Sapka, sál, téli abroncs

2019. október 29. (kedd) 7:59 - doszerk

Ahogy télen az öltözékünket is igazítjuk az időjárás viszontagságaihoz, és meleg kabátot, csizmát veszünk fel, úgy az autónkat is érdemes felkészíteni a hideg hónapokra.

Amint a hőmérséklet 7 Celsius fok alá esik, érdemes felszerelni a téli gumiabroncsokat, ugyanis a csúszós, fagyos utakon a nyári abroncsok tapadása jelentősen csökken. A nyári abroncsok gumikeveréke sokkal keményebb, és mintázatuk nem, vagy csak minimálisan lamellázott.

„A nyári abroncsokat jóval magasabb üzemi hőmérsékletre tervezik, minden fontosabb paraméterük a száraz/vizes aszfalton való tapadást és a menetstabilitást szolgálja. A meleg, száraz utakhoz képest ilyenkor akár kétszer nagyobb féktávra is szüksége lehet az autónak, hogy nyári abroncsokkal megálljon, ezt jelentősen csökkenthetjük jó minőségű téligumikkal. A családunk biztonsága és a csúszós utakon való araszolás elkerülése érdekében tehát még a szezon elején cseréljük le az abroncsokat az évszaknak megfelelőre” – hívja fel a figyelmet Tomin István, a Hankook Tire Budapest Kft. műszaki vevőszolgálatának vezetője.

Bár a téli gumiabroncsok élettartama nem különbözik jelentősen a nyáriakétól, mégis érdemes fokozottan figyelni a profilmélységet. Semmiképpen nem javasolt kopott abroncsokat használni, hiszen így a téligumi elveszíti az egyik legfőbb funkcióját, a lamellák mozgása által biztosított extra kapaszkodó képességet. Nem véletlen, hogy 4 mm a minimális téli profilmélység az alpesi országokban, amit nagyon komolyan be is tartatnak az ott közlekedőkkel. Kísérjük figyelemmel mi is a profilmélység változását! Ebben segít a téli abroncsokban használt úgynevezett téli kopásjelző is, amely a 4 mm profilmélység elérésekor figyelmeztet minket a csere szükségességére. Ha úgy látjuk, cserére szorulnak az abroncsok, ne habozzunk, hiszen a kopott abroncsok balesetveszélyesek, és életek múlhatnak rajta!  Még akár a tél utolsó hónapjaiban is megéri beruházni rájuk, hiszen így a következő karácsony előtti kiadástól kímélhetjük meg magunkat.

Mi alapján válasszunk téligumit?

Mielőtt megvásárolnánk a számunkra szimpatikus téligumit, érdemes bizonyos biztonsági szempontokat figyelembe venni, és mindenekelőtt kikérni egy szakértő véleményét is. Nem feltétlenül kell a legdrágábbat választanunk, először gondoljuk át vezetési szokásainkat, majd ez alapján keressük meg a legjobb ár-érték arányú abroncsot. Érdemes megnézni az európai abroncsmatrica értékeket, valamint a különféle tesztek is iránymutatást adhatnak.

 

A rovat további hírei: Mozaik

Kúria: a borravalót elkülönítve kell kezelni

Kúria: a borravalót elkülönítve kell kezelni

2019. november 18. (hétfő)

A Kúria elvi döntése szerint a borravalót elkülönítve kell kezelni, ha bekerül a pénztárgépbe, valamint csak kivételes esetben térhet el a pénztár pénzkészlete a pénztárgép egyenlegétől - tudatta a legfelsőbb bírói fórum közleményben hétfőn.

Törekedni kell a helyes antibiotikum-használatra

Törekedni kell a helyes antibiotikum-használatra

2019. november 18. (hétfő)

Törekedni kell a helyes antibiotikum-használatra az egészségügyi ellátás során, és ebben mind a lakosságnak, mind pedig a szakembereknek nagy szerepük és felelősségük van - mondta az egészségügyért felelős államtitkár hétfőn sajtótájékoztatón.

Fokozatosan mérséklődik a meleg

Fokozatosan mérséklődik a meleg

2019. november 17. (vasárnap)

A következő napokban is változékony lesz az időjárás, többször várható eső. Emellett fokozatosan mérséklődik a meleg, a jövő hétvégén már inkább csak 10 fok körül alakulnak a maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Marad az ilyenkor szokásosnál melegebb idő

Marad az ilyenkor szokásosnál melegebb idő

2019. november 16. (szombat)

Marad az ilyenkor szokásosnál melegebb idő, helyenként 20 fokig is melegedhet a levegő a hétvégén - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Elindult a II. Dunaújvárosi Nagy KRESZ Teszt

Elindult a II. Dunaújvárosi Nagy KRESZ Teszt

2019. november 13. (szerda)

Tavaly első ízben rendezték meg a közbiztonsági hónap keretén belül a KRESZ tesztet. A résztvevők nagy száma a szervezőket is meglepte, így  nem is lehetett kérdéses a folytatás. A Dunaújvárosi Baleset-megelőzési Bizottság, a Dunaújvárosi Rendőrkapitánysággal és Dunaújváros Önkormányzatával közösen szervezi idén is a versenyt.

November 21-én senki ne gyújtson rá!

November 21-én senki ne gyújtson rá!

2019. november 12. (kedd)

Az egészségügyért felelős államtitkár arra szólít fel, hogy a november 21-i "Ne gyújts rá!" világnapon senki ne dohányozzon. Horváth Ildikó hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón megjegyezte, még tíz nap van a világnapig, ami elegendő idő a dohányosoknak, hogy felkészüljenek a "kihívásra".

Változékony, enyhe lesz az időjárás

Változékony, enyhe lesz az időjárás

2019. november 10. (vasárnap)

A jövő héten is változékony lesz az időjárás, többször várható eső. Ezzel együtt marad az enyhe idő, a maximumok 10 fok körül alakulnak, de helyenként 20 fok is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből