Dunaújváros Hetilap

Jövő tavaszra elkészülhet a kilátó

2017. december 12. (kedd) 15:28 - Molnár Emese

Egy nagyon látványos kilátót építenek a főtérről a Duna-partra vezető sétány végére, a mintegy 86 millió forintos beruházást az önkormányzat saját forrásból valósítja meg.

Cserna Gábor polgármester sajtótájékoztató keretében beszélt arról a tervezett kilátóról, amelynek megvalósítását jövő tavasszal kezdik meg a szakemberek. Mint azt a polgármester felidézte, amikor 2014 októberében elkészültek a Városháza tér megújításával, már akkor felmerült az az elgondolás, hogy a felső Duna-partra vezet sétány végére valamilyen köztéri alkotást tegyenek. Egy ötletpályázatot írt ki a város, amelyre öt munka érkezett.

  

Ezeket a Magyar Képző- és Iparművészeti Lektorátus független szakértő bizottsága bírálta el, az ő javaslatukat, Szloszjár György építész munkáját pedig a közgyűlés is támogatta. Az építész egy olyan kilátót tervezett, amely benyúlik a felső Duna-parti részre, és amely méltó módon köti össze a felújított főteret a dunai panorámával. Cserna Gábor elmondta, akkor még nem volt lehetőség megvalósítani a beruházást, és nem volt olyan TOP-os pályázati lehetőség, amellyel forrást lehetett volna rá találni.

Ám úgy döntött az önkormányzat, hogy saját költségvetésből valósítja meg a kilátó építését. Erről az idei közgyűlésen döntöttek is, a lebonyolítással pedig a Vasmű u. 41. Irodaház Kft-t bízták meg. A cég közbeszerzési pályázatot írt ki a tervezésre, ezt egy fővárosi vállalat nyerte el, a jogerős építési engedélyt pedig november végén meg is kapták rá. Jelenleg a kivitelező kiválasztására vonatkozó pályázat zajlik. A beruházás teljes költsége (engedélyezés, tervek, kivitelezés, műszaki ellenőrzés, hatósági díjak, stb.) mintegy 86 millió forint.

Miután kiválasztják a kivitelezőt, 2018 januárjában elkezdik a kilátó acél tartószerkezetét gyártani, és az időjárás függvényében, várhatóan tavasz végére elkészülhet a kilátó megépítése is.

A rovat további hírei: Közélet

D+ TV Híradó - Hóeltakarítás, szülésfelkészítő

D+ TV Híradó - Hóeltakarítás, szülésfelkészítő

2018. január 17. (szerda)

Hóeltakarítás, szülésfelkészítő foglalkozás a kórházban, felvételi felkészítő az egyetemen - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+ TV Híradójában.

Két óvoda és egy bölcsőde újult meg 575 millió forintból

Két óvoda és egy bölcsőde újult meg 575 millió forintból

2018. január 17. (szerda)

A Terület- és Területfejlesztési Operatív Program forrásaiból óvoda-fejlesztés megvalósításához 279,66 millió, bölcsőde-fejlesztés megvalósításához 295.05 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatásban részesült Dunaújváros önkormányzata. Mindhárom épületet felújították és a gyerekek már birtokukba is vették azokat.

Új képviselőt választottak

Új képviselőt választottak

2018. január 17. (szerda)

A helyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat új képviselőjének Borbély Tibornét választották meg.

Egyre több az influenzás

Egyre több az influenzás

2018. január 17. (szerda)

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók aránya a gyermekek és az idősek körében emelkedést, a fiatal felnőttek és a középkorúak körében csökkenést mutat az előző héthez képest.

430 millióból bővíti gyárát a Momert

430 millióból bővíti gyárát a Momert

2018. január 17. (szerda)

A dunaújvárosi Momert Zrt. 191,4 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatással mintegy 430 millió forintért bővíti gyártókapacitását. A kapacitásbővítő beruházás januárban indul, és várhatóan 2019 júniusában zárul le.

Megvan a Fidesz-KDNP képviselőjelölti névsora

Megvan a Fidesz-KDNP képviselőjelölti névsora

2018. január 17. (szerda)

Döntött a Fidesz országos választmánya kedden az áprilisi parlamenti választás kormánypárti egyéni képviselőjelöltjeinek névsoráról. A közzétett dokumentumból kiderül: 2014-hez képest a körzetek mintegy ötödében indít új jelöltet a Fidesz-KDNP-pártszövetség.

Újra mammográfiai szűrés

Újra mammográfiai szűrés

2018. január 17. (szerda)

A mammográfiai vizsgálat elvégzésére alkalmas szűrőkamionban dolgozó egészségügyi szakemberek január 24. és február 5. között Dunaújvárosban várják a meghívóval rendelkező hölgyeket. A rendelési idő a mobilállomáson minden hétköznap 09:00-15:30 között tart. A mobil emlőszűrő kamion telefonszáma: 06-20/456-4256.