Kovács Zsófia kihagyja az Eb-t!

2018. július 12. (csütörtök) 13:32 - Szárszó Lajos

Kovács Zsófia, a Dunaferr SE tornásza orvosaival történt egyeztetés után jelentette be, hogy részleges hasizom szakadás miatt nem tud részt venni az augusztusi Európa-bajnokságon.

Biztossá vált, amitől eddig csak tartottunk, vagyis a Dunaferr SE tornásza, Kovács Zsófia nem lesz ott az augusztusi kontinensviadalon. Ennek okáról kérdeztük edzőjét, Trenka Jánost.
- Amikor legutóbb beszélgettünk akkor azt tudtuk meg, hogy hasi fájdalma miatt Zsófiára orvosi vizsgálat vár. Milyen problémát diagnosztizáltak nála, és ez mennyiben befolyásolja az Európa bajnokságon való szereplését?

- Két orvossal vizsgáltattuk meg Zsófiát, hogy biztosan megtudjuk, milyen probléma okozza nála a panaszt. Budapesten a torna szövetség, majd Győrben az olimpiai csapat orvosa egy MR vizsgálatot követően a hosszú izomhasfal izmának részleges, 12 milliméteres szakadását állapította meg. Mint azt elmondták, ennek gyógyulása minimum három, négy hét, mely kizárólag pihentetéssel jöhet rendbe. Laikusoknak ezt a sérülést úgy lehet könnyen elképzelniük, hogyha egy cipzárra gondolnak. Ha az a közepén kinyílik, és azt tovább erőltetik, akkor az bizony teljesen kinyílik. Ezt pedig kockáztatni felelőtlenség. Hasonló sérülése már volt Zsófiának, mégpedig az olimpiát megelőzően, így tudjuk, hogy a felépülés, és az abból a kiváló formába visszahozó folyamat mivel jár. Természetesen ez igen fájdalmasan érint bennünket, hiszen ez azt jelenti, hogy az egyéni összetettben Európa-bajnoki ezüstérmes tornászunk nem lehet ott az idei kontinensviadalon.

- Hogyan érintett benneteket ez a tény?

- Rengeteget dolgoztunk már közösen, és nem ez volt az első olyan sérülés, amely miatt kellemetlenségek adódtak. A hasfal izom szakadáson kívül felgyógyult már a vádlijában, vagy éppen a combjában lévő izom szakadásából, vagy a vállízületi sérüléséből. Ami nagyobb baj, hogy ez nagyon rosszkor jött, hiszen az Eb-ig olyan kevés már az idő, hogy addig nem lehet felépülésről beszélni. Pedig nagyon bíztunk a szép eredményekben, mert olyan munkát mutatott az utóbbi edzéseken, amely a verseny előtt biztató volt. Mind a négy szeren új gyakorlattal készültünk annak ellenére, hogy most nem hirdetnek majd egyéni összetett bajnokot. Viszont egyéniben mindenképpen maradandót szerettünk volna alkotni, ezzel együtt ott lenni a szerenkénti finálékban. Nem beszélve arról, hogy a tornász csapat tagjaként ez csapat összetettben milyen sokat jelentett volna. Most azonban nem tehetünk mást, minthogy elfogadjuk a tényt, és a gyógyulás után újult erővel állunk munkába.

- Mit jelent ez a jövőt tekintve, hiszen ősszel itt a világbajnokság?

- Az a legnagyobb baj, hogy most egyáltalán nem tudunk dolgozni, és a minimum három hetes kihagyás után nagyon nehéz lesz ismét elkezdeni a munkát. Ráadásul szeptember végére, október elejére el kellene érnünk azt a szintet, amely a jó szerepléshez elengedhetetlen, hiszen annak a hónapnak a végén lesz a világbajnokság, így a leghamarabb augusztusban el kell kezdenünk a munkát. Ami a pályafutását illetően mégis örömteli, hogy ebből a sérülésből fel lehet épülni, így a hosszú távú célok mindenképpen elérhetőek lesznek számára.

