Dunaújváros Hetilap

Hétfőn kezdik a 6219-es út felújítását

Brousil Csaba - 2018. július 27. 14:02

A 6219-es jelű Dunaújváros-Sárbogárd közötti összekötő út több mint 22 km-en újul meg. A munkálatokat a jövő hét elején a kivitelező el is kezdi és november 30-ig el is készül a mezőfalvi körforgóig tartó első ütem, melynek költsége közel egymilliárd forint lesz.

Erről tartottak sajtótájékoztatót pénteken, Nagyvenyimen, melyen jelen volt Vargáné Kaiser Katalin, a település polgármester asszonya, dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára, dr. Galambos Dénes miniszterelnöki megbízott, dr. Molnár Krisztián. a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Simon László, megyei kormánymegbízott és Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója.

Dr. Molnár Krisztián elmondta, hogy a Modern Városok Program keretén belül fogalmazódott meg Dunaújváros térségében a négy- és öt számjegyű utak felújításának szükségessége, mellyel előre lendítik a térségi településeken élők mobilitását, a települések gazdasági fejlődését és nem utolsó sorban növelik az itt élők komfortérzetét. Ehhez Modern Városok Program anyagi keretein túl a Területfejlesztési Operatív Programon belül sikerült is plusz forráshoz jutni. Kiemelte, hogy ezen utak felújítására az előirányzott kétmilliárd forintos összeg állt rendelkezésre a megyének, de a déli területek úthálózatát fejlesztendő lobbiztak a kormánynál, hogy ez a térség is fejleszthesse útjait. Mint mondta ebben dr. Dorkota Lajos és dr. Galambos Dénes valamint Varga Gábor, Fejér megye 3-as számú választókerületének képviselője járt az élen. Nem is eredménytelenül, hiszen a megye plusz 3,5 milliárd forintot kapott ezekre a fejlesztésekre a kormánytól.

Dr. Galambos Dénes elmondta, hogy ezzel az útfelújítással egy negyven éves hiátust tudnak pótolni, ami nagyon fontos a településnek és a Nagyvenyimen élőknek egyaránt. Különösen, hogy ezzel elősegíthetik a térségen élők mobilitását, mely a további fejlődés fundamentumát képezi. Mint mondta, ez a program is bizonyítéka annak, hogy amit a Modern Városok Program keretében szerződésben vállaltak a miniszterelnökkel közösen, az megvalósításra kerül és jelentős előrelépést jelent más politikai tényezők üres ígérgetéseihez képest. Egyben kérte a lakosság türelmét a felújítás ideje alatti apró kellemetlenségek miatt.

Molnár István a felújítás technikai részéről a következőket mondta el. A projekt keretében több mint 22 kilométeren újul meg a 6219-es jelű út Dunaújváros és Sárbogárd között. A projekthez kapcsolódóan a fejlesztés első ütemére vonatkozó közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező az EuroAszfalt Kft., a Swietelsky Magyarország Kft. és Soltút Kft. konzorciuma lett. 120 nap áll egy 7,5 kilométeres szakasz kivitelezéséhez a rendelkezésükre mintegy 759 millió forintból. A felújítás Nagyvenyim teljes átkelési szakaszát érinti és a mezőfalvai körforgalomnál végződik. A kivitelezők a kopóréteg profilmarásáról, a süllyedéseknél a teljes pályaszerkezet cseréjéről, a kiegyenlítő aszfaltréteg és az új kopóréteg terítéséről, az új tartós burkolati jelek felfestéséről, valamint a KRESZ táblák igény szerinti cseréjéről és pótlásáról is gondoskodtak. A 42 útcsatlakozás mindegyikét aszfaltozzák. A szakaszon található tizenkét meglévő autóbuszmegállóhely betonburkolatot kap, illetve két új buszöbölpár épül, megújulnak az utasperonok is. Molnár István kiemelte, hogy a kivitelező négy év garanciát vállalt a munkájára. Az építkezés jövő héten hétfőn kezdődik és a mezőfalvi körforgóig érő útszakaszt érinti.

A polgármester asszony mindenkinek megköszönte a segítő közreműködést és elmondta, hogy ez az útfelújítás szerves részét képezi annak a felújítási egységnek, melynek elemei ezzel párhuzamosan zajlanak majd a településen, úgy, mint az iskola felújítása, a Mélykúti út felújítása és más belterületi utak rendbetétele.

Dr. Dorkota Lajos kérdésünkre elmondta, hogy nagyon fontos ez a projekt az itt élők és Dunaújváros szempontjából is, hiszen jó minőségű úton lehet majd közlekedni, következésképpen a kijelölt célok is hamarabb elérhetőek lesznek. Mint mondta, ennek első lépése lesz a Nagyvenyim és Mezőfalva közötti útszakasz felújítása, mely a jövő héten indul és november 30-ig be is fejeződik, majd második szakasszal folytatódik tovább. Ezen felül azt is elmondta, hogy a Modern Városok Program fejlesztései után a most kidolgozás alatt álló Modern Falvak Program is hozhat még plusz forrásokat a térségbe. Ennek keretén belül minden kis település vezetőinek meg kell tervezniük majd, hogy mire van még szükségük és így kell benyújtani pályázatukat a 2020-as költségvetésben már szerepet kapó Modern Falvak Programra, melyre, mint dr. Dorkota Lajos mondta a megyei települések a jó szakembergárdájuk miatt jó eséllyel pályázhatnak majd.

A rovat további hírei: Közélet

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét.