Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Az év első kiállítása a Bartókban

Vass Ádám - 2019. január 8. 19:49

Nem is egy, hanem rögtön két életművet foglal össze a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza legújabb kiállítása. Kedd délutántól kezdve egy hónapon át Pálfalvi János és P. Csasztka Ilona grafikusművészek munkái tekinthetők meg az épület aulájában.

Pálfalvi János több, mint két éve, nyolcvankét évesen távozott közülünk, élete során a grafika számos ágazatát művelte, munkásságának legfontosabb területe a rézkarc volt, illetve tűzzománcok készítésével is foglalkozott. A hetvenes évek végétől a Munkásművelődési Központ és Könyvtár művészeti tanácsadója volt, a nyolcvanas és kilencvenes években pedig aktívan részt vett a Nemzetközi Acélszobrász Alkotótelep művészeti tevékenységében. 1981-ben Szocialista Kultúráért díjat vehetett át, majd 1999-ben a kimagasló és maradandó művészeti tevékenységét a Pro Cultura Intercisae díjjal ismerte el Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata. Rohonczi István a keddi kiállításmegnyitón elmondta, Pálvalvi János és felesége, P. Csasztka Ilona valószínűleg Weiner Tibornak köszönhetik, hogy Dunaújvárosba költöztek, hiszen a főépítész célja egyértelműen az volt, hogy ne csak egy lakótelepet, hanem egy várost építsen, annak pedig velejárója a kultúra és a művészet is. Így kerültek tehát ide ők is, és míg egyikük a vasműben, másikuk a papírgyárban kereste a betevőt, sosem mulasztottak el foglalkozni a város kulturális fejlődésével sem.

Ennek a két, hosszú életútnak az összesítése a Bartók színházban nyílt kiállítás, ami csak egy kis metszete a teljes munkájuknak, de két ilyen mértékű életpályát csak egy sokkal nagyobb helyszínen lehetne pontosabban bemutatni. Ennek ellenére rengeteg kép került a falakra és egytől egyig finom, egyszerű és fantasztikus grafikai munkák. A kiállítást Feltóti Sándor fotóművész mellett Gáspár Aladár festőművész nyitotta meg, aki elmondta, Pálvalvi János és felesége, P. Csasztka Ilona mindig is szerényen közeledett másokhoz, mélyen emberiek, barátságosak és nyitottak voltak, de mindezek mellett kiváló művészek is egyben. A megnyitók után az Írisz Versszínpad tagjai következtek. A kiállítás a következő egy hónap alatt tekinthető meg a Bartók színház aulájában.

 

A rovat további hírei: Kultúra

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán. 

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

2024. máj. 08.

Gazdag programmal futtatja csúcsra a jubileumi tanév eseménysorozatát az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. Lássuk a kínálatot – nagyon bőséges lesz, úgyhogy csak címszavakban!

Jótékonysági gála a Bartókban

Jótékonysági gála a Bartókban

2024. máj. 08.

Nemes céllal és jelentős erők összefogásával valósul meg az a közösségi kezdeményezés, amelynek a Bartók színházterme ad otthont pénteken délután. 

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

2024. máj. 07.

Jelképes gesztus, hogy éppen az emlékév egyik ünnepeltje, Pentelei Molnár János festőművész kiállítása nyitja a felújított Mondbach kúria időszakos bemutatóinak sorát. A megnyitó szerdán lesz, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

2024. máj. 07.

Folytatódott a József Attila Könyvtár és a SKICC Csoport együttműködése, derül ki a DSTV összeállításából. Ennek keretében nyílt meg Kosztolányi György utolsó tanítványa, Gódányné Homoki Mária egyéni kiállítása a közelmúltban. Hangkép.

DSTV: zongoristák randevúja

DSTV: zongoristák randevúja

2024. máj. 06.

Különleges programnak adott otthont a Sándor Frigyes Zeneiskola a közelmúltban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézményben immár második alkalommal szervezték meg a Regionális Zongora Találkozót a Sándor Frigyes Hét előtt. Hangkép.