Vöröskereszt: nyitnak a fiatal véradók felé

2020. január 29. (szerda) 16:07 - Öcaline

A jelen elszomorító, de egyúttal sok-sok lehetőséget is rejt magában: akciókkal és kampánnyal igyekszik megnyerni a jövő reménységeit a véradás nemes ügyének a Magyar Vöröskereszt területi szervezete.

Évre év visszatérő „szívfájdalom”, hogy a lehetőségekhez képes nagyon csekély a fiatal véradók aránya – az országos trendeket követve sajnos szeretett városunkban is, nyilatkozta kérdésünkre egy valóban életbevágó problémát taglalva Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi területi szervezetének vezetője:
– A tavalyi statisztikákat összesítve sajnos újból szembesültünk azzal, hogy bár a területi szervezet eredményei összességében nagyon jók, a merítésből ugyanakkor nagy fájdalmunkra hiányoznak a fiatal generációk. Hadd említsek néhány elszomorító adatot: miközben a dunaújvárosi középiskolások közül egészen pontosan 800 diák múlt el 18 éves, vagyis elvben ennyi a potenciális véradók száma, közülük mindössze 106 fő adott vért tavaly ősszel.  Vannak remekül teljesítő intézmények – a Széchenyi gimnázium a közel 30 százalékos aránya példásnak mondható –, de sajnos akad olyan iskola, ahol ez a mutató nem éri el a 7 százalékot. A feladat tehát adott: akciókkal, kampánnyal szeretnénk növelni a diákok, fiatalok aktivitását.
Feth Katalin kérdésemre megerősítette: mindenképpen szeretnék erősíteni a fiatalok jelenlétét a városi nagyrendezvényeken, és olyan terveket is dédelgetnek, amelyek a korábbinál jobban megmozgatják a következő  évtizedek életmentőit. Mint a területi vezető elárulta, játékokkal, pályázatokkal szeretnének minél több fiatal megnyerni a véradás ügyének – a téren jelenleg is tart egy egész évre szóló mozgósítási terv kidolgozása. Feth Katalin kérdésünkre kiemelte: bíznak az önkormányzat támogatásában, de új támogatók, partnerek bevonását, valamint a nyilvánosság erejének latba vetését is tervezik.   

Egy remek példával máris szolgálhatunk a nemes versengésre:  a területi szervezet ugyanis 2017 óta minden évben két alkalommal, tavasszal és ősszel szervez megméretést az intézmények számára – ekkor szállhatnak ringbe a középiskolás tanulók a Diákvér program keretén belül. A véradás ügyét játékos momentumokkal körített – kis kupa mellett tortával díjazott, jó hangulatú eredményhirdetéssel koronázott – erőpróba a Széchenyi gimnázium hegemóniájával kezdődött, aztán tavaly tavasszal a Bánki diákjai letaszították őket a trónról, de ősszel már visszavette a vezetést a gimisek gárdája. Feth Katalin kiemelte: ha a többi középiskola is hasonló aktivitással kapcsolódna a viadalba, akkor nemcsak az ifjú életmentők száma gyarapodna, de egyúttal megteremtenék a jövő véradóinak bázisát is.

Lássuk mindezek után a jövő hónap lehetséges alkalmait – itt a friss donortoborzó a februári nyílt véradások listájával!

Február  4., kedd 8-10  óra – Vérellátó (Vasmű út. 10.)
Február  6., csütörtök 15-17 óra – Mezőfalva, Művelődési ház (Kinizsi u. 38.)
Február 11., kedd 14-17 óra – Vállalkozók Háza (Latinovits u. 10.)
Február 12., szerda 14-17 óra – Adony, Szoc. Központ (Kossuth u. 9.)
Február 18., kedd 11-14 óra – Kereskedelmi Középiskola (Kossuth u. 10/a.)
Február 20., csütörtök 14-17 óra – Perkáta, Orvosi Rendelő (Dózsa Gy. u. 10-12.)
Február 25., kedd 8-10 óra –  Vérellátó (Vasmű út 10.)

A jelszó a régi – minden generációnak: "Adj vért és ments meg három életet!"

(Archív fotók: Magyar Vöröskereszt Dunaújváros területi szervezete)

A rovat további hírei: Sziréna

Rendőrség: a szépkorúak védelmében – városunkban is!

Rendőrség: a szépkorúak védelmében – városunkban is!

2020. február 16. (vasárnap)

A város több pontján hívták fel a figyelmet a rendőrök a trükkös csalók "unokázós" módszerére tegnap. Nem véletlenül: az elmúlt napokban több bejelentés is érkezett a rendőrségre, miszerint idős személyeket csalók próbáltak meg tévedésbe ejteni, értesült a DO.

Idén is lesz alkotói pályázat

Idén is lesz alkotói pályázat

2020. február 14. (péntek)

Az előző évek hagyományait követve az Országos Tűzmegelőzési Bizottság 2020-ban immáron hetedik alkalommal hirdet alkotói pályázatot óvodásoknak és iskolásoknak.

Rendőrség: kocsikat rongált, de rajtavesztett

Rendőrség: kocsikat rongált, de rajtavesztett

2020. február 12. (szerda)

Tetten érték és a helyszínen elfogták a rendőrök azt a férfit, aki kocsikat rongált meg a Lajos király körúton hétfőn este. Három esettel gyanúsítják.

Dunaújvárosi tűzoltókat is bevetettek a szélvihar után

Dunaújvárosi tűzoltókat is bevetettek a szélvihar után

2020. február 11. (kedd)

Tetőket rongált meg, fákat csavart ki az orkán erejű szél Fejér megye déli részén hétfőn – a Ciara hurrikán okozata viharkárok elhárításába a dunaújvárosi tűzoltókat is bevetették, értesült a DO.

Lánglovagok: kiégett egy nádfedésű lakóház Rácalmáson

Lánglovagok: kiégett egy nádfedésű lakóház Rácalmáson

2020. február 07. (péntek)

A dunaújvárosi és a pusztaszabolcsi lánglovagokat is bevetették, a tűz továbbterjedését sikerült megfékezni, de teljesen kiégett egy lakóház Rácalmáson csütörtökön este. A lakók elhelyezéséről a dunaújvárosi, ellátásukról a rácalmási önkormányzat gondoskodott.

Közlekedés: fokozott figyelemmel a szélben!

Közlekedés: fokozott figyelemmel a szélben!

2020. február 05. (szerda)

Megnehezíti a közlekedők dolgát az erős, országszerte gyakran viharos szél – az ORFK Kommunikációs Szolgálata közlekedési kisokossal segít annak érdekében, hogy mindenki hazaérjen!

Időskorú nőt fosztottak ki

Időskorú nőt fosztottak ki

2020. január 30. (csütörtök)

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője sajtótájékoztató keretében tájékoztatta a médiatartalom-szolgáltatókat a nyomozás eredményességéről. Egy nap alatt azonosították és elfogták a dunaújvárosi nyomozók az elkövetőket.