Klujber Katrin a világ tetején!

2018. július 17. (kedd) 6:09 - spigott

A Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia újdonsült világbajnoka, Klujber Katrin szerint elsősorban egységének, elszántságának köszönhette azt junior válogatottunk, hogy minden mérkőzését megnyerve hódította el a debreceni junior kézilabda világbajnokság első helyét.

Mint arról beszámoltunk, parádés teljesítményt nyújtva, minden mérkőzését megnyerve szerezte meg a debreceni világbajnokság első helyét a magyar női junior kézilabda válogatott. A páratlan menetelésből oroszlánrészt vállalt a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia kiválósága, Klujber Katrin, aki nyolc mérkőzésen szerzett ötven találatával a magyar válogatott legeredményesebb játékosa volt. A fiatal átlövő természetesen óriási örömmel számolt be a világbajnoki címig vezető útról, mely azért egy kicsit döcögősen indult a csapat számára.

- A brazilok elleni nyitómeccsen még nagyon feszültek voltunk, kicsit szerintem túlizgultuk, de a csoportkört elég magabiztosan hoztuk, s bár a folytatásban már voltak lényegesen nehezebb meccseink, szerencsére elkerültek minket a komolyabb hullámvölgyek. Mentálisan nagyon erősek voltunk, az meg sem fordult a fejemben, hogy nem szerezzük meg az aranyérmet, így vágtam neki ennek a világbajnokságnak, de ilyen volt a csapat is. Ezt az aranyérmet nem szerettük volna, hanem akartuk, s ezért a keret minden egyes tagja meg is tett mindent. Komoly motivációt jelentett az is, hogy ez volt így az utolsó világversenyünk, az elmúlt hat évben együtt nőttünk fel, s most ezt az időszakot szerettük volna nagyon szépen lezárni. Sikerült.

- A világbajnoki döntőben kétgólos hátrányban voltatok a félidőben, a végén azonban simán nyertetek, mi volt a titka az utolsó győzelemnek?

- Tudtuk, hogy ez egy nagyon nehéz mérkőzés lesz, tudtuk, hogy sokáig szorosan alakul, hol mi, hol ők vezetnek majd. A félidőben is azt beszéltük, hogy nincs semmi veszve, hiába vezetnek kettővel a norvégok, van még harminc percünk, meg akarjuk, meg tudjuk ezt csinálni, Golovin Vlagyimir és Pigniczki Krisztina biztatott, erőt sugárzott nekünk, hogy még rengeteg időnk van a fordításra, ami sikerült is. Sokat jelentett persze az is, hogy már játszottunk velük a csoportkörben, már csak azért is, mert az elődöntő után nem nagyon volt lehetőség a komoly felkészülésre, mert péntek este játszottunk Dél-Korea ellen, majd másnap már jöhetett is a finálé.

- Mennyire volt tudatos az, hogy rendre a második félidőben roppantottátok meg az ellenfeleket?

- Hát, az első félidőben úgy játszottunk, hogy azért legyen egy kis izgalom is. Fordítsuk azonban komolyra… Úgy gondolom, hogy a védekezésünk nem mindig volt megfelelő, az első félidők ezért is voltak általában szorosabbak, de aztán szépen összeszedtük magunkat támadásban és védekezésben is, tudtuk, hogy mikor kell lassítani, mikor gyorsítani, s ebben rengeteg segítséget kaptunk az edzőinktől. Nagyon fontos volt, hogy a jó csapatmunka mellett megvoltak a kiemelkedő egyéni teljesítmények is, s ezért is éreztem azt, hogy igazi csapat vagyunk. Amennyiben volt is olyan, hogy valakinek esetleg nem ment a játék, akkor a helyére beálló hozzátette azt a jó teljesítményt, ami a sikerhez kellett. Tényleg megfogtuk egymás kezét, vittük egymást előre, s mindenki tudott tiszta szívből örülni minden egyes gólnak, egy jó védekezésnek, egy védésnek, ennyire egységesek voltunk. Éppen ezért is volt óriási öröm a lefújást követően, ahogy egymás nyakába borultunk, előjöttek a közös emlékek, szenzációs érzés volt. Megérte az a sok munka, amit elvégeztünk június eleje óta, úgy, hogy közben az érettségik miatt páran hiányoztak is a felkészülésből, de egymást átsegítve mindenen, sikerült megvalósítani az álmunkat.

Kép forrása: hungaryhandball2018.hu

- Ez a sorozat számodra különösen megterhelő lehetett, mert szinte minden mérkőzést végigjátszottál, milyennek láttad a teljesítményed?
 
- Nem nagyon volt cserém a jobbátlövő poszton, szóval bírnom kellett, de minden mérkőzésen igyekeztem kiadni magamból a maximumot, s úgy is érzem, hogy ez a világbajnokság nemcsak a csapatnak alakult ilyen fantasztikusan, hanem jól sikerült nekem egyénileg is.

- Az egész világbajnokságon óriási magabiztossággal lőtted a heteseket. Készülsz ezekre előre, vagy ott, az adott pillanatban döntöd el, hogy melyik sarkot választod?

- Persze, készülünk a kapusokból minden mérkőzés előtt, de én mindig ott döntöm el, hogy mit fogok lőni. Ez persze nem mindig jó, de szerencsére nekem azért nagyrészt bejött, amit elképzeltem, s bár én is hibáztam azért, összességében tényleg jó százalékkal értékesítettem a büntetőket.

