Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Táncpárbajok a színpadon

Vass Ádám - 2019. március 1. 8:00

Lassan elkészül a Bartók Táncszínház legújabb előadása, a Táncirkusz. A társulat tagjai már a színpadon gyakorolnak, hogy minden elkészüljön a jövő pénteki premierre.

Végre láthatjuk, milyen is lenne az, ha a cirkuszban az artisták és az árusok táncpárbajt vívnának egymással. A Bartók színház új előadása megmutatja a harcot, amiben a régi az új ellen, a hagyomány a modern ellen küzd egymással. Ezek persze kiegészítik egymást, de a Táncirkusz közben csak arra lehet figyelni, milyen ötletesen bohóckodnak a színpadon. A bohóckodást pedig nem kell idézőjelbe tenni, a rendező, koreográfus Hernicz Albert elmondta, a felkészülés során részt vett a társulat egy egyhetes bohóctanfolyamon is, ami teljesen más volt, mint amit eddig csináltak.

- Ez volt a legnagyobb falat a társulatnak, teljesen más, mint a tánc, sokkal nehezebb bohócnak lenni. Sokat kellett gyakorolnunk, kilépni a komfortzónánkból és a pánikhelyzeteket keresni. Nagyon sokat adott, szerintem jót tett a társulatnak. Mi mindig megpróbálunk eltervezett dolgokat véghezvinni, a színésznek is az a dolga, hogy eljusson A pontból B pontba egyenesen, a bohócnak viszont az, hogy közben direkt pánikhelyzeteket és akadályokat tesz maga elé. Ez volt nekünk teljesen más, hiszen egy táncelőadás mindig pontosan meg van tervezve, ezért is nehezebb a bohócnak, mert neki mindent tudnia kell. Úgy kell hátraszaltót ugrania, hogy abból tudnia kell elesni, vagy a zsonglőrködés, amit profin kell tudnia, és abból kell visszafejtenie a hibákat. Ezt táncban is nagyon jól lehet alkalmazni, szerintem egy táncelőadás is tud ugyanolyan érdekes és lélegzetelállító lenni, mint egy artista szám. És igazából ez volt a küldetésem, hogy ezt bemutassam.

A darabra jellemző kettősség minden másban is megjelenik majd, zeneileg két eltérő stílus fog váltakozni, a népzene, illetve a trap, dubstep, hip-hop. Ezzel is a kettősséget érzékeltetik, amire a díszlet is rávilágít majd. Itt lesz a cirkusz, ami a művészi értékeket képviseli és a vurstli, ami pedig a mai modern, színesebb világot. Ennek a kettőnek az ötvözése és legvidámabb keveredése fog majd találkozni, ami az ellentétek ellenére is működik.

Hernicz Albert elmondta, nagyban építenek majd a közönség reakcióira is, amikor pedig kell, tudniuk kell váltani, improvizálni és továbbgördíteni a mozdulatokat. Ezért sok múlik a táncosokon és az improvizatív készségükön. A táncelőadás tíz éves kor felett mindenki számára élvezhető és szórakoztató lehet, a premierre március 8-án, este hétkor kerül sor a színházteremben.

A rovat további hírei: Kultúra

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán. 

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

2024. máj. 08.

Gazdag programmal futtatja csúcsra a jubileumi tanév eseménysorozatát az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. Lássuk a kínálatot – nagyon bőséges lesz, úgyhogy csak címszavakban!

Jótékonysági gála a Bartókban

Jótékonysági gála a Bartókban

2024. máj. 08.

Nemes céllal és jelentős erők összefogásával valósul meg az a közösségi kezdeményezés, amelynek a Bartók színházterme ad otthont pénteken délután. 

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

2024. máj. 07.

Jelképes gesztus, hogy éppen az emlékév egyik ünnepeltje, Pentelei Molnár János festőművész kiállítása nyitja a felújított Mondbach kúria időszakos bemutatóinak sorát. A megnyitó szerdán lesz, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

2024. máj. 07.

Folytatódott a József Attila Könyvtár és a SKICC Csoport együttműködése, derül ki a DSTV összeállításából. Ennek keretében nyílt meg Kosztolányi György utolsó tanítványa, Gódányné Homoki Mária egyéni kiállítása a közelmúltban. Hangkép.

DSTV: zongoristák randevúja

DSTV: zongoristák randevúja

2024. máj. 06.

Különleges programnak adott otthont a Sándor Frigyes Zeneiskola a közelmúltban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézményben immár második alkalommal szervezték meg a Regionális Zongora Találkozót a Sándor Frigyes Hét előtt. Hangkép.