Dunaújváros Hetilap

MEKH: Tovább csökkentek a lakossági fogyasztók rezsiköltségei

doszerk - 2019. július 15. 13:07

A korábbi 4%-os értékről 3,4%-ra mérséklődött egy átlagos háztartás villamosenergia- és földgázköltsége 2019 júniusában, olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legújabb, júniusi nemzetközi árösszehasonlító vizsgálatában.

A Hivatal megbízásából készített nemzetközi árösszehasonlító vizsgálat a nemzetközi villamosenergia- és földgázfogyasztás költségeinek a nettó jövedelemhez viszonyított arányát, azaz a fogyasztók ún. „teherbíró” képességét is havonta vizsgálja. A választott háztartásban ketten élnek, mindketten országos szintű átlagos nettó jövedelemmel rendelkeznek, nincs más eltartott a háztartásban.
A júniusi felmérésben bekövetkezett változás oka, hogy az Eurostat frissítette az európai vásárlóerő-egység (Purchasing Power Standard – PPS), valamint az átlagjövedelem statisztikáit. Utóbbi esetében a korábbi 2015. évi helyett már a 2018. évi átlagjövedelmeket használja a modell. A kétkeresős tipizált háztartásra a 2015-ös magyar átlagbér 23 247 PPS míg a 2018-as 27 648 PPS, amely 19 százalékos növekedést jelent.

A júniusi jelentésből az is kiderül, hogy csökkent a lakossági villamos energia és földgáz vásárló-erő paritáson mért ára hazánkban. Míg májusban Budapesten a lakossági fogyasztók villamos energia átlagára vásárlóerő-paritáson mérve 19,51 PPS/kWh volt, addig júniusban 18,96 PPS/kWh. A földgáz esetében ez az érték 5,32 PPS/kWh-ról 5,18 PPS/kWh-ra csökkent.
A villamos energia lakossági átlagára 2019 júniusában 11,72 eurócent volt kilowattóránként. Ennél csak Szófiában és Belgrádban kellett kevesebbet fizetni az áramért. A lakossági fogyasztók számára biztosított földgáz átlagára ugyanakkor még mindig a magyar fővárosban volt a legolcsóbb (3,22 eurócent/kWh).

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. A havonta publikált felmérések elérhetők a Statisztika rovatban.

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt. 

Három szép nap európai barátainkkal

Három szép nap európai barátainkkal

2024. máj. 10.

Beszámoltunk már arról, hogy még áprilisban elstartolt városunkban a BiodiverCity projekt, ami 9 európai ország, 10 városával együtt, közvetlen európai uniós forrásból kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire.

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

2024. máj. 10.

Ha megversenyeztetnénk a város legtöbb dilemmát okozó kereszteződéseit, akkor egészen biztosan a dobogón végezne a Római, a Pince sor, illetve a Martinovics találkozása. Most még.

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

2024. máj. 09.

Hat napirendi pont megtárgyalására rendkívüli közgyűlést hívott össze csütörtök délelőtt 9 órára Pintér Tamás polgármester. A rendkívüliség oka, hogy több, határidős kérdésben vált szükségessé a közgyűlés állásfoglalása.

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

2024. máj. 08.

A választási körzethatárok átigazítása minden önkormányzati képviselőnek feladatot jelentett, és egyeztetést. Motyovszki Mátyás, a 3-as választókerület képviselője újabb területeket kapott a régiekhez, már el is kezdett dolgozni, ráadásul már kész munkálatokról tud beszámolni.

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!