Nem lepte el a várost az új dizájner drog

Vass Ádám - 2018. július 26. 16:28

A napokban felmerült, félreértésekre okot adó, téves adatokkal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót Suszter Tamás, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője, aki a tisztázott néhány valótlan állítást is a pszichoaktív szerekkel kapcsolatban.

Valótlanul vizionálnak pokoli állapotokat és várható bűnözési hullámot azok a bejegyzések a közösségi oldalakon, melyek egy új, minden eddiginél erősebb pszichoaktív drog jelenlétével riogatják a város lakóit. A téves adatokat cáfolta csütörtök délelőtt Suszter Tamás alezredes, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője is, aki elmondta, a felmerült pszichoaktív anyagok, ügyek, illetve kábítószer fogyasztás és terjesztés vonatkozásában több félreértés is rossz megítélést szült a városlakók közt. Mint mondta, kiemelten fontosnak tartja ezt a területet, hiszen tíz évig dolgozott a kábítószerellenes egységnél.

- 2012-ben már láttuk azt a tendenciát, amikor nagy mennyiségben megjelentek ezek az új típusú dizájner drogok és széles körben elterjedtek. Már akkor hatásosan tudtunk fellépni az új anyagokkal szemben. Akkor még „legál drogként” hivatkoztak rájuk, amik bárhonnan beszerezhetőek voltak interneten is. Abban az évben Európában egyedülálló módon bevezetésre került egy olyan szabály, ami az új pszichoaktív anyagok képletét, összetételét felvette egy kormányrendeleti listára és ez alapján büntethetővé tette ezeket a szereket.

A helyi rendőrkapitányságon is fontosnak tartják a kábítószerrel kapcsolatos ügyek felderítését, és az azt követő nyomozást és vizsgálatot is. Idén több olyan büntetőeljárás volt és van folyamatban, ami erre irányul. Februárban is sikeresen intézkedtek egy kertvárosi lakásban a polgárok bejelentései és észlelései kapcsán, melyekben a város területén bódult, önkívületi állapotban lévő fiatalokról tettek említést. Akkor három helyszínen végeztek házkutatást és három személyt vontak büntetőeljárás alá.

- Mikor újra megjelent ez a jelenség a város területén, én abban a pillanatban meghatároztam a kollégáimnak, hogy ezen három személyt vonjuk ismét megfigyelés alá. A fogyasztókat követve egy újabb terjesztői helyre is sikerült fényt derítenünk a Római városrészben, a napokban pedig egy összehangolt akciósorozat következtében több, mint öt fogyasztót vontunk eljárás alá, és a terjesztővel szemben is sikeres házkutatást hajtottunk végre, egyben őt is őrizetbe vettük. Bízom benne, hogy az akció féket vet a jelenségnek.

Az indított eljárások 97 százaléka a rendőrség saját észlelései, intézkedései alapján indul, ezért kiemelten kérik a lakosságot, hogyha bármi olyat tapasztalnak, ami kábítószer fogyasztására, terjesztésére utal, a rendőrség segélyhívóján keresztül értesítsék a hatóságokat.

Az elmúlt három év rendkívüli haláleseteit áttanulmányozva mindössze egy esetet találhatunk, ahol az elhunyt szervezetében a toxikológiai vizsgálat kábítószer fogyasztást állapított meg, de összefüggést nem mutatott ki a vizsgálat a kábítószer fogyasztás és a bekövetkezett halál között, ezért túladagolásról sem lehetett szó. Azok a hírek, hangulatkeltések, amik a vagyon elleni bűncselekmények, betörések és rablások számának rohamos növekedését vetítik előre, szintén alaptalanok. Ezeknek a vagyon elleni bűncselekményeknek a száma egyértelműen csökken az elmúlt években, akárcsak a közterületen észlelt bűncselekmények, amivel egy időben a rendőrség felderítési és nyomozási eredményessége minden kategóriában nőtt. Az elmúlt időszakban pedig példa sem volt arra, hogy valaki kábítószeres befolyásoltság alatt bűncselekményt követett volna el, vagy ennek áldozatává vált volna.

