Vöröskereszt: nyitnak a fiatal véradók felé

2020. január 29. (szerda) 16:07 - Öcaline

A jelen elszomorító, de egyúttal sok-sok lehetőséget is rejt magában: akciókkal és kampánnyal igyekszik megnyerni a jövő reménységeit a véradás nemes ügyének a Magyar Vöröskereszt területi szervezete.

Évre év visszatérő „szívfájdalom”, hogy a lehetőségekhez képes nagyon csekély a fiatal véradók aránya – az országos trendeket követve sajnos szeretett városunkban is, nyilatkozta kérdésünkre egy valóban életbevágó problémát taglalva Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi területi szervezetének vezetője:
– A tavalyi statisztikákat összesítve sajnos újból szembesültünk azzal, hogy bár a területi szervezet eredményei összességében nagyon jók, a merítésből ugyanakkor nagy fájdalmunkra hiányoznak a fiatal generációk. Hadd említsek néhány elszomorító adatot: miközben a dunaújvárosi középiskolások közül egészen pontosan 800 diák múlt el 18 éves, vagyis elvben ennyi a potenciális véradók száma, közülük mindössze 106 fő adott vért tavaly ősszel.  Vannak remekül teljesítő intézmények – a Széchenyi gimnázium a közel 30 százalékos aránya példásnak mondható –, de sajnos akad olyan iskola, ahol ez a mutató nem éri el a 7 százalékot. A feladat tehát adott: akciókkal, kampánnyal szeretnénk növelni a diákok, fiatalok aktivitását.
Feth Katalin kérdésemre megerősítette: mindenképpen szeretnék erősíteni a fiatalok jelenlétét a városi nagyrendezvényeken, és olyan terveket is dédelgetnek, amelyek a korábbinál jobban megmozgatják a következő  évtizedek életmentőit. Mint a területi vezető elárulta, játékokkal, pályázatokkal szeretnének minél több fiatal megnyerni a véradás ügyének – a téren jelenleg is tart egy egész évre szóló mozgósítási terv kidolgozása. Feth Katalin kérdésünkre kiemelte: bíznak az önkormányzat támogatásában, de új támogatók, partnerek bevonását, valamint a nyilvánosság erejének latba vetését is tervezik.   

Egy remek példával máris szolgálhatunk a nemes versengésre:  a területi szervezet ugyanis 2017 óta minden évben két alkalommal, tavasszal és ősszel szervez megméretést az intézmények számára – ekkor szállhatnak ringbe a középiskolás tanulók a Diákvér program keretén belül. A véradás ügyét játékos momentumokkal körített – kis kupa mellett tortával díjazott, jó hangulatú eredményhirdetéssel koronázott – erőpróba a Széchenyi gimnázium hegemóniájával kezdődött, aztán tavaly tavasszal a Bánki diákjai letaszították őket a trónról, de ősszel már visszavette a vezetést a gimisek gárdája. Feth Katalin kiemelte: ha a többi középiskola is hasonló aktivitással kapcsolódna a viadalba, akkor nemcsak az ifjú életmentők száma gyarapodna, de egyúttal megteremtenék a jövő véradóinak bázisát is.

Lássuk mindezek után a jövő hónap lehetséges alkalmait – itt a friss donortoborzó a februári nyílt véradások listájával!

Február  4., kedd 8-10  óra – Vérellátó (Vasmű út. 10.)
Február  6., csütörtök 15-17 óra – Mezőfalva, Művelődési ház (Kinizsi u. 38.)
Február 11., kedd 14-17 óra – Vállalkozók Háza (Latinovits u. 10.)
Február 12., szerda 14-17 óra – Adony, Szoc. Központ (Kossuth u. 9.)
Február 18., kedd 11-14 óra – Kereskedelmi Középiskola (Kossuth u. 10/a.)
Február 20., csütörtök 14-17 óra – Perkáta, Orvosi Rendelő (Dózsa Gy. u. 10-12.)
Február 25., kedd 8-10 óra –  Vérellátó (Vasmű út 10.)

A jelszó a régi – minden generációnak: "Adj vért és ments meg három életet!"

(Archív fotók: Magyar Vöröskereszt Dunaújváros területi szervezete)

A rovat további hírei: Sziréna

Lánglovagok:  az ünnepi időszakban is érdemes vigyázni!

Lánglovagok: az ünnepi időszakban is érdemes vigyázni!

2020. április 09. (csütörtök)

Bár dunaújvárosi bevetésről ma éppen nem érkezett jelentés, de felhívással fordult a nyilvánossághoz a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószolgálata. Nincs nap szabatéri tűz nélkül – érdemes vigyázni!

Végzetes ütközés a 6-os főúton

Végzetes ütközés a 6-os főúton

2020. április 08. (szerda)

Halálos kimenetelű közlekedés baleset történt a 6-os főúton: két autó ütközött frontálisan Iváncsánál, az egyik kocsi 51 éves utasa vesztette életét, értesült a DO. A forgalom csak késő estére állt helyre a főút balesetben érintett szakaszán.
 

Rendőrkézen az autóbuszfeltörők

Rendőrkézen az autóbuszfeltörők

2020. április 07. (kedd)

Lopás vétség gyanújával kezdtek eljárást két 15 éves fiatal ellen a dunaújvárosi rendőrök: a kamaszok egy autóbuszt törtek fel Adony külterületén – és mindent vittek, amit értékesnek véltek.

Szirénapróbák hétfőn

Szirénapróbák hétfőn

2020. április 05. (vasárnap)

Paks harminc kilométeres körzetében, valamint Ercsiben, Ráckeresztúron és Dunaújvárosban lesz hallható szirénapróba április 6-án, hétfőn.

Közlekedés: lankadt a figyelem, baleset a vége

Közlekedés: lankadt a figyelem, baleset a vége

2020. április 05. (vasárnap)

Figyelmetlenül vezette gépjárművét, letért a 6-os útról Rácalmás határában egy helybéli férfi, és kocsijával a vízelvezető árokba hajtott. A rendőrség figyelmeztet.

Rendőrség: eltűnés miatt keresik Dorinát

Rendőrség: eltűnés miatt keresik Dorinát

2020. április 04. (szombat)

Körözési eljárást kezdett a dunaújvárosi rendőrség a képen látható Kerpács Dorina eltűnése miatt: a 16 éves perkátai lány csütörtök óta nem ad életjelet magáról. Ha láttad, tudsz róla, jelentkezz!

Tűzoltók segítettek a felborult kocsin Kulcson

Tűzoltók segítettek a felborult kocsin Kulcson

2020. április 03. (péntek)

Dunaújvárosi tűzoltók avatkoztak be annál a balesetnél, amely során felborult egy autó Kulcson: a keddi esemény nyomán egy családi ház kerítése is megrongálódott, értesült a DO.