Észak-olasz pillanatképek: "... ezt vérző szívvel írom..."

2020. április 5. (vasárnap) 20:23 - Öcaline

Két korábbi összeállításunk után harmadszor is nekivágunk: a koronavírus-járvány egyik európai gócpontjából, Pármából adott helyzetjelentést Novák Yvette – szomorú és szép momentumok, gyászos és szemernyi bizakodásra okot adó adatokkal.

Eddig két helyzetjelentést adott a világjárvány egyik meghatározó európai gócpontjából, Észak-Olaszországból a szeretett városunkból elszármazott, jelenleg is nagyon szigorú karanténban élő Novák Yvette – mielőtt a friss összegzésre térünk, elevenítsük fel ezeket!

Március 26. – "Vegyétek komolyan a vírust!" (katt) >> 
Március 31. – "Most minden megváltozott..." (katt) >>

Mindezek után jöjjenek a friss élmények, friss adatok – az elmúlt napok eseményeivel a fókuszban!

Drámai helyzetben az egészségügy

A legszomorúbb helyzet az egészségügyi ellátás terén tapasztalható – a vírus a szféra képviselőit sem kímélte: óvatos becslések szerint is mintegy 10 ezer egészségügyi dolgozó fertőzött, ennek 20 százaléka orvos. Olaszországban 69 orvos vagy ápoló hunyt el március végéig – április 2-től végre  elkezdték tesztelni az összes egészségügyi dolgozót, várható, hogy sok tünetmentes ferőzött is felszínre kerül. 

Ez egyfelől jó, másrészt viszont szó szerint gyászos következményekkel járhat – most attól is félünk, hogy  nem lesz elég orvos a kórházakban.

Az egyik kulcs: a maszk (ha van, de nincs)

Ezt  a témát hadd kezdjem egy személyes vonatkozással: kislányom hét hónapra született, amikor végre kiengedték a kórházból, voltak olyan kedvesek az orvosok, és adtak nekünk ajándékba 15 sebész maszkot, mondván, ha rokonok jönnek látogatni, vegyék föl, mert a pici baba még nem erősödött meg, végzetes lehet neki bármilyen fertőzés. Jobb is lenne, ha nem engednénk a közelébe senkit az első hónapban. Úgyhogy egy hónapig távol is tartottunk mindenkit tőle! Eltelt 11 év, és a maszkokat hűségesen pakolgattam ide-oda, amolyan majd csak jó lesz valamire alapon – egy-kettőt használtunk csak el a kislányommal, amikor orvosost játszottunk. Most pedig nagyon szerencsések vagyunk: VAN MASZKUNK!

Merthogy a boltokban, gyógyszertárakban már hetek óta nincs. Mindenhol kiírva: "Mascherine esaurite" (A maszkok elfogytak). Ha rám hallgattok, mindenki szerez és hord maszkot, bármit, ami megakadályozhatja a vírus továbbterjedését. Hallottam az ottani maszkvarró kezdeményezésekről – gratulálok hozzá!
Mi Emilia Romagna megyében élünk – a mi megyénkben és Lombardiában csak a kórházakban napi másfél millió (!!!) maszkot használ el. Másfél millió! Az olasz állam csak ennek a 30 százalékát tudja biztosítani a szokásos szállítóitól – a többi beszerzése ügyében kénytelen brókerekkel egyezkedni. Ők meg – szép olasz kifejezéssel élve – "megkelesztik" az árakat.  Van olyan maszk, aminek az ára a vírus előtti ár háromszorosára ugrott, de van hatszoros szorzóval kínált – a sima sebészeti maszkot pedig horror áron kínálják a korábbihoz képest!

Tegnap találtam a boltban csomagolt maszkot, vettem is egy 14 darabos pakkot – tartalékba, ha elfogyna az enyém. Amikor kinyitottam, eléggé meglepődtem, nagyon gagyinak tűnik – de még mindig jobb, mint a semmi! Kell a maszk, nem vitás!
Ja igen, egyébként van varrógépem, ha nagyon szorul a hurok, előveszem majd.

"A görbe talán végre elindul lefelé. Talán..."

Pármában az elmúlt napokban felvillant a reménysugár: volt olyan nap, hogy "csak" 11 elhalálozás volt – az előző napok átlag 25 áldozatához képest. Ezt a "csak" szót vérző szívvel, de a lelkemben reménnyel írom. Vérző szívvel és nagy szomorúsággal – hiszen egy áldozat is sok, a 11 pedig rengeteg. Viszont némi bizakodásra ad okot. A görbe talán végre elindul lefelé. Talán...
Az új tesztelt fertőzöttek száma tegnap 44 volt – ez csak Párma (és a hozzá tartozó kis falva, mondjuk úgy, a pármai járás), nem az egész ország. 44 előtt 72 volt, előtte 74, a csúcs március 23-án – 155. Borzasztó számok, nem véletlen, hogy mára teljesen kiürült a város!

Vannak az egészségügyi ellátás terén is kedvező fejlemények: a pármai kórház sürgősségi részlegén létrehoztak egy napi 24 órában aktív, kizárólag a légzési rendellenességben szenvedő betegek fogadására egy külön pavilont – ami igazából a Vöröskereszt által ajándékozott sátrakból áll.  Reméljük, egyre kevesebb szükség lesz rá.
Szintén egy közeli példa: én Párma város mellett, egy kis faluban élek a családommal, mellettünk van egy termálfürdő egy kis hotellel. Most persze zárva a járványveszély miatt, de pont ma jött a hír, hogy üzembe állítják – a kórházból szállítják oda azokat a gyógyultakat, akik már várják a negatív tesztet, ami igazolja, hogy már nem fertőznek. A gyógyulttá nyilvánításhoz két negatív teszt kell, közte meg eltelik pár nap. 122 ember érint a tervezet, akiknek otthon nincs lehetőségük biztonságos karanténra – mert például idős szülőkkel laknak egy háztartásban. Mi persze tartunk a dologtól – amíg nincs két negatív teszt, addig fertőzhetnek. De a félelem nagy úr: szigorú karantént ígérnek, de nehogy kiszivárogjon a faluba, és kialakuljon egy újabb gócpont. Ez van. Félünk.

Apró csodák Olaszországból

De hadd fejezzem be a mai mesét pár csodás példával – az egész országból merítettem, mert nagyon jól mutatja, mennyi lélek, pozitív energia és humor jellemzi az országot még ebben a kegyetlen krízisben is. Például pont 100 éve egy nápolyi orvos kitett a rendelője falara egy papírt, ala pedig egy kosarat : "Akinek van,az tegyen,akinek nincs,az vegyen!" Ezek a szavak újra megjelentek az utcákon most; sok embernek néhány hét alatt elfogyott a pénze, és bizony van, akinek nincs mit ennie. És megjelentek a kosarak itt-ott a városokban – akiknek van plusz élelmiszere, beleteszi a kosárba. Akiknek nincs, azok vehetnek ki belőle. Nem bonyolult, de nagyon szép rendszer. 

A facebook-on meg egyre másra jelennek meg ilyen posztok: "Ha nincs munkád, senkitől sem kapsz segítséget, és elfogyott az élelmiszered, kérlek, ne menj éhesen aludni! Írj nekem egy privát üzenetet, ne szégyelld magad! Ami a mi konyhánkban van, örömmel megosztjuk veled. Gyerekként azt tanították nekünk, hogy ahol van két személyre étel , ott jut három embernek is. Hálásnak kell lennünk, és nem lehetünk önzőek egymással. Le tudjuk győzni ezt a nehéz időszakot, de mindannyiunknak össze kell fognunk."
És imádom az olaszokat a humorérzékük miatt is! Ez is a facebook-on terjed, nagyon jól jellemzi az életérzést: "Lehet,hogy nekünk, olaszoknak a seggünk is ki fog lógni a gatyánkból,de hol találunk még egy olyan országot, ahol az orvosi védőköpenyeket az ARMANI varrja, a lélegeztetőgépeket a FERRARI gyártja, GUCCI készítí a szájmaszkokat és a fertőtlenítőszereket BVLGARI!? Ha a pokolra jutunk is, csak stílusosan!"

Ezért vagyok biztos benne, hogy minden rendben lesz!

A rovat további hírei: Mozaik

Új frontot nyitunk a gasztró vonalon!

Új frontot nyitunk a gasztró vonalon!

2020. május 30. (szombat)

Elhatározott célja műhelyünknek, hogy egy-egy tematikus összeállítással is kedveskedjünk olvasóinknak. Enni jó, a minőségi koszt hívei vagyunk, ezért is jelentjük örömmel, hogy mostantól megjelennek nálunk a Terítéken Dunaújváros és környéke csoport remekei!

Véradás: több helyszín, több alkalom

Véradás: több helyszín, több alkalom

2020. május 30. (szombat)

Nem könnyű, de lépést szeretnének tartani a nyár elején szokásos növekvő vérigénnyel, mondta Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezetének vezetője. Egyre több helyszínen egyre több alkalmat szerveztek; hajtás után a teljes havi donortoborzó!

Pünkösd ünnepére készülnek

Pünkösd ünnepére készülnek

2020. május 29. (péntek)

"Az Úr lelke betölté a földkerekséget" – a több hetes húsvéti idő végén, tavasz és nyár határán a változó időpontú pünkösd főünnepe vezet át a több hónapos évközbe. Szeretetvallás a hajtás után.

Ha pünkösd, hát királyság – Révbérpusztán!

Ha pünkösd, hát királyság – Révbérpusztán!

2020. május 26. (kedd)

Idén is megszervezi térségi viszonylatban is egyedülálló pünkösdi programját Solt mellett a Révbérpusztai Lovascentrum – ráadásul ezúttal a szokásostól eltérően nem két, hanem három napon keresztül várják majd a vendégeket!

A vírus ingatlanpiacot is lefertőzte

A vírus ingatlanpiacot is lefertőzte

2020. május 26. (kedd)

A hazai ingatlanpiac egészére kiterjednek a koronavírus okozta hatások. Egyelőre még nem nagyon érezhetők a következmények ebben az ágazatban, az viszont látszik, hogy az árak korábbi éveket jellemző emelkedő tendenciája véget ért – legalábbis egy időre. Ingatlannet, elemzés, a fókuszban Dunaújvárossal.

Időjárás: esős, szeles idővel búcsúzik a tavasz

Időjárás: esős, szeles idővel búcsúzik a tavasz

2020. május 25. (hétfő)

Minden szempontból mozgalmas, csapadékos és szeles periódus áll előttünk a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – esővel, a szokottnál hűvösebb idővel mond térségünknek a naptári tavasz.

Gyereket. Megütni. Nem. Szabad.

Gyereket. Megütni. Nem. Szabad.

2020. május 24. (vasárnap)

A gyerekkorban elszenvedett erőszak (legyen az fizikai-, érzelmi- vagy verbális bántalmazás) mindig nyomot hagy. Mindig.