Sapka, sál, téli abroncs

2019. október 29. (kedd) 7:59 - doszerk

Ahogy télen az öltözékünket is igazítjuk az időjárás viszontagságaihoz, és meleg kabátot, csizmát veszünk fel, úgy az autónkat is érdemes felkészíteni a hideg hónapokra.

Amint a hőmérséklet 7 Celsius fok alá esik, érdemes felszerelni a téli gumiabroncsokat, ugyanis a csúszós, fagyos utakon a nyári abroncsok tapadása jelentősen csökken. A nyári abroncsok gumikeveréke sokkal keményebb, és mintázatuk nem, vagy csak minimálisan lamellázott.

„A nyári abroncsokat jóval magasabb üzemi hőmérsékletre tervezik, minden fontosabb paraméterük a száraz/vizes aszfalton való tapadást és a menetstabilitást szolgálja. A meleg, száraz utakhoz képest ilyenkor akár kétszer nagyobb féktávra is szüksége lehet az autónak, hogy nyári abroncsokkal megálljon, ezt jelentősen csökkenthetjük jó minőségű téligumikkal. A családunk biztonsága és a csúszós utakon való araszolás elkerülése érdekében tehát még a szezon elején cseréljük le az abroncsokat az évszaknak megfelelőre” – hívja fel a figyelmet Tomin István, a Hankook Tire Budapest Kft. műszaki vevőszolgálatának vezetője.

Bár a téli gumiabroncsok élettartama nem különbözik jelentősen a nyáriakétól, mégis érdemes fokozottan figyelni a profilmélységet. Semmiképpen nem javasolt kopott abroncsokat használni, hiszen így a téligumi elveszíti az egyik legfőbb funkcióját, a lamellák mozgása által biztosított extra kapaszkodó képességet. Nem véletlen, hogy 4 mm a minimális téli profilmélység az alpesi országokban, amit nagyon komolyan be is tartatnak az ott közlekedőkkel. Kísérjük figyelemmel mi is a profilmélység változását! Ebben segít a téli abroncsokban használt úgynevezett téli kopásjelző is, amely a 4 mm profilmélység elérésekor figyelmeztet minket a csere szükségességére. Ha úgy látjuk, cserére szorulnak az abroncsok, ne habozzunk, hiszen a kopott abroncsok balesetveszélyesek, és életek múlhatnak rajta!  Még akár a tél utolsó hónapjaiban is megéri beruházni rájuk, hiszen így a következő karácsony előtti kiadástól kímélhetjük meg magunkat.

Mi alapján válasszunk téligumit?

Mielőtt megvásárolnánk a számunkra szimpatikus téligumit, érdemes bizonyos biztonsági szempontokat figyelembe venni, és mindenekelőtt kikérni egy szakértő véleményét is. Nem feltétlenül kell a legdrágábbat választanunk, először gondoljuk át vezetési szokásainkat, majd ez alapján keressük meg a legjobb ár-érték arányú abroncsot. Érdemes megnézni az európai abroncsmatrica értékeket, valamint a különféle tesztek is iránymutatást adhatnak.

 

A rovat további hírei: Mozaik

Új frontot nyitunk a gasztró vonalon!

Új frontot nyitunk a gasztró vonalon!

2020. május 30. (szombat)

Elhatározott célja műhelyünknek, hogy egy-egy tematikus összeállítással is kedveskedjünk olvasóinknak. Enni jó, a minőségi koszt hívei vagyunk, ezért is jelentjük örömmel, hogy mostantól megjelennek nálunk a Terítéken Dunaújváros és környéke csoport remekei!

Véradás: több helyszín, több alkalom

Véradás: több helyszín, több alkalom

2020. május 30. (szombat)

Nem könnyű, de lépést szeretnének tartani a nyár elején szokásos növekvő vérigénnyel, mondta Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezetének vezetője. Egyre több helyszínen egyre több alkalmat szerveztek; hajtás után a teljes havi donortoborzó!

Pünkösd ünnepére készülnek

Pünkösd ünnepére készülnek

2020. május 29. (péntek)

"Az Úr lelke betölté a földkerekséget" – a több hetes húsvéti idő végén, tavasz és nyár határán a változó időpontú pünkösd főünnepe vezet át a több hónapos évközbe. Szeretetvallás a hajtás után.

Ha pünkösd, hát királyság – Révbérpusztán!

Ha pünkösd, hát királyság – Révbérpusztán!

2020. május 26. (kedd)

Idén is megszervezi térségi viszonylatban is egyedülálló pünkösdi programját Solt mellett a Révbérpusztai Lovascentrum – ráadásul ezúttal a szokásostól eltérően nem két, hanem három napon keresztül várják majd a vendégeket!

A vírus ingatlanpiacot is lefertőzte

A vírus ingatlanpiacot is lefertőzte

2020. május 26. (kedd)

A hazai ingatlanpiac egészére kiterjednek a koronavírus okozta hatások. Egyelőre még nem nagyon érezhetők a következmények ebben az ágazatban, az viszont látszik, hogy az árak korábbi éveket jellemző emelkedő tendenciája véget ért – legalábbis egy időre. Ingatlannet, elemzés, a fókuszban Dunaújvárossal.

Időjárás: esős, szeles idővel búcsúzik a tavasz

Időjárás: esős, szeles idővel búcsúzik a tavasz

2020. május 25. (hétfő)

Minden szempontból mozgalmas, csapadékos és szeles periódus áll előttünk a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – esővel, a szokottnál hűvösebb idővel mond térségünknek a naptári tavasz.

Gyereket. Megütni. Nem. Szabad.

Gyereket. Megütni. Nem. Szabad.

2020. május 24. (vasárnap)

A gyerekkorban elszenvedett erőszak (legyen az fizikai-, érzelmi- vagy verbális bántalmazás) mindig nyomot hagy. Mindig.