Kovács Zsófiával sérülése ellenére is társai között találkoztunk, miközben olyan könnyített programot végzett, amely nem hat ki hasizom problémájára.

- Hogyan tudtad feldogozni, hogy ezüstérmesként nem lehetsz ott az Európa-bajnokságon?

Képek: DO-archív

- Nagyon sok munka van bennem, így nagyon csalódott vagyok. Már a győri tábor előtt kezdtem érezni a hasamat, de nem gondoltam semmi komolyra, hiszen nem fájt úgy, mint az olimpiát megelőzően. Ettől függetlenül, hogy megelőzzünk bármilyen nagyobb bajt, visszavettünk az edzés intenzitásából. De ami még délelőtt nem okozott problémát délutánra olyan fájdalmakkal járt, hogy nem tudtam tovább dolgozni. Erre ráerősített, hogy megfázás miatt sokat köhögtem, amely közben rettentően fájt a hasfalam. Ekkor tudtam meg, hogy mi a probléma, amely miatt ki kell hagyjam az Eb-t. Ez természetesen hatalmas szomorúsággal jár. Szinte sírtam emiatt, de tudom, hogy van visszaút. Az azonban nem lesz egyszerű, hiszen a sokhetes kihagyás miatt szinte elölről kell kezdeni mindent. Abban reménykedem, hogy utána jobb lesz, és ismét elindulok felfelé. Amit a legjobban sajnálok, hogy nem tudok a csapat rendelkezésére állni, hiszen a közös eredmény felülírja az egyéni célokat.

- Hogyan tudod elérni azt, hogy a világbajnokságra teljesen készen legyél?

- Ez nagyon nehéz feladat lesz, de minden erőmmel azon leszek, hogy legalább arra a szintre jussak el, ahol most kénytelek vagyok leállni. Ehhez teljes erőbedobásra lesz szükségem, de érzem magamban az erőt, hogy ismét a legjobb formában legyek.

A rovat további hírei: Sport

Döntetlen a csúcsrangadón

Döntetlen a csúcsrangadón

2018. november 12. (hétfő)

Óriási csatában ért el 4-4-es döntetlent a listavezető Berettyóújfalu elleni hazai bajnokin a Dunaferr DUE Dutrade FC futsal csapata.

Továbbra is hibátlanok az U21-esek

Továbbra is hibátlanok az U21-esek

2018. november 12. (hétfő)

A röplabda bajnokság másodosztályának középcsoportjában a DSE Röplabda akadémia U21-es együttese a Pécs, míg az NB II-es gárda a Szombathely ellen lépett pályára.

Már nem Antti Karhula a DAB edzője

Már nem Antti Karhula a DAB edzője

2018. november 12. (hétfő)

Felmentette a munkavégzés alól Antti Karhula vezetőedzőt a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapatának vezetése.

Csúcsrangadó előtt a Dunaferr

Csúcsrangadó előtt a Dunaferr

2018. november 12. (hétfő)

A listavezető, s az idei szezonban még hibátlan Berettyóújfalu ellen folytatja a bajnokságot ma este a Dunaferr DUE Dutrade FC futsal csapata.

Hiába a fölény

Hiába a fölény

2018. november 11. (vasárnap)

Ezúttal sem sikerült gólt szereznie, így döntetlenre végzett a Budapest Honvéd II. elleni hazai bajnokin a Dunaújváros PASE labdarúgó csapata.

Nem sikerült a visszavágás

Nem sikerült a visszavágás

2018. november 11. (vasárnap)

A Dunaferr SE NBI-es röplabda csapata sok hibával játszott a Sümeg elleni összecsapáson, így vetélytársával szemben hátránya hét pontra nőtt.

A világ legjobb klubcsapata lett a DUE

A világ legjobb klubcsapata lett a DUE

2018. november 11. (vasárnap)

Hazaérkezett Oroszországból az Európai Szuperkupát hatalmas csatában elhódító DUE-Maarsk Graphics női vízilabda csapata, mely az Euroliga-győztes Kirishi otthonában jutott fel a világ tetejére.