Dunaújváros Hetilap

Felújítják a Vasmű utat

Brousil Csaba - 2019. január 17. 13:34

Az év első közgyűlését tartották a képviselők csütörtökön, amelyen mintegy huszonöt napirendi pontban hoztak döntést.

Az első napirendi pont mindig egy összefoglaló, hivatali beszámoló a két ülés között történt fontosabb dolgokról. Ebben olvasható, hogy a labdarúgó stadion fejlesztésén folyamatosan dolgozik a kivitelező, a beruházás a munkálatok felénél már túl van.

Sikerrel pályázott az önkormányzat a Dunaújvárosi Felsőoktatásért Alapítvánnyal közös konzorciumban, és mintegy ötmillió forint támogatást ítéltek meg az "Egyetlen Föld - az élő bolygónk" című pályázat megvalósítására. A város ingyenes étkeztetést biztosít a hátrányos helyzetben élő gyermekeknek az iskolai szünetekben is. A téli szünetben negyvenöt gyermek részére kérték ezt a lehetőséget, amelyet biztosított is az önkormányzat. Kormányhatározat értelmében azon családok is igényelhették a téli rezsicsökkentést, akik korábban nem részesült, mert a vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot használtak. A megadott határidőig ötven igénybejelentő-lap érkezett, így ezen háztartások számára is biztosítják a 12 ezer forintos támogatást.

Tóth Kálmán egyéni képviselői indítványt nyújtott be arról, hogy önkormányzati támogatásból szilárd útburkolatot alakítsanak ki a Hétvezér úton, Császár lejtő soron, valamint Császár tanyák utcában. A közgyűlésen arról határoztak, hogy még ebben az évben elkészíttetik a szükséges kivitelezési terveket ötmillió forint összegben.

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata saját forrásból  felújította a Vasmű út - Dózsa György útkereszteződése és a Kossuth Lajos utca közötti szakaszt. A Kormány jelentős összegű - közel  egymilliárd forintos! - támogatásával a munka folytatódhat, a Vasmű úton a Kossuth Lajos utca - Építők út közötti szakaszon teljes szélességben megújul az aszfaltburkolat. Míg egyesek csak beszélnek, tüntetnek és  rombolnak, addig mi az eskünknek megfelelően építjük városunkat -  mondta el kérdésünkre Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere.

A Modern Városok Program keretében teljesen megújul a Fabó Éva Sportuszoda, a kivitelezést az előző esztendő végén kezdték el. Időközben kiderült, hogy szükség van a medencékhez kapcsolódó fenék elszívás és oldal befúvás csővezetékek cseréjére ahhoz, hogy a medenceburkolások megfelelően elvégezhessék. Mivel ezen uszodatechnológiai felújítás nem volt benne a projektben, így a kiegészítő munkálatokra 18,3 millió forintot biztosít az önkormányzat.

A piac tetőszerkezete felújításra szorul: az ereszcsatornák illesztéseinél befolyik a víz, ami a tetőszerkezet aljára szerelt lámpatestekben megáll. Szükség lenne a tetőszerkezet szélesítésére is, hogy azon árusok sem ázzanak esőben, akik a standok szélein vannak. A munkálatok elvégzését az önkormányzat támogatta és 3,8 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek a feladat elvégzésére.

Mint már arról beszámoltunk, a Dunaújvárosi Óvoda központja új helyre került, a Római városrészi tagóvodából a Lilla köz 1. szám alá költöztek. Szeretnék Palotás József Gyermekek című szobrát is áttelepíteni. Ezt az alkotást eredetileg 1984-ben állították fel az óvoda udvarán, viszont a rongálások miatt 2009-ben bekerült az épületbe. Az újabb áthelyezésről már kikérték a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nkft. szakvéleményét, amely javaslatot tett a biztonságos szállításra, kihelyezésre. Ezt jóváhagyták a képviselők.

A fogászati alapellátás korszerűsítése érdekében, a Vasmű út 10. szám alatti közös rendelőbe, az ott található 1-es és 3-as számú fogorvosi körzetbe új fogászati kezelőegységet vásárolnának. A hatmillió forintos eszköz beszerzéséhez az önkormányzat támogatását kérték, amelyet a közgyűlési döntés értelmében biztosítanak is.

A Búvársuli Sportegyesület elnöke támogatási kérelemmel fordult az önkormányzathoz annak érdekében, hogy az iváncsai tanuszodában tartandó edzéseiket finanszírozza, a Fabó Éva Sportuszoda felújítása alatt. Az önkormányzat biztosítja az előzetesen megjelölt 2,4 millió forintot, valamint ingyenes használatot biztosít számukra is az élményfürdőbe - ahogy tették ezt a többi helyi vízi sportegyesületek esetében is.

A költséghatékonyabb működtetés érdekében az Innopark Nkft. bizonyos feladatait átcsoportosítják a DVG Zrt-hez. Mindkét gazdasági társaság kizárólagos tulajdonosa az önkormányzat. Az Innoparkhoz tartozik többek között a volt orosz laktanya területén található Inkubátorház üzemeltetése, bérbeadása, a területhez tartozó földterületek bérbeadása, üzemeltetése, a zöldterület karbantartási feladatai, a munkahelyteremtő beruházásokra vonatkozó pályázatok lebonyolítása- ezek kerülnek át április 1-től a DVG hatáskörébe.

A közgyűlésen két napirendet zárt ülésen tárgyaltak, mindkettő díjak adományozására, felterjesztésére vonatkozott.

A rovat további hírei: Közélet

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.