Dunaújváros Hetilap

Jövő tavaszra elkészülhet a kilátó

2017. december 12. (kedd) 15:28 - Molnár Emese

Egy nagyon látványos kilátót építenek a főtérről a Duna-partra vezető sétány végére, a mintegy 86 millió forintos beruházást az önkormányzat saját forrásból valósítja meg.

Cserna Gábor polgármester sajtótájékoztató keretében beszélt arról a tervezett kilátóról, amelynek megvalósítását jövő tavasszal kezdik meg a szakemberek. Mint azt a polgármester felidézte, amikor 2014 októberében elkészültek a Városháza tér megújításával, már akkor felmerült az az elgondolás, hogy a felső Duna-partra vezet sétány végére valamilyen köztéri alkotást tegyenek. Egy ötletpályázatot írt ki a város, amelyre öt munka érkezett.

  

Ezeket a Magyar Képző- és Iparművészeti Lektorátus független szakértő bizottsága bírálta el, az ő javaslatukat, Szloszjár György építész munkáját pedig a közgyűlés is támogatta. Az építész egy olyan kilátót tervezett, amely benyúlik a felső Duna-parti részre, és amely méltó módon köti össze a felújított főteret a dunai panorámával. Cserna Gábor elmondta, akkor még nem volt lehetőség megvalósítani a beruházást, és nem volt olyan TOP-os pályázati lehetőség, amellyel forrást lehetett volna rá találni.

Ám úgy döntött az önkormányzat, hogy saját költségvetésből valósítja meg a kilátó építését. Erről az idei közgyűlésen döntöttek is, a lebonyolítással pedig a Vasmű u. 41. Irodaház Kft-t bízták meg. A cég közbeszerzési pályázatot írt ki a tervezésre, ezt egy fővárosi vállalat nyerte el, a jogerős építési engedélyt pedig november végén meg is kapták rá. Jelenleg a kivitelező kiválasztására vonatkozó pályázat zajlik. A beruházás teljes költsége (engedélyezés, tervek, kivitelezés, műszaki ellenőrzés, hatósági díjak, stb.) mintegy 86 millió forint.

Miután kiválasztják a kivitelezőt, 2018 januárjában elkezdik a kilátó acél tartószerkezetét gyártani, és az időjárás függvényében, várhatóan tavasz végére elkészülhet a kilátó megépítése is.

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Centrum, köszöntés

D+ Híradó - Centrum, köszöntés

2018. szeptember 21. (péntek)

Centrumban a család, szépkorú köszöntés, autómentes napot tartottak a Vasvári iskola előtt - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Köszöntés öt év után újra

Köszöntés öt év után újra

2018. szeptember 21. (péntek)

Öt évvel ezelőtt ígéretet tettek egymásnak a viszontlátásra, így már nagyon várta, és nagy örömmel fogadta ismét Nógrádi Józsefné Irénke néni otthonában Gombos Istvánt, városunk humán ügyekért felelős alpolgármesterét: az önkormányzat ajándékával érkezett az alpolgármester a szépkorúhoz születésnapja alkalmából, a hölgy ugyanis betöltötte a 95. életévét.

Autó nélkül a környezetért!

Autó nélkül a környezetért!

2018. szeptember 21. (péntek)

A mobilitási hét utolsó rendezvénye minden évben az Autómentes nap, így idén sem lehetett másként. A péntek délelőtti program a környezettudatos közlekedésről szólt, minden eddiginél több résztvevővel.

D+ Híradó - Közgyűlés, Mesepont

D+ Híradó - Közgyűlés, Mesepont

2018. szeptember 20. (csütörtök)

Több mint 40 napirendi pontot tárgyalt a közgyűlés, mesés rendezvénnyel várják a gyerekeket az MMK-ban, vereség itthon - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

 Az élményfürdő és az uszoda közötti területen épülhet fel az új szálloda

Az élményfürdő és az uszoda közötti területen épülhet fel az új szálloda

2018. szeptember 20. (csütörtök)

Mintegy negyven napirendi pont megtárgyalása várt a képviselőkre a szeptemberi közgyűlésen.

Komoly segítség a gyermekosztálynak!

Komoly segítség a gyermekosztálynak!

2018. szeptember 20. (csütörtök)

Több mint egymillió forint értékben nyert egészségügyi eszközöket a K&H Gyógyvarázs elnevezésű műszerbeszerzési pályázaton a Szent Pantaleon Kórház gyermekosztálya.

D+ Híradó - Vöröskereszt, kiállítás

D+ Híradó - Vöröskereszt, kiállítás

2018. szeptember 18. (kedd)

Országos baleset-szimulációs gyakorlat városunkban, vándorkiállítás nyílt az egyetemen, parádés meccsen győzött a DAB - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.