Dunaújváros Hetilap

Jövő tavaszra elkészülhet a kilátó

2017. december 12. (kedd) 15:28 - Molnár Emese

Egy nagyon látványos kilátót építenek a főtérről a Duna-partra vezető sétány végére, a mintegy 86 millió forintos beruházást az önkormányzat saját forrásból valósítja meg.

Cserna Gábor polgármester sajtótájékoztató keretében beszélt arról a tervezett kilátóról, amelynek megvalósítását jövő tavasszal kezdik meg a szakemberek. Mint azt a polgármester felidézte, amikor 2014 októberében elkészültek a Városháza tér megújításával, már akkor felmerült az az elgondolás, hogy a felső Duna-partra vezet sétány végére valamilyen köztéri alkotást tegyenek. Egy ötletpályázatot írt ki a város, amelyre öt munka érkezett.

  

Ezeket a Magyar Képző- és Iparművészeti Lektorátus független szakértő bizottsága bírálta el, az ő javaslatukat, Szloszjár György építész munkáját pedig a közgyűlés is támogatta. Az építész egy olyan kilátót tervezett, amely benyúlik a felső Duna-parti részre, és amely méltó módon köti össze a felújított főteret a dunai panorámával. Cserna Gábor elmondta, akkor még nem volt lehetőség megvalósítani a beruházást, és nem volt olyan TOP-os pályázati lehetőség, amellyel forrást lehetett volna rá találni.

Ám úgy döntött az önkormányzat, hogy saját költségvetésből valósítja meg a kilátó építését. Erről az idei közgyűlésen döntöttek is, a lebonyolítással pedig a Vasmű u. 41. Irodaház Kft-t bízták meg. A cég közbeszerzési pályázatot írt ki a tervezésre, ezt egy fővárosi vállalat nyerte el, a jogerős építési engedélyt pedig november végén meg is kapták rá. Jelenleg a kivitelező kiválasztására vonatkozó pályázat zajlik. A beruházás teljes költsége (engedélyezés, tervek, kivitelezés, műszaki ellenőrzés, hatósági díjak, stb.) mintegy 86 millió forint.

Miután kiválasztják a kivitelezőt, 2018 januárjában elkezdik a kilátó acél tartószerkezetét gyártani, és az időjárás függvényében, várhatóan tavasz végére elkészülhet a kilátó megépítése is.

A rovat további hírei: Közélet

Nemzetünk jövője a tét

Nemzetünk jövője a tét

2018. március 21. (szerda)

Telt ház fogadta Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét szerdán délután a Városháza „C” szárnyának rendezvénytermében. 

Drágul a benzin

Drágul a benzin

2018. március 21. (szerda)

Péntektől emelkedik a benzin ára, négy forinttal literenként. A gázolaj ára változatlan marad. Így a benzin literje 359 forintba kerül majd, míg a gázolaj átlagára marad 363 forint - tudtuk meg a holtankoljak.hu internetes portál szerkesztőségünkhöz eljuttatott gyorsjelentéséből.

Április közepéig kézbesítik az Erzsébet-utalványokat

Április közepéig kézbesítik az Erzsébet-utalványokat

2018. március 21. (szerda)

Vidéken is megkezdődött a nyugdíjasok 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványainak kézbesítése, a küldeményeket április közepéig minden érintett megkapja - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

A Jobbik és az LMP az akadály

A Jobbik és az LMP az akadály

2018. március 20. (kedd)

Sajtótájékoztatót tartott a Demokratikus Koalíció helyi vezetése ma délután a nagyposta előtt, amelyen jelen volt Mezei Zsolt, a párt országgyűlési képviselőjelöltje, dr. Huszti Zsolt, a DK országos tanácsának tagja, valamint Besztercei Zsolt DK-s kampányfőnök.

D+ Híradó - Egyeztetés, Diáknapok

D+ Híradó - Egyeztetés, Diáknapok

2018. március 20. (kedd)

Cserna Gábor a helyi egyházi vezetőkkel tárgyalt, idén városunkban lesznek a Fejér Megyei Diáknapok, győzelem itthon - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+ TV Híradójában.

Hagyományteremtő szándékkal

Hagyományteremtő szándékkal

2018. március 20. (kedd)

A történelmi egyházak vezetőit hívta meg egyeztetésre Cserna Gábor, városunk polgármestere.

D+ TV Híradó - Balesetek, árak

D+ TV Híradó - Balesetek, árak

2018. március 19. (hétfő)

Balesetek a reggeli havazásban, fogyasztói árak, a DLSZ újra megszervezi a tavaszi bajnokságokat - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+ TV Híradójában.