- A tavalyi junior vb-n bekerültél az All-Star csapatba, most ugyan nem, de valószínűleg ezúttal nem szomorkodsz emiatt.

- Egyáltalán nem, már csak azért sem, mert rengetegen mondták, hogy én lettem a példaképük, a kedvencük, s érdemes volt nézni ezt a világbajnokságot. Emellett persze nagyon örülök annak, hogy társaim közül hárman, Háfra Noémi, Faluvégi Dorottya és Pásztor Noémi is bekerültek a legjobbak közé, maximálisan megérdemelték, rengeteget dolgoztak érte. Én már a tavalyi All-Star tagságot is odaadtam volna egy aranyéremért, persze most is örültem volna azért neki, de itt most tényleg az volt a legfontosabb, hogy megnyerjük a világbajnokságot.

Kép forrása: facebook

- Nemcsak csapatként voltatok nagyon erősek, hanem a kispadról is nagyon sok támogatást kaptatok.

- Igen, rengeteget. Golovin Vlagyimir elmondta, hogy csapatként játsszunk, mert ezt egyénileg nem lehet véghezvinni, s élvezzük minden pillanatát annak, hogy itt lehetünk, mert ez az utolsó alkalom, hogy ez a csapat így együtt játszhat. Sokat jelentett, hogy ő és Pigniczki Krisztina is mindig meg tudta nyugtatni a csapatot, s bár biztos, hogy ők is nagyon izgultak, ezt felénk nem mutatták, komoly erőt sugároztak a jelenlétükkel. Emellett nagyon jól forgatták a csapatot, mindenki kapott lehetőséget a játékra. Arról se szabad elfeledkezni, hogy az elmúlt hat évben nemcsak ők, hanem Bohus Bea és Woth Péter, illetve Hajdu János és Siti Beáta is hozzátette a munkáját ahhoz, hogy most világbajnokok lehessünk.

- Melyből nem kis szerepet vállalt a szenzációs debreceni szurkolótábor is.

- Igen, hatalmas köszönet jár a debreceni közönségnek is, eszméletlen volt, hogy ennyien szurkoltak nekünk, majdnem minden mérkőzésünkön telt ház volt, óriási hangulatot teremtettek a szurkolók, az ő segítségük, erejük is kellett ahhoz, hogy ezt a világbajnoki címet most megszerezzük.

- A fárasztó világbajnoki felkészülés és szereplés után mennyi időd jut a pihenésre?

- Pontosan egy hetem, jövő héttől már én is bekapcsolódom a munkába, lesznek edzőmérkőzések, vannak új csapattársaim, akikkel szintén össze kell szokni, szóval nagyon nehéz időszak vár még rám. Éppen ezért most igyekszem maximálisan feltöltődni ezen a héten, aztán hétfőtől már teljes erőbedobással készülök a következő szezonra. Érdekes lesz és egyben komoly kihívás is, hogy jobbátlövő poszton szerepelhetek majd a felnőtt mezőnyben, biztos, hogy sokkal nehezebb lesz, mint a junior korosztályban, ugyanakkor a most lejátszott nyolc mérkőzésen rengeteget tapasztaltam, tanultam, ami biztos segít majd a szezonban is.

A rovat további hírei: Sport

Csúfos vereséggel búcsúztak a Bikák

Csúfos vereséggel búcsúztak a Bikák

2019. február 22. (péntek)

A dunaújvárosi jégkorong múltjához képest méltatlanul alacsony színvonalú játékkal, nagyarányú vereséggel búcsúzott az idei Erste Liga szezontól a Dunaújvárosi Acélbikák csapata.

Most a Fradi volt a jobb!

Most a Fradi volt a jobb!

2019. február 22. (péntek)

Hiába vezetett a harmadik negyed derekán még két góllal, 10-8-as vereséget szenvedett a Fradi elleni rangadón a DUE-Maarsk Graphics női vízilabda csapata.

Hazai búcsú a szezontól

Hazai búcsú a szezontól

2019. február 22. (péntek)

Csalódottan, nagyon rossz passzban várja a 2018/2019-es szezon utolsó mérkőzését ma este hat órától a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapata.

Pécsre utazik a Dunaferr

Pécsre utazik a Dunaferr

2019. február 21. (csütörtök)

A Dunaferr SE NBI-es röplabda csapatára újabb nehéz feladat vár a Liga alapszakaszának hatodik fordulójában, hiszen ismét idegenből kellene hazahozna a bajnoki pontokat.

A Ferencváros következik

A Ferencváros következik

2019. február 21. (csütörtök)

A női vízilabda bajnokság alapszakaszának 16. fordulójában a DUE-Maarsk Graphics együttese a Ferencváros ellen száll medencébe.

Megalakult a hazai Eb szervezőbizottsága

Megalakult a hazai Eb szervezőbizottsága

2019. február 21. (csütörtök)

Megtartotta alakuló ülését a budapesti vízilabda Európa-bajnokság szervezőbizottsága, melynek tagjai elvállalták az idei női Világliga Szuperdöntő szervező bizottságának tagsági feladatait is.

Újabb DAB vereség

Újabb DAB vereség

2019. február 20. (szerda)

Az idei jégkorong bajnokság utolsó előtti mérkőzésén idegenben, a Vasas otthonában szenvedett csúfos vereséget a DAB.