Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Selyemúton a magyar cimbalom

Brousil Csaba - 2019. október 6. 16:31

A Magyar-Koreai Társaság szervezésében különleges gálaműsor vette kezdetét szombat este a Bartók Kamaraszínház színpadán, ahol fellépett a Soo Jae Cheon JeongEup Zenekar.

Az esten jelen volt Choe Kyoo-Sik, a Koreai Köztársaság nagykövete, Lim Mean Young, Jeong Eup Város alpolgármestere, Cserna Gábor, városunk polgármestere, dr. Szegő Andrea, Magyar-Korea Társaság elnöke és dr. Sürü Renáta, városunk jegyzője is.

A gálát megelőző sajtótájékoztatón Cserna Gábor elmondta, hogy Magyarország és a Koreai köztársaság közötti együttműködés 30 évvel ezelőtt kezdődött és máig tart és jól működik a külpolitika a gazdaság és a kultúra területein. Dunaújváros számára ez azért is kiemelkedő fontosságú, mert a város határában működik a Hankook Tire vállalat gumiabroncs gyára, mely helyben teremt gazdasági értéket és munkahelyeket, iparűzési adója egy részét a városnak fizeti és kiemelkedő a társadalmi szerepvállalása. Éppen ezért, mint azt a polgármester hangsúlyozta megtiszteltetés, hogy városunkba hozták el először ezt a kulturális programot, melyet megköszönte a nagykövetnek és a szervezőknek egyaránt. Choe Kyoo-Sik megköszönte Cserna Gábornak és a Bartók színháznak, hogy befogadták ezt a rendezvényt, mely reméli, hogy előre mozdítja a két ország közötti kulturális kapcsolatokat. Mint mondta, ősbemutatóra gyűltünk össze a Bartókban, mely pompás helyszíne ennek a rendezvénynek, melyen bemutathatják ősi hagyományokon alapuló zenéjüket, ötvözve azt a tradicionális magyar hangszer, a cimbalom hangzásvilágával. Lim Mean Young is méltatta az est jelentőségét és örömét fejezte ki, hogy Dunaújvárosban is bemutathatják kultúrájuk egy jelentős szeletét és ezért köszönetet mondott Cserna Gábornak. Dr. Szegő Andrea hangsúlyozta, hogy valami újat szerettek volna alkotni, ami jobban rámutat arra, ahogy a két ország között élő kulturális kapcsolat van.

 

A hagyományos koreai zene ötvöződik a tradicionális magyar hangszer, a cimbalom hangzásával. Közös gyökerét adja ennek a pentaton hangzás és a cimbalom eredete. Dr. Sürü Renáta elmondta, hogy a zene közelebb hozhat két ilyen földrajzilag egymástól távol levő népet, melynek fontos kapcsolódási pontja a Kodály-módszer, ami Koreában is ismertté vált. Kifejezte abbéli reményét, hogy ez az est városunk hírét is tovább viszi a világban, és hogy akár gyümölcsöző együttműködés is sarjadhat belőle.

Cserna Gábor polgármester különleges ajándékot vehetett át a koreai küldöttségtől

A zenei est a Móricz iskola kórusának előadásával kezdődött, majd az ünnepi köszöntőbeszédek után a Soo Jae Cheon JeongEup Zenekar előadása következett Lee Geom Seop vezényletével, akit, mint zeneszerzőt is köszönthetett a publikum. A magyar cimbalmot Lee zeneszerző együtt szerepelteti műveiben hagyományos koreai hangszerekkel. Tovább színesítette mindezt, hogy előadásán a koreai zenészek hagyományos koreai ruhákban léptek fel.

A rovat további hírei: Kultúra

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán. 

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

2024. máj. 08.

Gazdag programmal futtatja csúcsra a jubileumi tanév eseménysorozatát az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. Lássuk a kínálatot – nagyon bőséges lesz, úgyhogy csak címszavakban!

Jótékonysági gála a Bartókban

Jótékonysági gála a Bartókban

2024. máj. 08.

Nemes céllal és jelentős erők összefogásával valósul meg az a közösségi kezdeményezés, amelynek a Bartók színházterme ad otthont pénteken délután. 

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

2024. máj. 07.

Jelképes gesztus, hogy éppen az emlékév egyik ünnepeltje, Pentelei Molnár János festőművész kiállítása nyitja a felújított Mondbach kúria időszakos bemutatóinak sorát. A megnyitó szerdán lesz, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

2024. máj. 07.

Folytatódott a József Attila Könyvtár és a SKICC Csoport együttműködése, derül ki a DSTV összeállításából. Ennek keretében nyílt meg Kosztolányi György utolsó tanítványa, Gódányné Homoki Mária egyéni kiállítása a közelmúltban. Hangkép.

DSTV: zongoristák randevúja

DSTV: zongoristák randevúja

2024. máj. 06.

Különleges programnak adott otthont a Sándor Frigyes Zeneiskola a közelmúltban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézményben immár második alkalommal szervezték meg a Regionális Zongora Találkozót a Sándor Frigyes Hét előtt. Hangkép.