Dunaújváros Hetilap

Idén legalább harmincmilliárdot spórolt meg a lakosság a hatósági árral

2019. augusztus 29. (csütörtök) 9:06 - doszerk

A hat éve tartó rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyar lakossági fogyasztók körében a korábbi elmaradások 46 százalékára csökkent a közműtartozások összege, a kikapcsolt lakossági fogyasztók száma pedig 57 százalékkal mérséklődött - írja a Magyar Nemzet.

Mindez azt jelenti, hogy a családok 1446,4 milliárd forintot takarítottak meg a rezsiköltségeiken a legutóbbi ismert összesítés szerint. A háztartásoknak 2019-ben sem kell többet fizetniük az energiafogyasztásért, a kormány az energiaárak mérséklésében elért eredményeket a villamos energia és gáz piaci árának emelkedése ellenére is fenntartja az idén. Ha a hatósági áremelés követte volna a tavalyi 2,8 százalékos inflációt, az a lakosságnak mintegy harmincmilliárd forintos többletköltséget jelentene.

A kormány intézkedései révén átlagosan 25 százalékkal csökkent a gáz, az áram és a távhő ára 2012 óta, vagyis a kormány a rezsipolitikájával mindenki számára érezhető módon segítette a számlák kifizetését. A részletek kapcsán jó tudni, hogy a villamos energia lakossági szolgáltatásánál a nettó végfogyasztói árat a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal által megállapított rendszerhasználati díjak és a miniszter által megállapított egyetemes szolgáltatási árak összege adja. Az energiahivatal az általa alkalmazott módszertan alapján a rendszerhasználati díjakat átlagosan 4,9 százalékkal emelte 2019. január 1-jétől, míg a miniszter azonos mértékű csökkentésről döntött lakossági körben. A földgáz végfogyasztói ára a teljes egyetemes szolgáltatói körben változatlan maradt ebben az évben.

A rezsicsökkentés kedvező hatásainak hosszabb távú érvényre jutása kapcsán érdemes megjegyezni: az európai uniós belső piaci irányelv ez év eleji tárgyalásakor sikerült elérni, hogy a magyar érdeknek megfelelő megállapodás szülessen. Ennek értelmében a tagállamok a háztartási fogyasztóknál időbeli korlátozás nélkül fenntarthatják jövőben a hatósági árszabályozást a villamosenergia- és a földgázszolgáltatás területén.

- magyarnemzet.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújváros érdekei az első helyen

Dunaújváros érdekei az első helyen

2020. január 17. (péntek)

Közös fotó nélkül zárult Molnár Tibor, Fidesz-támogatta független képviselőjelölt és Pintér Tamás polgármester tárgyalása. Dunaújváros első embere a várost illető forrásokat kérte számon a képviselőjelöltön.

DS Híradó: a város dala és a város kenyere

DS Híradó: a város dala és a város kenyere

2020. január 17. (péntek)

Több más aktuális téma mellett a Dunaújvárosiak Dala és Dunaújváros Kenyere is friss tételként szerepel a DSTV Híradójának csütörtöki adásában. Helyi ízek, mutatom máris!

DVCSH: üzemszünet a Béke városrészben

DVCSH: üzemszünet a Béke városrészben

2020. január 17. (péntek)

Több épületet is érint az az üzemszünet, amely az úgynevezett KAF vízvezetéken végzendő munkálatok miatt  tart ma reggeltől várhatóan délig a a Béke városrészben. Lista a hajtás után.

DS Híradó: a város kenyere, kiállítás, tornász évértékelő

DS Híradó: a város kenyere, kiállítás, tornász évértékelő

2020. január 16. (csütörtök)

Beszámoló a Dunaújváros kenyere akció friss átadási ünnepségéről, MMK-s kiállítás, évértékelő összegzés a Tornacsarnokból - újra aktuális tartalmakkal jelentkezik a DS Híradó. Mutatom a tegnap esti adást! 

Dunaújváros kenyere – ezúttal a néptánctalálkozóra

Dunaújváros kenyere – ezúttal a néptánctalálkozóra

2020. január 15. (szerda)

Ünnepélyes keretek között adta át az elmúlt negyedévben a Dunaújváros kenyere elnevezésű kezdeményezésből befolyt összeget Pintér Tamás polgármester a Munkásművelődési Központ részére. Az eseményen bejelentették: a következő hónapokban a Dunaújvárosi Epilepsziások EPI Egyesületének gyűjtenek az eladott kenyerekből!

DS Híradó: értékelés, gála, fociözön

DS Híradó: értékelés, gála, fociözön

2020. január 15. (szerda)

Évértékelő interjú Szabó Zsolt alpolgármesterrel, zeneiskolai gála, Carissa Kupa - aktuális tartalmakkal jelentkezik a DS Híradó. Hangképes összegzés - itt a tegnap esti adás! 

DKIK: ami fontos lehet az adótörvények változásairól

DKIK: ami fontos lehet az adótörvények változásairól

2020. január 14. (kedd)

Első kézből kaphatnak információkat a vállalkozások képviselői a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztató programjában a NAV szakértőitől január végén. Időben szólunk, már lehet jelentkezni!