Dunaújváros Hetilap

Jövő tavaszra elkészülhet a kilátó

2017. december 12. (kedd) 15:28 - Molnár Emese

Egy nagyon látványos kilátót építenek a főtérről a Duna-partra vezető sétány végére, a mintegy 86 millió forintos beruházást az önkormányzat saját forrásból valósítja meg.

Cserna Gábor polgármester sajtótájékoztató keretében beszélt arról a tervezett kilátóról, amelynek megvalósítását jövő tavasszal kezdik meg a szakemberek. Mint azt a polgármester felidézte, amikor 2014 októberében elkészültek a Városháza tér megújításával, már akkor felmerült az az elgondolás, hogy a felső Duna-partra vezet sétány végére valamilyen köztéri alkotást tegyenek. Egy ötletpályázatot írt ki a város, amelyre öt munka érkezett.

  

Ezeket a Magyar Képző- és Iparművészeti Lektorátus független szakértő bizottsága bírálta el, az ő javaslatukat, Szloszjár György építész munkáját pedig a közgyűlés is támogatta. Az építész egy olyan kilátót tervezett, amely benyúlik a felső Duna-parti részre, és amely méltó módon köti össze a felújított főteret a dunai panorámával. Cserna Gábor elmondta, akkor még nem volt lehetőség megvalósítani a beruházást, és nem volt olyan TOP-os pályázati lehetőség, amellyel forrást lehetett volna rá találni.

Ám úgy döntött az önkormányzat, hogy saját költségvetésből valósítja meg a kilátó építését. Erről az idei közgyűlésen döntöttek is, a lebonyolítással pedig a Vasmű u. 41. Irodaház Kft-t bízták meg. A cég közbeszerzési pályázatot írt ki a tervezésre, ezt egy fővárosi vállalat nyerte el, a jogerős építési engedélyt pedig november végén meg is kapták rá. Jelenleg a kivitelező kiválasztására vonatkozó pályázat zajlik. A beruházás teljes költsége (engedélyezés, tervek, kivitelezés, műszaki ellenőrzés, hatósági díjak, stb.) mintegy 86 millió forint.

Miután kiválasztják a kivitelezőt, 2018 januárjában elkezdik a kilátó acél tartószerkezetét gyártani, és az időjárás függvényében, várhatóan tavasz végére elkészülhet a kilátó megépítése is.

A rovat további hírei: Közélet

Modernebb szolgáltatás ugyanazon az áron

Modernebb szolgáltatás ugyanazon az áron

2018. december 11. (kedd)

Megtartotta szokásos évzáró rendezvényét a Dunanett Nonprofit Kft, melyen részt vett Cserna Gábor, városunk polgármestere és dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos, több a cég szolgáltatási területébe eső települések polgármestereivel.

D+ Híradó - Advent, véradás

D+ Híradó - Advent, véradás

2018. december 10. (hétfő)

Advent második vasárnapja a főtéren, véradás az MMK-ban, Dunaferr SE évzáró - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Gyerekprogramok a Főtér Kávézóban

Gyerekprogramok a Főtér Kávézóban

2018. december 10. (hétfő)

A DVG Zrt. által üzemeltetett Főtér Kávézó különféle gyermekprogramokkal kedveskedik a vendégeknek advent időszakában. Múlt szombaton volt az első foglalkozás, és mint arról a cég tájékoztatta szerkesztőségünket, december 15-én és 22-én délután 3 órától este 6-ig lesz ilyen rendezvényük. 

Áramszünet lesz!

Áramszünet lesz!

2018. december 09. (vasárnap)

Az E.ON folyamatos korszerűsítést hajt végre a városi hálózaton, melynek biztonságos elvégzése érdekében elengedhetetlen a vezetékek időszakos feszültségmentesítése. Ezért december 11-én este fél kilenctől éjfélig, majd éjféltől fél egyig a Kenyérgyári úton áramszünet lesz.

Rózsa Márta Ilona szeretetből főz

Rózsa Márta Ilona szeretetből főz

2018. december 09. (vasárnap)

Míg a gyűlölet szóban benne van az ölet, a szeretetben pedig az etet. Valahol olvastam ezt a különös szóelemzést, amelynek valóságtartamával szerintem nincs, aki vitába szállna. Így az ünnep közeledtével pedig át is érezzük, hogy milyen fontos is számunkra az, hogy mindenből a legjobbat, a legfinomabbat tegyük szeretteinknek az asztalra.

Itt az új vasúti menetrend

Itt az új vasúti menetrend

2018. december 09. (vasárnap)

Az új vasúti menedrend vasárnap lép életbe, a MÁV-START 2018/2019-es menetrendje igazodik az utazási szokásokhoz, az utasforgalmi igényekhez - közölte a MÁV Zrt.

Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettség

2018. december 08. (szombat)

A Tisztifőorvos szombaton a Facebook-oldalán azt írta: nyolc településen ismételten kifogásolt a levegő minősége a magas szállópor-tartalom miatt. Ezek: Budapest, Dunaújváros, Nyíregyháza, Pécs, Putnok, Sajószentpéter, Vác és Várpalota. Ugyanakkor hozzátették: az országon átvonuló hidegfrontot kísérő csapadék és szeles időjárás kedvez a levegőminőség javulásának, így várhatóan elfogadható lesz a levegő minősége az országban a következő napokban. (MTI)