Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Egyből kettő

2018. február 23. (péntek) 7:38 - Vass Ádám

Teljesen eltérő karakterek, teljesen eltérő életművek, és teljesen különböző technikák fogadják az érdeklődőket csütörtöktől a Kortárs Művészeti Intézetben.

Rendkívül sokszínű kiállításoknak adott már otthont a Kortárs Művészeti Intézet, és előszeretettel mutatnak be egyszerre eltérő hangulatú, stílusú tárlatot is. Úgy alakult, hogy most is ebben lehet részük a látogatóknak, hiszen Vachter János fotográfus és a Munkácsy-díjas festőművész, grafikus Borgó képei láthatóak egyszerre a két teremben. A városunkhoz kötődő művészek nem először mutatják be munkáikat a KMI-ben, Borgó visszatérő vendége a kiállítóteremnek és Vachter János bemutatkozó kiállítására is itt került sor a 3in1 tárlat keretén belül, 2005-ben. Elsőként a fotográfus kiállítása nyílt este hat órakor, amit Széplaky Gerda filozófus, esztéta nyitott meg.

Mint mondta, a kiállított fotókon olyan hétköznapi dolgok láthatóak csupán, mint egy kókusz, egy csirkeláb, vagy egy darab hús, de ezek az ételportrék nem az anyagiasságot fejezik ki és még csak nem is a valóságot imitálják, inkább szellemképek, a valóság árnyékai, amik a szépséget és a romlást is bemutatják. A nagy felbontásban, kitűnő technikával készült fotók színek nélkül, némi számítógépes beavatkozás után készültek el, méghozzá következetesen, előre megtervezett hibákkal, amik bemutatásával kockázatot is vállalt Vachter György. Borgó, vagyis György István Csaba, a Munkácsy-díjas festőművész, grafikus azonban ószövetségi témájú triptichonokkal jelentkezett. A monumentális táblakép-együttesei Jónás Könyvét idézik a nagyteremben és rendkívül színesen, részletgazdagon mesélnek a látogatóknak. Ez a kiállítás szintén csütörtökön, este fél hétkor nyílt, és a kiállítás kurátora, Faludy Judit művészettörténész nyitotta meg, valamint közreműködött Gyukics Gábor költő, műfordító és Dóra Attila klarinétművész is. Mindkét tárlat március 24-ig, vasárnapok és ünnepnapok kivételével 10-től 18 óráig látogatható ingyenesen a Kortárs Művészeti Intézetben.

A rovat további hírei: Kultúra

A magyar kultúra napja: koncerttel és díjátadóval ünnepeltek

A magyar kultúra napja: koncerttel és díjátadóval ünnepeltek

2020. január 23. (csütörtök)

A magyar kultúra napját a hagyományokhoz templomi koncerttel, valamint a Dunaújváros közgyűlése által alapított "Pro Cultura Intercisae" Díj átadásával ünnepelték városunkban. Az elismerést Tóth Jánosné Végh Mária, a Munkásművelődési Központ volt igazgatója vehette át az evangélikus templomban rendezett tegnapi ünnepségen. 

Könyvtár: fekete ruhában a kultúra napján

Könyvtár: fekete ruhában a kultúra napján

2020. január 22. (szerda)

"A kultúra értékei romokban, béreink alatta..." – a József Attila Könyvtár kollektívája is csatlakozott a magyar kultúra napjára időzített országos szakszervezeti akcióhoz. Háttér és petíció a hajtás után.

A magyar kultúra napja – ünnepi koncerttel, díjátadóval

A magyar kultúra napja – ünnepi koncerttel, díjátadóval

2020. január 20. (hétfő)

Folytatják a szép hagyományt, ünnepi koncertre várják a vendégeket a magyar kultúra napján az evangélikus templomban – a szerdán 18 órakor kezdődő eseményen a Szent Efrém Férfikarnak tapsolhat a közönség, és persze átadják a "Pro Cultura Intercisae" Díjat is.

Versenyfelhívás: mi legyen a Dunaújvárosiak Dala?

Versenyfelhívás: mi legyen a Dunaújvárosiak Dala?

2020. január 20. (hétfő)

Közös versenyfelhívással jelentkezett Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, valamint Futó Gábor zenész – a városlakóktól várják a Dunaújvárosiak Dalát! 

"Tudod, az élet szép": klip a kliptelen dalhoz – premier itt!

"Tudod, az élet szép": klip a kliptelen dalhoz – premier itt!

2020. január 15. (szerda)

Dunaújvárosi alkotó, konkrétan Nil készítette el az első klipet az Animal Cannibals első lemezén lévő "kliptelen" dalok egyikéhez. "Tudod, az élet szép" – mutatom máris!

Pannon Filharmonikusok: kamarakoncert az altemplomban

Pannon Filharmonikusok: kamarakoncert az altemplomban

2020. január 15. (szerda)

Visszatérő vendégként lépnek közönség elé a Pannon Filharmonikusok muzsikusai szeretett városunkban szombaton: ezúttal egy fagott-zongora duó mutatkozik be a Krisztus király főtemplom új koncerthelyszínként debütáló fűtött altemplomában.

Zeneiskola: Gála 2020  – telt házzal, nagy tapsokkal (webgalériával)

Zeneiskola: Gála 2020 – telt házzal, nagy tapsokkal (webgalériával)

2020. január 14. (kedd)

Jubileumi gálára várta a muzsika szerelmeseit a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola  – a kiállításmegnyitóval kezdett, a növendékek és zenepedagógusok, intézményi formációk bemutatkozásával folytatott, a Hot Jazz Band remek hangversenyével koronázott programnak a Bartók adott otthont múlt szombaton. Meséljenek a képek is!