Dunaújváros Hetilap

A helyi Fidesz féléves bizonyítványa: egyes alá

Öcaline - 2020. május 20. 10:06

Amikor azt írtuk az önkormányzati választások után, hogy megsemmisítő vereséget szenvedett a Fidesz szeretett városunkban, nem sejthettük, hogy a jelző önbeteljesítő jóslatot takar: az országban változatlanul egyeduralkodó kormánypárt nyomtalanul tűnt el a város közéletéből. Elemzés, fontos csomópontokkal.

"A helyi Fidesz a sorozatos vereségek után pont ugyanazt csinálja, amit az elmúlt önkormányzati ciklusok során a városban és a városért tett: semmit!" – ezzel az ítélettel szolgált egy, az üzleti világban és a várospolitika terepén is otthonosan mozgó, de érdekeltségei miatt neve elhallgatását kérő forrásunk. Ez az alaphelyzet, de lássuk, milyen tényezők vezettek a (lényegében) teljes megsemmisülésig.

Vereségek – zsinórban

Hadd oszlassak el egy közkeletű tévedést rögtön az elején: a bukás nem a 2019-es önkormányzati választás elsöprő össz-ellenzéki diadalával kezdődött. Ahhoz, hogy legalább hozzávetőleges mérleget vonjunk a Fidesz helyi bázisának elmúlt időszakban nyújtott teljesítményéről – ezt az érintettek bevonásával szerettük volna, idevágó kísérleteink eredményéről lásd a három főszereplőt bemutató közcímes bekezdéseket lent –, egyfelől nem szabad belesétálni az elmúltkilencévezés csapdájába (bár adná magát a lehetőség), de mindenképp vissza kell nyúlni a 2018-as országgyűlési választásokig. Szeretett városunkban lényegében országos viszonylatban is egyedüliként jelesre vizsgázott ugyanis a taktikai szavazás elve 

– a választók a listán a számukra kedves alakulatra, egyéniben a győzelemre legesélyesebb jelöltre voksoltak. 

Az eredmény ismert, Pintér Tamás legyőzte dr. Galambos Dénest, helyben (is) először igazolva, hogy a Fidesz-rezsim megtörhető.
Mindezek után az önkormányzati választáson is visszaköszönt a vezérelv: a Fidesz aspiránsaival szemben az össz-ellenzék a "Rajta, Újváros!" Egyesület zászlaja alatt egy-egy jelöltet indított – a vége az egyéni körzetekben 10-0 arányú ellenzéki siker, a polgármesteri székbe pedig ugyanaz a politikus ülhetett, aki az országgyűlési választáson is diadalt aratott: Pintér Tamás lett a város első embere.
A Fidesz vesszőfutása még ezzel sem ért véget: a Pintér megüresedett országgyűlési helyére kiírt időközi választáson február derekán Kálló Gergely győzött – a jobbikos jelölt egyúttal politikatörténeti bravúrt is végrehajtott, hiszen ez a választás volt az első, amelyen deklaráltan össz-ellenzéki jelölt lett a befutó az Orbán-féle hatalmi centrum által támogatott indulóval szemben. 
Három választás, három vereség – nem is csoda, hogy megroppant a helyi Fidesz-bázis. Az viszont, hogy lényegében nyomtalanul  eltűnjön, nem volt benne a pakliban. Ehhez még három alaptényező kellett.

Birodalmi lépengetők

Ezek sorában a a legfontosabb egy jól forintosítható tétel: a városlakók okkal és joggal nehezményezik, hogy a Modern Városok Programja 2016-ban született dunaújvárosi ígéreteiből lényegében vagy nem valósult meg semmi néhány látványberuházáson kívül, vagy ha igen, akkor az nem Dunaújvárosban. A tételeket felsoroltam az MVP keretes anyagában, itt és most egyet kötelező kiemelni: a városnak szánt összesen 45,6 milliárdos ajándékcsomag legértékesebb darabja (a 21 darabos szettből erre az egyre 12 milliárd jutott!)a logisztikai központ I. üteme volt; a fővárosból nézve talán nehezen észrevehető, térségi szinten azonban jelentős szépséghiba, hogy 

a beruházás végül – a kormánymédia valósághajlító frázisával:  „a Dunaújváros melletti” – Iváncsán valósult meg. 

