Vöröskereszt: nyitnak a fiatal véradók felé

Öcaline - 2020. január 29. 16:07

A jelen elszomorító, de egyúttal sok-sok lehetőséget is rejt magában: akciókkal és kampánnyal igyekszik megnyerni a jövő reménységeit a véradás nemes ügyének a Magyar Vöröskereszt területi szervezete.

Évre év visszatérő „szívfájdalom”, hogy a lehetőségekhez képes nagyon csekély a fiatal véradók aránya – az országos trendeket követve sajnos szeretett városunkban is, nyilatkozta kérdésünkre egy valóban életbevágó problémát taglalva Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi területi szervezetének vezetője:
– A tavalyi statisztikákat összesítve sajnos újból szembesültünk azzal, hogy bár a területi szervezet eredményei összességében nagyon jók, a merítésből ugyanakkor nagy fájdalmunkra hiányoznak a fiatal generációk. Hadd említsek néhány elszomorító adatot: miközben a dunaújvárosi középiskolások közül egészen pontosan 800 diák múlt el 18 éves, vagyis elvben ennyi a potenciális véradók száma, közülük mindössze 106 fő adott vért tavaly ősszel.  Vannak remekül teljesítő intézmények – a Széchenyi gimnázium a közel 30 százalékos aránya példásnak mondható –, de sajnos akad olyan iskola, ahol ez a mutató nem éri el a 7 százalékot. A feladat tehát adott: akciókkal, kampánnyal szeretnénk növelni a diákok, fiatalok aktivitását.
Feth Katalin kérdésemre megerősítette: mindenképpen szeretnék erősíteni a fiatalok jelenlétét a városi nagyrendezvényeken, és olyan terveket is dédelgetnek, amelyek a korábbinál jobban megmozgatják a következő  évtizedek életmentőit. Mint a területi vezető elárulta, játékokkal, pályázatokkal szeretnének minél több fiatal megnyerni a véradás ügyének – a téren jelenleg is tart egy egész évre szóló mozgósítási terv kidolgozása. Feth Katalin kérdésünkre kiemelte: bíznak az önkormányzat támogatásában, de új támogatók, partnerek bevonását, valamint a nyilvánosság erejének latba vetését is tervezik.   

Egy remek példával máris szolgálhatunk a nemes versengésre:  a területi szervezet ugyanis 2017 óta minden évben két alkalommal, tavasszal és ősszel szervez megméretést az intézmények számára – ekkor szállhatnak ringbe a középiskolás tanulók a Diákvér program keretén belül. A véradás ügyét játékos momentumokkal körített – kis kupa mellett tortával díjazott, jó hangulatú eredményhirdetéssel koronázott – erőpróba a Széchenyi gimnázium hegemóniájával kezdődött, aztán tavaly tavasszal a Bánki diákjai letaszították őket a trónról, de ősszel már visszavette a vezetést a gimisek gárdája. Feth Katalin kiemelte: ha a többi középiskola is hasonló aktivitással kapcsolódna a viadalba, akkor nemcsak az ifjú életmentők száma gyarapodna, de egyúttal megteremtenék a jövő véradóinak bázisát is.

Lássuk mindezek után a jövő hónap lehetséges alkalmait – itt a friss donortoborzó a februári nyílt véradások listájával!

Február  4., kedd 8-10  óra – Vérellátó (Vasmű út. 10.)
Február  6., csütörtök 15-17 óra – Mezőfalva, Művelődési ház (Kinizsi u. 38.)
Február 11., kedd 14-17 óra – Vállalkozók Háza (Latinovits u. 10.)
Február 12., szerda 14-17 óra – Adony, Szoc. Központ (Kossuth u. 9.)
Február 18., kedd 11-14 óra – Kereskedelmi Középiskola (Kossuth u. 10/a.)
Február 20., csütörtök 14-17 óra – Perkáta, Orvosi Rendelő (Dózsa Gy. u. 10-12.)
Február 25., kedd 8-10 óra –  Vérellátó (Vasmű út 10.)

A jelszó a régi – minden generációnak: "Adj vért és ments meg három életet!"

(Archív fotók: Magyar Vöröskereszt Dunaújváros területi szervezete)

A rovat további hírei: Sziréna

Idős asszony gyors megtalálását segítette a térfigyelő

Idős asszony gyors megtalálását segítette a térfigyelő

2022. szep. 23.

Perceken belül ráleltek a rendőrök a kórházból eltűnt idős asszonyra csütörtökön délután. A keresést a térfigyelő is segítette, értesült a DO.

Kirabolta ittas áldozatát a nő – de elfogták

Kirabolta ittas áldozatát a nő – de elfogták

2022. szep. 23.

Rablás miatt emeltek vádat a vasútállomáson történt eset feltételezett elkövetője ellen – a harcos amazon erőszakkal szerezte meg ittas áldozata tárcáját, pénzét, okmányait.

Világrekord: letörte a sorompó csapórúdját, aztán kétszer hajtott át a sínpáron (videóval!)

Világrekord: letörte a sorompó csapórúdját, aztán kétszer hajtott át a sínpáron (videóval!)

2022. szep. 22.

A dunaújvárosi rendőrök kezdtek eljárást a sofőrrel szemben, aki kétszer is végrehajtotta az életveszélyes manővert. Figyelmetlen sofőr, írta a rendőrségi összegzés: téves a jelző, sokkal nagyobb a baj. 
 

Eredményes volt a felhívás – elfogták a garázda párost

Eredményes volt a felhívás – elfogták a garázda párost

2022. szep. 22.

Felületünkön is napvilágot látott a múlt heti felhívás, amely óta sikerült előbb azonosítani, majd elfogni az erőszakos eset feltételezett elkövetőit. Garázdaság, könnyű testi sértés a vád ellenük, értesült a DO.

Akcióval köszönték meg az autósok figyelmét a nebulók

Akcióval köszönték meg az autósok figyelmét a nebulók

2022. szep. 21.

Közösen hívták fel a figyelmet a kijelölt gyalogos átkelőhelyek helyes megközelítésére a dunaújvárosi rendőrök és diákok a Vasmű úton. A váratlan akció a veszélyre hívta fel a figyelmet – sikerrel.

Tart még a fokozott ellenőrzés a megye közútjain

Tart még a fokozott ellenőrzés a megye közútjain

2022. szep. 20.

Folytatódik a Focus on the Road elnevezésű, nemzetközi programhoz kapcsolódó akciósorozat – egészen csütörtökig számíthatnak fokozott ellenőrzésre a közlekedők a megye közútjain.

Fokozott ellenőrzés az utakon – mától egészen jövő csütörtökig

Fokozott ellenőrzés az utakon – mától egészen jövő csütörtökig

2022. szep. 16.

Együttműködésen alapuló európai akciósorozat keretében számíthatunk fokozott rendőri jelenlétre a közutakon. Akinél van rádiótelefon (!!!), ne használja! És semmi kütyüzés!