Kovács Zsófia már az Európa-bajnokságra készül

2019. március 22. (péntek) 8:04 - Szárszó Lajos

A Dunaferr SE kiváló tornásza a kényelmetlen sérülései ellenére is kitartóan gyakorolja az új gyakorlatait, melyek egy részét már Stuttgartban, a Világkupán is láthatták tőle.

Elmondhatatlan érzés az, amikor gyakorlás közben, közvetlen közelről lehet látni élsportolóink munkáját, hiszen ekkor értjük meg igazán, hogy mekkora erőfeszítést tesznek meg annak érdekében, hogy ott tudjanak maradni a hazai, és a nemzetközi élmezőnyben. Nekem megadatott, hogy Kovács Zsófia edzésmunkájába tekinthettem be. Aki még nem látta őt munka közben el sem tudja képzelni, hogy milyen elemi energiák szabadulnak fel tornászunkban, amelyeket meg kell tudjon zabolázni. Azt pedig nagyon nehéz látni és feldolgozni, amikor Zsófia pörög, forog a felemáskorláton, majd a felső fát elengedve egy Kacsovot próbál végrehajtani, de az nem sikerül, és hatalmasat zuhan a hasára a szer alatti szőnyegre. De ő feláll, újra összeszedi magát, bemagnéziázza a kezét, majd újra és újra nekimegy a gyakorlatnak. Aki mindezt messziről nézi nem láthatja azt, ami a tenyérvédő alatt van, vagyis a tenyerét. Miért fontos ez? Mert mindkét tenyerén hatalmas seb tátong, mely minden egyes fogáskor iszonyú fájdalmat okoz számára. De ő összeszedi magát, és nekimegy a szernek újra, meg újra. Ezek után pedig beszélgetésünket úgy kezdi:

- Köszönöm, jól vagyok! Bár az utóbbi időszakban átestem betegségen, ami miatt a Stuttgartban zajló nemzetközi versenyre nem igazán tudtam felkészülni, ennek ellenére nagyszerű volt a számos kiválóság, olimpiai és világbajnok között versenyezni. Közöttük volt többek között a négyszeres olimpiai bajnok Simone Biles, akinek a jelenléte nagyon motiválttá tett. Európából is több nagyszerű tornász volt jelen, akikkel azért már ismerjük egymást. Az idén ez volt az első megmérettetésem, így azért annak jobban örültem volna, hogy ha erre jobban fel tudtam volna készülni. Kimondottan az volt a célunk, hogy több új elemet mutassak be a gyakorlataimban, melyek nagyon inspiráltak engem. Fontosnak tartottuk, hogy ne az Európa bajnokság legyen az első verseny, ahol ezeket kipróbáljuk.

- Hogyan sikerültek az új elemek?

- A szokásosnál jobban izgultam ezek bemutatásakor, hiszen ezeket most mutattam be először. Ráadásul zavart, hogy nem volt zökkenőmentes a felkészülésem. Összességében jobban is sikerülhetett volna minden, de elégedett vagyok a teljesítményemmel. Nagyon kevésen múlt, hogy akár a dobogó közelébe is odakerüljek. Ki is számoltuk Trenka János edzőmmel, hogyha minden jól sikerült volna, akkor sokkal előrébb, akár a dobogón is végezhettem volna. Egyedül az első helyen végzett tornász ment el úgy, hogy őt nem érhette utol senki.

- Az ugrásodon sokat dolgoztál, hiszen az az összetett pontszámba nagyon beleszámít. Hogyan állsz ezzel?

- A nyár végi sérülésem miatt még a régi ugrásomat is nehéz volt visszahozni, de ez nagyon kell az összetetthez. Stuttgartban csak egy ugrást mutattam be, de annak is örülök, hogy ezt sikerült megcsinálnom. Ettől kezdve már azon gondolkodhatunk, hogy a második ugrást is megcsináljuk. Ha ez az Európa-bajnokság kezdetéig mégsem sikerül, akkor a még régebbi ugrást fogom ismét elővenni.

- Megújult a talajgyakorlatod, amelybe ráadásul a legnehezebb „H” elem is belekerült.

