Dunaújváros Hetilap

Vöröskereszt: nagyon várják a véradókat!

2020. március 31. (kedd) 16:26 - Öcaline

Új információs oldalt indított a Magyar Vöröskereszt, és a járványveszély időszakában is várja a véradókat  a dunaújvárosi területi szervezet. Összeállításunk az aktuális donortoborzó mellett a legfontosabb tudnivalókra fókuszál.

Mivel nagyon sok beteg élete vagy felépülése múlik azon, hogy megkapja az ellátásához szükséges vérkészítményeket, a veszélyhelyzetben sem szünetelhet a véradás, emelte ki érdeklődésünkre Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújváros Területi Szervezetének vezetője. A szervezet az Országos Vérellátó Szolgálattal közösen a régi és új váradók tájékoztatását segítendő koronavírus tájékoztató oldalt hozott létre, amely többek között felhívásokkal, hasznos információkkal, vagy éppen véradási helyszínkeresővel segíti az önkénteseket.

Koronavírus tájékoztató oldal (katt) >> 

Feth Katalin érdeklődésünkre megerősítette: véradás céljából a kijárási korlátozás alatt is lehetséges a lakhelyelhagyás. Változatlanul érvényes főszabály, hogy az egészségügyi intézmények vérkészítményekkel történő ellátása folyamatos feladat, amelyhez elengedhetetlen a véradók segítsége – hiszen az emberi vér csak emberi vérrel pótolható.
Az óvintézkedések természetesen érintik a véradás rendszerét is: az OVSZ arra szólítja fel a lakosságot, hogy ne jelentkezzenek véradásra, és ne lépjen a véradás területére senki, aki az utóbbi egy hónapban külföldön járt, kimutatták nála a koronavírust (COVID-19), illetve olyan beteggel érintkezett, akinél kimutatták a fertőzést. A veszélyhelyzet természetesen veszélyt jelent a vérellátásra is. A veszély azonban nem abban áll, hogy a koronavírus a vérátömlesztések során megfertőzheti a betegeket. Legnagyobb veszélye az, hogy betegség miatt meghiúsul a betegellátáshoz szükséges vérek levétele. A már említett tájékoztató oldal is felhívja a figyelmet arra, hogy a véradásokon nem történik koronavírus szűrés, kérik, hogy ezzel a szándékkal senki ne jelentkezzen véradásra!

Végül, de közel sem utolsósorban következzék ismét az áprilisi alkalmak listája!

04.02., csütörtök  8-10 óráig Vérellátó (Vasmű út 10.)
04.07., kedd 8-10 óráig Vérellátó (Vasmű út 10.)
04.09., csütörtök 13-16 óráig Vérellátó (Vasmű út 10.)
04.14., kedd  8-10 óráig Vérellátó (Vasmű út 10.)
04.16., csütörtök  8-10 óráig Vérellátó (Vasmű út 10.)
04.21., kedd 8-10 óráig Vérellátó (Vasmű út 10.)
04.23., csütörtök  8-10 óráig Vérellátó (Vasmű út 10.)
04.28., kedd 13-16 óráig Vérellátó (Vasmű út 10.)
04.30., csütörtök  8-10 óráig Vérellátó (Vasmű út 10.)

A jelszó változatlan: adj vért és ments meg három életet!

(Illusztráció: Magyar Vöröskereszt)

A rovat további hírei: Közélet

Közösségi térről is szó esett a bejáráson

Közösségi térről is szó esett a bejáráson

2020. május 29. (péntek)

Több megoldásra váró téma is szóba került azon bejáráson, amelyet Motyovszki Mátyás önkormányzati képviselő és Pintér Tamás polgármester tartott a 3. körzetben még szerdán délelőtt.

Közlekedés: új forgalmi rend, 40-nél több új parkólóhely a Weiner körúton

Közlekedés: új forgalmi rend, 40-nél több új parkólóhely a Weiner körúton

2020. május 28. (csütörtök)

Új forgalmi rend bevezetésével több mint 40 új parkolóhelyet lehet kialakítani a Weiner Tibor körúton – jelentette be Mezei Zsolt alpolgármester. A parkolóhelyek felfestésére az időjárás függvényében, várhatóan a jövő héten kerülhet sor. Vigyázat, egyirányú!

Térkép és alkalmazás az életmentőknek!

Térkép és alkalmazás az életmentőknek!

2020. május 28. (csütörtök)

Két remek kezdeményezésre hívta fel a figyelmet a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány, illetve a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi szervezete.

Sikeres összefogás, sikeres segélycsomag-program

Sikeres összefogás, sikeres segélycsomag-program

2020. május 27. (szerda)

Barátok a bajban: sikerrel folytatódott a Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (RNÖ) kezdeményezésére szárba szökkent segélycsomag program – a legutóbbi akció keretében 260 rászoruló család részesült a rendkívüli támogatásban.

Segítség négy keréken – kétszáz új Hankook abroncs a Magyar Vöröskereszt biztonságos munkájához

Segítség négy keréken – kétszáz új Hankook abroncs a Magyar Vöröskereszt biztonságos munkájához

2020. május 27. (szerda)

Évenkénti Abroncsadományozási Programján keresztül kétszáz új gumiabronccsal segítette a Magyar Vöröskeresztet a Hankook Tire.

DKIK: részleges ügyintézés a bázison

DKIK: részleges ügyintézés a bázison

2020. május 26. (kedd)

A járványhelyzet kritikus időszaka után csökkentett üzemmódban ugyan, de újra kezdődött az ügyfélfogadás a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamaránál (DKIK). Óvatos nyitás a hajtás után.

Bölcsődék, óvodák: óvatos, figyelmes nyitány

Bölcsődék, óvodák: óvatos, figyelmes nyitány

2020. május 25. (hétfő)

A tagintézményben végzett felújítás külön apropót adott arra, hogy éppen az Aranyalma Óvodában tartson tájékoztatót Barta Endre humán alpolgármester a bölcsődék, óvodák újbóli megnyitásának első napján. Vagyis ma.