Dunaújváros Hetilap

Súlyos lemaradásban az ellenzéki pártok

doszerk - 2019. augusztus 29. 13:57

Az ellenzéki pártok számára a támogatottságuk csökkenő szintje és az aktivistahálózatuk elkopása miatt ütközik most nehézségekbe az ajánlások összegyűjtése – mondta lapunknak Deák Dániel, aki szerint most függetlenként induló volt szocialisták komolyan veszélyeztethetik az ellenzéki összefogást - írja a Magyar Hírlap.

Országszerte toronymagasan vezet a Fidesz–KDNP a jelöltek indításához szükséges ajánlások összegyűjtésében az ellenzékkel szemben. Jól érzékelteti a helyzetet, hogy Budapesten a már nyilvántartásba vett Tarlós István több mint tizenkétezer leadott ajánlásával szemben a balliberális ellenzéki jelöltjének ajánlásairól egyelőre semmit sem tudni. A fővároshoz képest a vidéki településeken még sokkal nehezebben halad az ajánlások begyűjtésével az ellenzék. A lapunk által megkérdezett politológus, Deák Dániel szerint az ellenzéki pártok számára a támogatottságuk csökkenő szintje és az aktivistahálózatuk elkopása miatt ütközik most nehézségekbe az ajánlások összegyűjtése. Az ellenzéki összefogás felülről vezényelt jellege miatt a pártok sok településen fontos helyi politikusaikat állították háttérbe azért, hogy az adott körzetet átengedjék az országos hatalmi alkuk odaejtőernyőztetett győzteseinek – mondta el a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Mindennek a romboló hatása az MSZP esetében a leglátványosabb – tette hozzá Deák Dániel, aki úgy véli, hogy a szocialista párt az ellenzéki összefogásban való részvételével már rövidtávon is elkezdte a saját országos hálózatát felszámolni, hiszen ahol az összefogás kedvéért elengedték a helyi politikusaik kezét, ott ezzel egyben a helyi alapszervezetüket is feláldozták.  Az elemző úgy véli, hogy a DK-nak vagy a Jobbiknak átengedett körzetek miatt a választáson most függetlenként induló volt szocialista politikusok a helyi ismertségük és beágyazottságuk miatt ráadásul még komolyan veszélyeztetik is majd az ellenzéki összefogás jelöltjeit. Ezért a balliberális pártok számára valójában az önkormányzati választás - az EP-választáshoz hasonlóan – csak az ellenzéki pártok belharcairól fog szólni, azaz arról, hogy a DK és a Momentum be akarja betonozni a vezető szerepét, míg az MSZP és a többi párt vissza akarja állítani a korábbi status quót – mondta Deák Dániel. A politológus szerint ugyanakkor az erőltetett összefogással még hosszú távon is veszít az összes ellenzéki erő, mert a konfliktusos együttműködés 2022-re végképp felemészti a pártok maradék önálló arculatát is.

- magyarhirlap.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét.