Szinte megállt a sportélet!

spigott - 2020. március 15. 15:20

A labdarúgók és a futsalosok egyelőre folytathatják, a kézilabdázóknál, a röplabdázóknál, az amerikai focistáknál és vízilabdázóknál viszont szünetelnek a bajnoki küzdelmek a koronavírus-veszély miatt.

Hiányoznak a szurkolók!

A koronavírus-járvány nemcsak a hétköznapi életre, hanem sportéletre is óriási hatással van, ezért a nemzetközi és a hazai szövetségek is sorra törlik el eseményeiket, s függesztik fel a különböző bajnokságokat. A tengerentúlon az összes major-sportágat (jégkorong, kosárlabda, amerikai foci, baseball, futball) felfüggesztették, elmaradt a Forma 1 ausztráliai szezonnyitója, a labdarúgók Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában is több meccset elhalasztottak, s ahogy az várható volt, a hazai szövetségeknek is drasztikus döntéseket kellett hozniuk azért, hogy játékosaikat és az értük szurkolókat is megóvják az egyre inkább terjedő vírustól.

Mostani írásunkban elsősorban azokra a csapatsportokra koncentrálunk, melyekben dunaújvárosi érdekeltség is van, ám a helyzet finoman szólva sem túl fényes, mert lényegesen könnyebb számba venni azokat a sportágakat, ahol még tartanak a bajnoki küzdelmek. A Magyar Labdarúgó Szövetség még dacol a járvánnyal, így jelenleg egyike azon hat UEFA-tagállamnak, ahol még nem függesztették fel a felnőtt pontvadászatokat. A Dunaújváros PASE labdarúgói így szombaton is pályára léptek az NB III Közép Csoportjában, s mint arról beszámoltunk, zárt kapuk mögött arattak sima, 2-0-s sikert a Szekszárd ellen. A nyomás azonban egyre nagyobb a szövetségen, a közvélemény és a játékosok egy része is a további küzdelmek felfüggesztése mellett érvel, ezért nem lennénk meglepve, ha az utánpótláshoz hasonlóan már holnap leparancsolná a felnőtteket a pályáról a grémium vezetése.

A labdarúgók még munkában vannak!

Hasonló a helyzet az MLSZ alá tartozó futsalosoknál is, akik a jelenlegi állás szerint zárt kapuk mögött lépnének pályára következő bajnoki mérkőzésükön, melyet a sorsolás szerint március 23-án játszanának le Veszprémben. A Dunaferr DUE Dutrade FC csapata készült is összecsapásra, igaz valamelyest foghíjasan, mert a közelmúltban két játékosa is külföldön tartózkodott, így ők hazaérkezésüket követően önkéntes karanténba vonultak, ám szerencsére tünet- és panaszmentesek. A klub vezetése azonban március 15-én délután úgy határozott, hogy valamennyi korosztály, (beleértve az NB I-es felnőtt csapatot is) edzéseit felfüggeszti. "Intézkedésünket, a rendkívüli helyzetre való tekintettel, felelősségtől vezérelve, de a pánikkeltéstől elhatárolódva hoztuk meg. Valamennyi korosztályban sportoló játékosaink, az edzőink és a stábunk tagjainak egészsége, a kitűzött és megharcolt céljainktól fontosabb. Döntésünk a visszavonásáig érvényes" - derült ki a Dunaferr DUE Dutrade FC hivatalos közleményéből.

A Dunaújvárosi Acélbikák felnőtt jégkorongozói számára már a vírus európai térhódítása előtt véget értek az Erste Liga idei küzdelmei. Az Erste Liga március 11-én, szerdán döntött arról, hogy félbeszakítja a rájátszást, s a Ferencvárost és a Csíkszeredát hirdette ki a sorozat idei győztesének. A liga vezetőinek döntése után két nappal, pénteken már a Magyar Jégkorong Szövetség is lépett, s minden korosztályos bajnokságot befejezettnek nyilvánított, így a dunaújvárosi utánpótlás számára is véget ért a 2019/2020-as szezon. A DAB hokisai egyébként már csütörtökön felfüggesztették az edzések közös látogatását, s bár a szövetség azt is javasolta, hogy a pályákon engedjék le a jeget, erről az üzemeltető hivatott dönteni.

A DAB utánpótlása számára is véget ért az idei szezon!

A Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia női kézilabdázói, a DUE-Maarsk Graphics női vízilabdázói, a Dunaújváros Gorillaz amerikai focistái, illetve a Dunaferr SE férfi röplabda csapata számára is szünetel egyelőre a bajnokság, ám itt még kivárnak a honi szövetségek, melyek előbb zárt kapus mérkőzésekre kötelezték csapataikat, majd pénteken fel is függesztették a hazai pontvadászatokat. A röplabdázók április 3-áig maradnak biztosan mérkőzés nélkül, de a DSE Röplabda Akadémia szombaton már beszüntette közös edzéseit az utánpótlás játékosok számára, akik egyéni edzésterv alapján készülnek tovább. Mivel a Dunaferr SE felnőtt együttese nagyrészt az utánpótlásra épül, így a tegnapi döntés természetesen az NB I-es csapatot is érinti, ám erről hivatalos döntés holnap, az egyesület vezetőinek és szakembereinek hétfői tanácskozása után várható.

A DUE-Maarsk Graphics női vízilabdázói csütörtökön még zárt kapus találkozón nyertek 17-5-re a Tatabánya ellen, ám a szövetség pénteken határozatlan időre elhalasztotta a további mérkőzéseket minden korosztályban. Hasonló a helyzet a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémiánál is, mely legközelebb ugyan csak április 10-én lépett volna pályára a K&H női kézilabda ligában, ám az MKSZ pénteken itt is határozatlan időre beszüntette a további küzdelmeket. Szintén szünetelteti a bajnokságot a Magyar Amerikai Futball Szövetség, mely április 5-éig minden mérkőzését elhalasztotta, így a DAK Acél Dunaújváros Gorillaz együttese sem kezdheti meg egyelőre a Divízió I küzdelmeit.

Női kézilabdázóink számára még van remény a folytatásra! (Képek: DO-archív)

S, hogy mit hozhat a jövő? Ezt senki nem tudja biztosan, mert az is bene van a pakliban, hogy akár már áprilisban folytatják a különböző bajnokságokat, de az is, hogy a jégkorongozókhoz hasonlóan a kézilabdázók, a röplabdázók, a vízilabdázók és a labdarúgók számára is idő előtt véget ér a 2019/2020-as szezon. A döntések meghozása természetesen a szövetségek saját hatáskörébe tartozik, ám a helyzetet tovább bonyolítja, hogy a jelenlegi állás szerint négy hónap múlva, július 24-én kezdődne a tokiói olimpia, s még több csapatsportágban, így kézilabdában, női vízilabdában is várna selejtező a magyar válogatottakra, s nyilván az lenne a legoptimálisabb, ha ezekre a tornákra a lehető legjobban felkészülve vághatnának neki nemzeti együtteseink.

Bárhogy is lesz, mi nem tehetünk mást, csak bízunk abban, hogy a döntéshozók a lehető legjobb megoldást választva reagálnak az embert próbáló kihívásra, mert fontos ugyan a sport, de azért az egészség fontosabb!

A rovat további hírei: Sport

Véget ért a Dunaújváros Kupa

Véget ért a Dunaújváros Kupa

2022. júl. 01.

A Jóbarátok gárdája nyerte az idei Dunaújváros Kupa elnevezésű kispályás labdarúgó sorozat küzdelmeit, miután a döntőben háromgólos sikert aratott az APR-Tech FC ellen.

Éremért játszhatnak a kézilabdázók

Éremért játszhatnak a kézilabdázók

2022. júl. 01.

Szoros első félidő után magabiztos, 31-26-os győzelmet aratott a dánok elleni világbajnoki negyeddöntőben a dunaújvárosi Farkas Johannával felálló magyar U20-as női kézilabda válogatott.

Vb-döntős a magyar válogatott

Vb-döntős a magyar válogatott

2022. júl. 01.

Óriási csatában aratott 13-12-es győzelmet a magyar női vízilabda válogatott a hollandok ellen a budapesti világbajnokság elődöntőjében.

Nyikos Veronika Európa-bajnok!

Nyikos Veronika Európa-bajnok!

2022. júl. 01.

Remek mérkőzésen aratott 6-2-es győzelmet az U20-as Európa-bajnokság döntőjében Nyikos Veronika, a DKSE kiváló birkózója.

DSTV: nyári táborban a hokisok

DSTV: nyári táborban a hokisok

2022. jún. 30.

Több korosztály számára rendezik meg nyári táborukat idén is a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorongozói. Hangkép.

Továbbra is hibátlanul a vb-n

Továbbra is hibátlanul a vb-n

2022. jún. 30.

Középdöntős csoportját is megnyerte a dunaújvárosi Farkas Johannával felálló magyar U20-as női kézilabda válogatott a korosztályos világbajnokságon.

Nyikos Veronika Eb-aranyért küzdhet

Nyikos Veronika Eb-aranyért küzdhet

2022. jún. 30.

Kétszer is hátrányból fordítva aratott győzelmet, s jutott be az U20-as Európa-bajnokság döntőjébe a DKSE tehetséges birkózója, Nyikos Veronika.