- Ez az első sorom volt, amely dupla cukaharával zárul. Sajnos a leérkezésnél leraktam a kezem, de örülök, hogy ennyire is sikerült megcsinálnom. Tudom, hogy az Eb-ig van még időm gyakorolni, ráadásul addig egy másik erős sort is be szeretnénk építeni a versenygyakorlatba.

- A másik két szered rendben volt, így jó előjelekkel készülsz az Eb előtti Matolay Nemzetközi Emlékversenyre.

- Ott nagyon fontos az, hogy csapatban indulunk, így mind a négy szeren ugyanúgy kell teljesítenem. Egyelőre szépítjük, pontosítjuk a gyakorlatokat. Célom, hogy korláton egy új kötést mutassak be, melyet nagyon sokat gyakorlok, így bízom benne, hogy ez sikerülni fog. A gerendán is van még mit javítani, valamint a korlát végi leugráson is, melyet szeretnék minél pontosabban végrehajtani. Mindenképpen jó szereplést várok magamtól, hiszen ez lesz az Eb előtti utolsó verseny. Ekkor már látszani fog, hogy Szczecinben milyen gyakorlatokkal fogok szerepelni.

- Megfordult-e már a gondolatodban, hogy mit szeretnél elérni a lengyelországi Európa-bajnokságon?

- Ezen még nem igazán gondolkodtam, pedig már hamarosan, április elején megkezdődik a viadal. Azt azonban szeretném, ha addigra gyakorlataim nagyon pontossá válnának, hiszen fontos lenne, hogy ismét visszatérjek az élmezőnybe. Az Európa-bajnokság a karrierem szempontjából nagyon fontos, melyet majd a világbajnokság követ, s ez a verseny már az olimpiai kvalifikációról szól majd.

- És egyébként hogy vagy, Kovács Zsófia?

- Meglehetősen jól, hiszen most az iskolában is minden rendben van. Amit viszont nem tudok megszokni az a korai kelés. Nehéz összeegyeztetni a hétköznapi tevékenységeket azzal, hogy most Eb-re, Világkupára, vb-re, majd olimpiai kvalifikációra készülök, de mindennek megpróbálok megfelelni.

A rovat további hírei: Sport

Két bronzérem Hollandiából

Két bronzérem Hollandiából

2019. április 24. (szerda)

Népes különítménnyel vett részt az Utrechtben megrendezett utánpótlás nemzetközi versenyen a Dunaferr SE birkózó szakosztálya.

Európa legjobbjai közé kerülhet

Európa legjobbjai közé kerülhet

2019. április 24. (szerda)

Bekerült a bő keretbe, ezzel pedig esélyt kapott Gévai Péter arra, hogy részt vegyen a törökországi Darts Európa Bajnokságon, mindössze tizenhat évesen.

Kijelölték a magyar világbajnoki keretet

Kijelölték a magyar világbajnoki keretet

2019. április 24. (szerda)

Kialakult a nurszultani divízió I/A világbajnokságra készülő magyar jégkorong-válogatott 23 fős kerete.

Megvalósult álom!

Megvalósult álom!

2019. április 23. (kedd)

A XVII. Carissa Kupának, a rendezvényen összegyűjtött adományoknak köszönhetően gazdagodott irodai eszközökkel és különböző szűrőberendezésekkel a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete.

Vereség a helyosztón

Vereség a helyosztón

2019. április 23. (kedd)

Hatgólos vereséget szenvedett a Kazincbarcikai Ördögök otthonában a DUE-RFT floorball csapata a Ligakupa helyosztóján.

Túrára fel!

Túrára fel!

2019. április 23. (kedd)

Évadnyitó kajak-kenu túrát rendez április 28-án a Dunaferr SE kajak-kenu szakosztálya.

Fucsovics könnyed győzelemmel kezdett

Fucsovics könnyed győzelemmel kezdett

2019. április 22. (hétfő)

Fucsovics Márton a második fordulóba jutott a 2,7 millió euró (850 millió forint) összdíjazású barcelonai salakpályás férfi tenisztornán.