegesítése megint nem sikerült, aki emberelőnyös helyzetben maradt egyedül, és ismét pontosan célzott (4-5). Keszthelyi lövése pattant le a blokkról, viszont mi is kivédekeztünk egy emberhátrányt, majd Gurisatti Gréta harcolt meg egy labdáért, de az egyenlítés a negyed végén nem sikerült. Nagyon fontos labdát hozott el Szilágyi a záró negyed elején, lövése azonban a blokkon, majd a kapufán akadt el. Antal puskázott el hatalmas lehetőséget, majd a kapunk előtt támadó hibát vétettek a kanadaiak, de elől ismét hibáztunk, miközben nagyon gyorsan pörgött az óra. Szilágyi védekezése csillagos ötöst érdemelt, de Gaudreault ismét nagyot védett Illés lövése után. A kétgólos vezetésért hajtottak a kanadaiak, akiknek ez kettős emberelőnyből sikerült (4-6). Ez azért volt kellemetlen, mert ekkor már csak kettő perc volt hátra, így nagyon kellett volna egy gyors gól, de az nem sikerült. Bujka a felső lécet találta el, ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy a mieink nem tudnak fordítani, így válogatottunk nem kerül a legjobb négy közé.

MTI fotó: Koszticsák Szilárd felvételei!

Bíró Attila, szövetségi kapitány: - Ilyen rossz lövő százalékkal nem lehet meccset nyerni. A védekezésünk jó volt, de ma nem érdemeltünk győzelmet. 34 lövésből legalább nyolc, kilenc gólt kellett volna lőnünk, ami nem sikerült, ebből fakad vereségünk.

A kanadaiakon kívül a legjobb négybe került az Ausztráliát legyőző Amerikai Egyesült Államok, valamint az orosz válogatott, amely az olaszokat izgalmas meccsen verte 9-8-ra. A negyedik együttes a Görögország-Spanyolország összecsapás győztese lesz.

Magyarország – Kanada 4-6 (0-1, 4-3, 0-1, 0-1)

Magyarország: Gangl Edina - Antal Dóra, Szücs Gabriella, Keszthelyi Rita, Bujka Barbara Csabai Dóra, Szilágyi Dorottya 1. Cserék: Kasó Orsolya - Czigány Dóra 1, Gurisatti Gréta, Takács Orsolya 1, Illés Anna 1, Tóth Ildikó. Szövetségi kapitány: Bíró Attila.

Kanada: Gaudreault Jessica - Wright Emma 1, Eggens Monika 5, Bekhazi Joelle, Mckelvey Hayley, Robinson Christine, Fournier Shae. Cserék: Hage Ymane - Alogbo Krystina, Crevier Avelle, Christmas Kyra, Lenay-Lavoie Elyse, Mckee Kelly. Szövetségi kapitány: Melancon Laurence

A rovat további hírei: Sport

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

2024. ápr. 23.

A helyi nevelésű szakember munkáját Revák Zolták és Hetler Ádám segítik másodedzőként, míg a kapusok szakmai munkájáért Pinczés Bendegúz felel a DAB hokisainál a 2024/2025-ös szezonban.

Kilenc érem az országos döntőről

Kilenc érem az országos döntőről

2024. ápr. 23.

Kiválóan szerepeltek a dunaújvárosi lábtoll-labdázók a Mohácson megrendezett országos diákolimpiai fináléban.

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

2024. ápr. 23.

Összesen tizennégy dobogós helyezéssel, s az éremtábla hatodik helyével zárták az évadnyitó Máramarosi Kupát a DKSE ifjú kajak-kenusai a mögöttünk hagyott hétvégén.

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

2024. ápr. 22.

Tizenegy dobogós helyezéssel, az éremtábla hetedik helyén zárták legutóbbi versenyüket a DKSE korosztályos úszói a mögöttünk hagyott hétvégén.

Vereséggel búcsúzott a szezontól a DKSE

Vereséggel búcsúzott a szezontól a DKSE

2024. ápr. 22.

Csak a harmadik szettben tudta megszorítani az alsóházi tabellát vezető Miskolc gárdáját a DKSE felnőtt röplabda csapata az Extraliga hazai szezonzáróján.

Egyre nehezebb helyzetben a DFC

Egyre nehezebb helyzetben a DFC

2024. ápr. 21.

Félidőnként két-két gólt kapva szenvedett vereséget a több élvonalbeli játékossal megerősített Fehérvár FC II. vendégeként a Dunaújváros FC labdarúgó csapata.

Hozta a kötelezőt a DFVE

Hozta a kötelezőt a DFVE

2024. ápr. 21.

Minden negyedet megnyerve aratott sima, 12-5-ös sikert az alapszakasz utolsó találkozóján a DFVE női vízilabda csapata a Szeged otthonában szombaton este.