Kikapott a szlovénoktól a magyar válogatott

doszerk - 2018. április 25. 22:27

A házigazda magyar válogatott 4-1-re kikapott a szlovén együttest a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság harmadik fordulójában, szerdán a Papp László Budapest Sportarénában, így távol került a feljutástól.

Korábban 30 alkalommal találkozott a két csapat, s jelentős volt a szlovén fölény: 23 sikerük és 2 döntetlen mellett ötször nyertek a magyarok. Ráadásul világbajnokságon még sosem sikerült felülmúlni a szlovénokat: mind a nyolc eddigi összecsapást ők nyerték. A legutóbbi találkozón, két héttel korábban a vb-felkészülés alatt Bledben 3-2-re győzött Jarmo Tolvanen együttese. Az olaszok felett diadalmaskodó csapat soraiban változtatott a szövetségi kapitány: Erdély Csanád felkerült az első sor támadótriójába, Benk András átvette a helyét a negyedik sorban, míg a 13. csatár Bodó Christopher volt. A kapuban ezúttal is Vay Ádám állt. A mérkőzés szlovén nyomással és lehetőségekkel indult, Vaynak több kisebb védést kellett bemutatnia amíg az első magyar helyzetre sor került: a 6. percben Sebők Balázs tört kapura, ám Gasper Kroselj védett.

A 7460 fős közönség nagy része "Harcoljatok, harcoljatok!" felkiáltásokkal buzdította a házigazdát, ám a tavaly még a világelitben szereplő szlovénok megszerezték a vezetést: Aleksandar Magovac erős lövése nyomán talált utat a kapuba a korong. Szlovén emberelőnyben a csapatkapitány Vas János harcossága ért kis híján gólt, ám háttal az üres kapu mellé lőtt. Kroselj botja eltört az esetnél, a hálóőr bő egy percig üres kézzel állt kapuja előtt. Lassan éledezett a házigazda, ám ebben a szakaszban is a szlovénok akarata érvényesült - 24-9 volt a lövések aránya a javukra a harmadban -, bár betalálni emberelőnyben sem tudtak újra. A közönség Vay Ádámot éltette, majd fórban nem sikerült egyenlíteni.

A kép csalóka, ezúttal a magyar csapat hasalt el! (MTI-fotó, Czagány Balázs felvétele)

A második húsz percet határozottabb játékkal kezdte a magyar válogatott, s már a harmad elején emberelőnyt harcolt ki, Sebők pedig remek egyéni megoldással, két szlovén bekk között átbújva egyenlített. A szurkolótábor egyre hangosabb bíztatással értékelte a sorban érkező magyar rohamokat, ám - a játék képét tekintve némileg váratlanul - újabb gólt a szlovén együttes szerezett: Jan Urbas használt ki egy védekezési megingást. Ismét egy magyar emberelőny következett, ígéretes lehetőségekkel, ám ezúttal találat nélkül. A játékrész magyar emberhátránnyal zárult, az eredmény viszont nem változott. A feszült hangulatú záró felvonás első felében kevés helyzet adódott, főleg a mezőnyjáték dominált. Az utolsó tíz perchez közeledve aztán előbb Sofron István, majd Hári János előtt adódott nagy lehetőség, előbbinél egy védő, utóbbinál a kapuvas mentette meg a szlovénokat az egyenlítéstől. Szlovén időkérés következett, ám a játék képe nem változott, továbbra is sok keménykedés jellemezte. Hét perccel a dudaszó előtt emberelőnybe került a házigazda, azonban csak helyzetekig jutott. A túloldalt viszont félpályás korongszerzés után négyen vitték egy magyar védőre a korongot, s Bostjan Golicic értékesítette a helyzetet. Kapuslehozatallal próbálkozott a magyar válogatott, ám Sabahudin Kovacevic a korongbedobás után távolról azonnal bevette a magyar kaput. Bár a végéig küzdött a szépítését a magyar válogatott, gólra már nem futotta.

A magyarok legjobbja a 93,48 százalékos hatékonysággal védő Vay, míg a szlovénoké az első gólt szerző Magovac lett. A szurkolók - a hagyományoknak megfelelően - ezúttal is elénekelték a csapatnak a himnuszt. Vereségével távol került a feljutástól a magyar válogatott, amely csütörtökön a lengyelekkel játszik szinte ki-ki mérkőzést a kiesés elkerüléséért, majd a britek elleni szombati összecsapással zárja a házigazda világbajnokságot. Az első két helyezett feljut a 16 csapatos elitbe, az utolsó pedig 2019-ben a divízió I/B-ben szerepel majd.

Szlovénia-Magyarország 4-1 (1-0, 1-1, 2-0)
Gólszerzők: Magovac (7.), Urbas (30.), Golicic (56.), Kovacevic (57.), illetve Sebők (26.)

Korábban:
Olaszország-Kazahsztán 3-0 (2-0, 1-0, 0-0)
Nagy-Britannia - Lengyelország 5-3 (2-1, 0-2, 3-0)

Az állás: 1. Kazahsztán 6 pont (9-4), 2. Olaszország 6 (8-4), 3. Nagy-Britannia 6 (9-10), 4. Szlovénia 3 (7-8), 5. Lengyelország 3 (8-10), 6. Magyarország 3 (4-9)

Főoldali kép: MTI

-MTI-

A rovat további hírei: Sport

Óriásit hajrázva nyert a Kohász

Óriásit hajrázva nyert a Kohász

2024. már. 29.

A második félidőt tizenöt góllal megnyerve aratott 32-20-as sikert a DKKA női kézilabda csapata a NEKA elleni hazai bajnokin.

Nem borult a papírforma Miskolcon

Nem borult a papírforma Miskolcon

2024. már. 28.

Három szettben szenvedett vereséget Miskolcon a DKSE röplabda csapata az Extraliga alsóházának szerda esti összecsapásán.

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.