Konyhatündér Klub: főzzünk, süssünk finomat – együtt!

2020. január 17. (péntek) 16:27 - Öcaline

Közös főzőcskézésre biztatjuk olvasóinkat – a DO és a Dunaújváros hetilap új gasztronómiai rovatába várjuk az Ön receptjeit is! Ráadásul van egy még merészebb tervünk – a legjobb receptek küldőit nemcsak bemutatjuk, hanem élesben is teszteljük a finomságokat!

Új gasztronómiai kezdeményezéssel rukkolunk ki, méghozzá egyszerre több céllal, vággyal és álommal. Egyrészt szeretnénk minél finomabb falatok receptjeivel traktálni, másfelől az idényjellegű receptek beküldésére biztatjuk olvasóinkat, de tervünknek bevallottan van egy fontos várostörténeti vonatkozása is, így kezdeményezésünk természetesen összefügg a nemrégiben hírül adott Mesél a múlt című akció tervével. 
Az köztudott, hogy Dunaújvárost a kezdetek kezdetén több tájegységből érkezett emberek népesítették be – szent meggyőződésünk, hogy a háziasszonyok nemcsak ingóságaikat, de anyáik-nagyanyáik konyhai mesterfogásait, féltve őrzött receptjeit is magukkal hozták az új városba. Azt csak remélni merjük, hogy utódaik megörökölték az ősök tudását – és most eljött az idő, itt a lehetőség, hogy közkinccsé tegyék őket!
Vagyis: nemcsak az „évszaknak megfelelő”, ráadásul egy átlagos boltból/piacról beszerezhető alapanyagokra építő, lehetőleg egyszerűen elkészíthető recepteket várunk, de titkon abban is bízunk, hogy egy-egy tájegység sajátosságaiba is beavatnak minket azok beküldői. Azt is kérjük tehát, hogy a receptek mellett rögzítsék, melyik országrészre, esetleg városra jellemző az adott leírás és/vagy elkészítési mód, amellyel megörvendeztetik szerkesztőségünket. Ha egy kapcsolódó emléket is felidéznek mellé – „Ezt anyukám/a nagyi úgy csinálta, hogy...” kezdetű életmesék formájában –, annak még jobban fogunk örülni.

Receptjeiket és történeteiket a szerkesztoseg@media-haz.hu címre várjuk!

Beküldési határidő nincs, a legjobb recepteket folyamatosan közli a Dunaújváros hetilap Konyhatündér rovata, és rendszeresen tallóz a DO is, természetesen a kapcsolódó történetekkel együtt. Ráadásul van még egy meglepetésünk azoknak, akik tevékenyen bekapcsolódnak a közös konyhai időutazásba és országjárásba. A legérdekesebb receptek/életmesék beküldőit miniportré keretében bemutatja a DSTV, valamint a Dunaújváros Online is, és persze nem zárkózunk el a közös kóstolás boldogító élményétől sem. Nem titkolt célunk ugyanis, hogy képzeletbeli kalandtúránk nyomán valódi konyhai közösség alakuljon ki.

Legyen aktív tagja a Konyhatündér Klubnak!

(A kép illusztráció)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Hűvös idő, felhős ég, igazi ősz

Hűvös idő, felhős ég, igazi ősz

2020. szeptember 29. (kedd)

Kerültek már egy légörvény hátoldalára? Persze, csak nem biztos, hogy tudtak róla; ma pont ott leszünk mindannyian.

Magyar tudósok kutatják az élet eredetét

Magyar tudósok kutatják az élet eredetét

2020. szeptember 28. (hétfő)

Magyar kutatók munkájáról jelent meg összefoglaló cikk a világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában, a Nature Review Chemistryben, amelyben a tudósok arra a kérdésre keresték a választ, hogy miként keletkezett az élet.

A Volkswagen 15 milliárd eurós beruházást jelentett be

A Volkswagen 15 milliárd eurós beruházást jelentett be

2020. szeptember 28. (hétfő)

A Volkswagen német autógyártó csaknem 15 milliárd eurós beruházást fog végrehajtani az elkövetkező négy évben kínai partnereivel az elektromos autók piacán - derül ki a vállalat kínai ágazatának hétfőn kiadott közleményéből.

A juharfa egy faja véd a legjobban a káros UV-sugárzás ellen

A juharfa egy faja véd a legjobban a káros UV-sugárzás ellen

2020. szeptember 28. (hétfő)

A korai juhar vagy más néven platánlevelű juhar (Acer platanoides) nyújtja a legnagyobb védelmet az emberek számára a Napból érkező ultraibolya sugárzás káros hatásaival szemben.

Időjárás: szeles és csapadékos, de enyhe őszidő

Időjárás: szeles és csapadékos, de enyhe őszidő

2020. szeptember 28. (hétfő)

Ez már az az igazi ősz lesz egész héten, derül ki a DO meteorológiai szakértőjének friss hétindító előrejelzéséből. Ezzel együtt nap közben szinte végig 20 fok körüli csúcsokkal számolhatunk.

A városi vadvilág alkalmazkodott az ember életmódjához

A városi vadvilág alkalmazkodott az ember életmódjához

2020. szeptember 27. (vasárnap)

Az urbanizáció terjeszkedésével az elmúlt évtizedekben egyre több nem háziasított állat kezdett emberközelben élni. A városi vadvilág alkalmazkodott a forgalomhoz, a zajhoz, az emberek életmódjához egy nemzetközi kutatócsoport szerint, amelynek kutatásában Garamszegi László Zsolt, az Ökológiai és Botanikai Intézet igazgatója is részt vett.

A légörvény kegyelméből ma jó időnk lesz

A légörvény kegyelméből ma jó időnk lesz

2020. szeptember 27. (vasárnap)

Csapadékmentes, derült, de hűvös nap vár ránk. A 20 fokot sem csípi a higanyszál (tudom, már nem higany).