Dunaújváros Hetilap

Jövő tavaszra elkészülhet a kilátó

2017. december 12. (kedd) 15:28 - Molnár Emese

Egy nagyon látványos kilátót építenek a főtérről a Duna-partra vezető sétány végére, a mintegy 86 millió forintos beruházást az önkormányzat saját forrásból valósítja meg.

Cserna Gábor polgármester sajtótájékoztató keretében beszélt arról a tervezett kilátóról, amelynek megvalósítását jövő tavasszal kezdik meg a szakemberek. Mint azt a polgármester felidézte, amikor 2014 októberében elkészültek a Városháza tér megújításával, már akkor felmerült az az elgondolás, hogy a felső Duna-partra vezet sétány végére valamilyen köztéri alkotást tegyenek. Egy ötletpályázatot írt ki a város, amelyre öt munka érkezett.

  

Ezeket a Magyar Képző- és Iparművészeti Lektorátus független szakértő bizottsága bírálta el, az ő javaslatukat, Szloszjár György építész munkáját pedig a közgyűlés is támogatta. Az építész egy olyan kilátót tervezett, amely benyúlik a felső Duna-parti részre, és amely méltó módon köti össze a felújított főteret a dunai panorámával. Cserna Gábor elmondta, akkor még nem volt lehetőség megvalósítani a beruházást, és nem volt olyan TOP-os pályázati lehetőség, amellyel forrást lehetett volna rá találni.

Ám úgy döntött az önkormányzat, hogy saját költségvetésből valósítja meg a kilátó építését. Erről az idei közgyűlésen döntöttek is, a lebonyolítással pedig a Vasmű u. 41. Irodaház Kft-t bízták meg. A cég közbeszerzési pályázatot írt ki a tervezésre, ezt egy fővárosi vállalat nyerte el, a jogerős építési engedélyt pedig november végén meg is kapták rá. Jelenleg a kivitelező kiválasztására vonatkozó pályázat zajlik. A beruházás teljes költsége (engedélyezés, tervek, kivitelezés, műszaki ellenőrzés, hatósági díjak, stb.) mintegy 86 millió forint.

Miután kiválasztják a kivitelezőt, 2018 januárjában elkezdik a kilátó acél tartószerkezetét gyártani, és az időjárás függvényében, várhatóan tavasz végére elkészülhet a kilátó megépítése is.

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Közgyűlés, segítség

D+ Híradó - Közgyűlés, segítség

2018. június 21. (csütörtök)

Több mint negyven napirendi pontban döntött a közgyűlés, civilek segítettek a keddi tűzesetnél, MMK-tábor - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Kell egy hely… a deszkásoknak is

Kell egy hely… a deszkásoknak is

2018. június 21. (csütörtök)

Egy biztos, hogy a fiataloknak kell hely, kell tér, ahol játszhatnak, sportolhatnak. Nem az a megoldás, hogy tiltsuk ki őket a tereinkről, utcáinkról. Ellenkezőleg, az a megoldás, hogy olyan helyet kapjanak, ahol biztonságosan tudnak szenvedélyüknek hódolni, ugyanakkor másokat sem zavarnak. 

Újabb parkolóhelyek építéséről döntöttek

Újabb parkolóhelyek építéséről döntöttek

2018. június 21. (csütörtök)

Közel ötven napirendi pont megtárgyalása várt a képviselőkre a csütörtöki közgyűlésen. Konkrét parkolóhelyek, zebrák tervezését és kiviteli terveinek elkészítéséről határoztak. Így például a Vasmű út 47-57. előtt további parkolóhelyek engedélyezési és kiviteli tervei, további parkolók kialakítására vonatkozó tanulmányterv a Liszt Ferenc kertben, a Lajos király körút 9-11. előtti parkoló bővítéshez szükséges közterület alakítási terv elkészítése is szerepelt a napirendi pontok között.

Miniszterelnöki biztos lett dr. Galambos Dénes

Miniszterelnöki biztos lett dr. Galambos Dénes

2018. június 21. (csütörtök)

Orbán Viktor Dunaújváros és térségének ipar- és területfejlesztésért felelős miniszterelnöki biztossá nevezte ki dr. Galambos Dénest június 18-i hatállyal.

Áramszünet lesz!

Áramszünet lesz!

2018. június 21. (csütörtök)

Az E.ON folyamatos korszerűsítést hajt végre a hálózaton, melynek biztonságos elvégzése érdekében elengedhetetlen a vezetékek időszakos feszültségmentesítése. Ezért június 21-én a Munkácsy Mihály utca 1-5 és a Balogh Ádám utca 16 szám alatt 16 óráig áramszünet lesz.

D+ Híradó - Kánikula, felújítás

D+ Híradó - Kánikula, felújítás

2018. június 20. (szerda)

Visszatér a kánikula, felújítás a Kajszi utcában, ilyen volt a tizedik DUDIK - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

D+ Híradó - Halálos lakástűz, jóvátétel

D+ Híradó - Halálos lakástűz, jóvátétel

2018. június 19. (kedd)

Halálos lakástűz a Martinovics utcában, fogvatartottak jóvátételi napja, Bartók tábor idén is - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.