A most megjelent kábítószerről kiderült, hogy nem egy új pszichoaktív anyagról van szó, hanem egy korábban ismert dizájner drog anyagi összetétele változott, ami jóval erősebb hatást váltott ki a korábbihoz képest. Éppen ezért számítanak olyan veszélyesnek ezek az anyagok, hiszen soha nem lehet tudni, milyen vegyszereket, milyen arányban tartalmaznak, és ezekre hogyan reagál majd a szervezet.

Fotó:police.hu

A közösségi oldalon terjedő videón szereplő fiatal viszont a híresztelésekkel ellentétben nem állt semmilyen pszichoaktív szer hatása alatt, a rendőri intézkedés és az egészségügyi ellátás során kiderült, hogy erős alkoholos befolyásoltság alatt állt.  Suszter Tamás kiemelte, a tünetek lehetnek nagyon hasonlóak, ezért fontos, hogy történjen intézkedés akár a rendőrség, akár a mentőszolgálat bevonásával, mert nem lehet megkülönböztetni ezeket, előfordul, hogy egy stroke-tól sem.

Darab Zsolt alezredes, a dunaújvárosi kapitányság bűnügyi osztályának helyettes vezetője elmondta, a kábítószerrel való visszaéléseknél a legnagyobb számban a cannabis-származékok kerülnek középpontba, elenyésző mennyiségben pedig az amfetaminszármazékok és a dizájner drogok. A szerdai eljárás során utóbbit találtak a házkutatások során. Ezzel kapcsolatban elmondta, az elmúlt időszakban mindössze egy bejelentés érkezett, akkor is valaki a fiát jelentette fel kábítószerrel való visszaélés miatt, ezért kérik a lakosság figyelmét, hiszen negyvenötezer szempár sokkal többet lát. Valamint egy másik fontos problémára is rámutatott, miszerint ha valaki magatehetetlen, bódult, vagy kábult embert lát az utcán, ne csak videózzon, de ha mégis, akkor közben tárcsázza a 112-es számot, ami nagy segítség lehet annak az embernek, illetve a mentőszolgálatnak is, hiszen aki ilyen állapotban van, annak szüksége van az ellátásra.

A rovat további hírei: Sziréna

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

2024. már. 23.

Több hónap alatt összesen 730 ezer forinttal károsította meg az egyik távközlési szolgáltató céget az a férfi, aki ellen csalás miatt emeltek vádat a napokban. Adathalászattal kezdődött, értesült a DO.

Eltűnés miatt keresik Piroskát – jelentkezzen, ha tud róla!

Eltűnés miatt keresik Piroskát – jelentkezzen, ha tud róla!

2024. már. 19.

A 17 éves fiatal még február második felében tűnt el, a dunaújvárosi rendőrök keresik. Felhívás a hajtás után – most is segíthet egy megosztás!

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

2024. már. 13.

Nem ismert akadályt, egy kiadós ünnepi motorozásért még azt is vállalta, hogy mástól elvett motorral, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt pattanjon nyeregbe az a férfi, akivel szemben most vádat emeltek. Benny Hill jelenthet.

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

2024. már. 05.

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Idén már csaknem nyolcvan ilyen esethez riasztották a tűzoltókat Fejér vármegyében.

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

2024. már. 04.

Nem hivatalos információink szerint 5 métert zuhant egy munkás az erőmű gyáregységben történt baleset során ma délelőtt, létesítményi tűzoltók szabadították ki, mentőhelikopter szállította Fehérvárra. Anyagunk frissül!

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

2024. már. 03.

A tavaszi teljes körű szirénapróba vár ránk hétfőn délelőtt. Lakossági teendő nincs, de senki ne ijedjen meg a katasztrófariadó üvöltő jelzésétől!

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

2024. már. 02.

A dunaújvárosi rendőrök kérik a lakosság segítségét a 45 éves férfi eltűnése ügyében. Múlt szerdán látták utoljára, jelentkezzen, ha tud róla – és persze egy megosztás is segíthet! (FRISSÍTVE)