Kalandoztak a gasztrovilágban

2019. április 18. (csütörtök) 8:16 - Vass Ádám

Harmadik alkalommal rendezte meg a Tavaszi gasztrokaland elnevezésű versenyét a Kereskedelmi iskola. A három fős csapatokat neves zsűri értékelte.

Összetett csapatmunkára van szükség a diákoktól a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola versenyén. A szerdán délelőtt már harmadik alkalommal megrendezett Tavaszi gasztrokaland gasztronómiai versenyen három fős csapatok vehettek részt, egy szakács, egy cukrász és egy pincér összetételben. Mivel az utóbbi évek éttermi divatirányzatainak egyik legmeghatározóbb eleme a gyorséttermi, utcai fogások újra értelmezésé, a szervezők úgy gondolták, hogy idén kissé eltérnek a klasszikus trendektől és versenyük témájául a street food-ot választják. Ezért bakonyi sertésborda helyett hamburger, dobos torta helyett  pedig fánk volt a menü.

A csapatok teljesítményét egy háromtagú, elismert szakemberekből álló zsűri értékelte. Wossala Rozina szakács, étteremtulajdonos, műsorvezető, az RTL-klub A Konyhafőnök című műsorának döntőse, majd zsűritagja, Somorjai Péter mesterszakács, az erfurti szakácsolimpia ezüstérmes csapatának tagja, a Magyar Honvédség séfje, valamint Szabó György mesterszakács, szakoktató, a Magyar Turizmus Minőségi Díjjal kitüntetett Kiskohász Vendéglő executive chef-je. Mint mondták, nem csak egyszerűen az ízekre koncentrálnak majd az értékelésnél, hanem a látványra, az összképre és minden apróságra, hiszen a vendégek az étteremben is a tökéletességet várják el.

A csapatok már negyed nyolckor megérkeztek, a nyolc órás ünnepi megnyitó után pedig egyből munkához is láttak. a feladatok elvégzéséhez fél egyig volt lehetőségük. A szakácsoknak egy szabadon választott streed food-ot és egy burgert kellett készíteniük, aminek kötelező része a burgerzsemle helyben történő elkészítése, míg a hús a szakács fantáziájára volt bízva. A cukrászoknak fánkot kellett sütniük, valamint egy szabadon választható streed foof desszertet. A pincérek pedig közben    a szakács és cukrász versenyzők által elkészített ételekhez illeszkedő arculatot tervezték meg, kialakították az egyedi standot. Persze az ételeket "el is kellett adni", a szakács és cukrász versenyzők által elkészített ételek rövid, frappáns bemutatásával a zsűrinek. Az ételekhez pedig egy limonádét is kellett készíteniük, amit megpróbálhattak minél egyedibbé is tenni.

A rovat további hírei: Oktatás

Mennyit költünk az iskolakezdésre?

Mennyit költünk az iskolakezdésre?

2019. augusztus 16. (péntek)

A családok 33 százaléka 15-25 ezer forint közötti összeget költ az iskolakezdésre gyermekenként, 27 százalék 10-15 ezer forintot, míg 21 százalék akár 25-40 ezer forintot is hajlandó erre a célra fordítani a Vatera saját felhasználói körében végzett felmérése szerint.

Egyre népszerűbb a Diákhitel

Egyre népszerűbb a Diákhitel

2019. augusztus 13. (kedd)

Továbbra is nő a hallgatók hitelfelvételi hajlandósága a diákhitel konstrukciók rekordalacsony kamatozásának köszönhetően: júliusban másfélszeresére nőtt a szabad felhasználású Diákhitel1 új igénylőinek száma az egy évvel korábbihoz képest. A kizárólag képzési díjra fordítható Diákhitel2 felvételi aránya közel 20 százalékos növekedést mutat - közölte a DiákhitelKözpont.

Minden, amit a duális képzésről érdemes tudni

Minden, amit a duális képzésről érdemes tudni

2019. augusztus 12. (hétfő)

Hamarosan indul az újabb felsőoktatási félév, mindenki a ponthatárokról és a legnépszerűbb képzésekről beszél. A nappali és a levelező szakon kívül van egy olyan képzési forma is, amelyről méltatlanul kevés szó esik, ez pedig a duális képzés. Az esetek többségében indokolatlanul tartunk tőle, itt az idő lerombolni a mítoszokat.

Rugalmasabb rendszer jön a szakképzésben

Rugalmasabb rendszer jön a szakképzésben

2019. augusztus 10. (szombat)

A Szakképzés 4.0 elnevezésű stratégia a szakképzés megújulását foglalja magába. Rugalmasabb, a munkaerő-piaci igényekre gyorsan reagáló rendszert vezetnének be. A változás a most szeptemberi kezdéssel meghirdetett képzéseket még nem befolyásolja.

Paks II. Akadémia a Dunaújvárosi Egyetemen

Paks II. Akadémia a Dunaújvárosi Egyetemen

2019. augusztus 09. (péntek)

A Paks II. Akadémia keretében egy új képzést indít szeptembertől a Dunaújvárosi Egyetem. Elsősorban a felsőfokú mérnöki szakon végzettek jelentkezését várják az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök képzésre.

Egyre népszerűbb a Diákhitel2

Egyre népszerűbb a Diákhitel2

2019. augusztus 01. (csütörtök)

Egy év alatt közel 34 százalékkal nőtt a tanulmányi költségek finanszírozására kialakított Diákhitel2 konstrukciót igénylők száma - közölte a Diákhitel Központ csütörtökön az MTI-vel. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a hallgatók egyszerűbben és gyorsabban igényelhetik a diákhiteleiket az elektronikus aláírással történő szerződéskötésnek köszönhetően, amely augusztus 1-jétől ismét elérhető.

Több mint 15 ezer diák műszaki és informatikai képzésekben tanul tovább

Több mint 15 ezer diák műszaki és informatikai képzésekben tanul tovább

2019. július 30. (kedd)

Több mint 6400-an folytathatják tanulmányaikat informatikai területen, 2016 óta itt 35 százalékos bővülés mutatható ki a felvételt nyertek számában. A legtöbb jelentkezőt felvett képzések összes dobogósa, az első tíz helyezett fele mérnöki vagy informatikusi képzés 2019-ben.