A város közigazgatási határaitól jelentős mértékben észak felé "tolt" bázis – amely már elnevezésében is névhasználati perért kiált: az INPARK Dunaújváros – tökéletes példája annak, hogyan lehet valakit úgy megajándékozni, hogy aztán a megajándékozott minden tekintetben rosszul járjon. Egyfelől más viszi a boltot: a betelepülő munkáltatók kínálta lehetőségekből éppen a dunaújvárosi-térségi munkavállalók maradnak ki. Másrészt  ha esetleg úgy adódna, hogy újra fejlesztési forrásért folyamodik a város, akkor könnyen lehet az a válasz a hatalmi cetrumból, hogy nemcsak nem jut, de nem is jár, hiszen jutott 12 milliárd korábban, ott az INPARK Dunaújváros, ragyogó ékkő, csiszoljatok rajta. Máris mutatom a főszámokat!

Modern Városok Programja – a tervezési szakban

A Modern Városok Programja 2016-os szerződését az 1394/2016. (VII. 21.) Korm. határozat összegzi, a honlapunk birtokába került dokumentumcsomag szerint öt hangzatos fejezetre bontva összesen 45 milliárd 633 millió forint jutott volna a városnak a fejlesztésekre. Íme, témakörönként:
Sport, kultúra, rekreáció – 6 tételben 10,03 milliárd HUF
Közszolgáltatások fejlesztése – 5 tényezőre 5,174 milliárd HUF
Közlekedésfejlesztés – 4 feladattal 9,919 milliárd HUF
Gazdaságfejlesztés – 2 alaptétellel 13,4 milliárd HUF
Környezeti fejlesztések – 4 tételben 6,57 milliárd HUF. 
A 45,6 milliárdos előirányzat messze legjelentősebb tétele – a logisztikai központ I. ütemére szánt 12 milliárd forintból – Iváncsán valósult meg. 

Tragikus történet – három főszereplővel

A Fidesz országos viszonylatban is példátlan dunaújvárosi megsemmisülése három személy tevékeny közreműködéséhez köthető. Összeállításunk készítésekor mindhármójukat igyekeztünk szóra bírni – lényegében eredménytelenül. 
Elsőként mindenképpen dr. Dorkota Lajos említendő – jelenleg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, emellett a választási bukások ellenére mindmáig a Fidesz megyei választmányi elnöke. Dunaújváros díszpolgára. Telefonos megkeresésünkre nem reagált.
A Fidesz helyi szervezetének elnöke Cserna Gábor, aki két cikluson, összesen kilenc esztendőn át (2010-2014, majd 2014-2019 között) volt a város polgármestere. Telefonos megkeresésünkre udvariasan, de határozottan elutasította érdeklődésünket.
Szintén kerestük dr. Galambos Dénest, aki 2014-2018 között a választókerület országgyűlési képviselője volt, a Fidesz-KDNP 2018-as veresége után a térség miniszterelnöki biztosa lett. Kérdéseinkre egyetlen mondat variációival válaszolt: "Teszem a magam dolgát  – és azt kívánom, tegye mindenki a maga dolgát a saját mezőjében." Bármit jelentsen is ez.

Hová tűnt Damon Hill?

A másik két tényezőt csak címszavakban említem. Sokakban, így a közéleti szerepvállalók mellett a téma iránt érdeklődő laikusokban is megütközést keltett a Fidesz önkéntes és totális levonulása a várospolitika színpadáról. Az, hogy egy alakulat listán bejutott tagjai nem vesznek részt  a közgyűlési munkában, bizottsági színtéren sem vállalva szerepet a döntések előkészítésében, több mint öngól. Nem bűn, hanem hiba – több okból is. Ezzel ugyanis a Fidesz ha nem is mondja, de beismeri, hogy valóban totális kudarcot vallott a lokális színtéren, ráadásul 

még az esélyét is elveszi annak, hogy konstruktív ellenzéki szerepvállalóként tűnjön föl a saját választói szemében. 

Szepesi Attila ex-alpolgármester, valamint Lőrinczi Konrád alkalmi megnyilatkozásai üdítő kivételnek számítanak, egyúttal némi reményre is jogosítanak, ugyanakkor a keretes anyagban említett "nagy hármas" totális kivonulása a dunaújvárosi közéletből – ide értve a város nyilvánosságát, mint a sorban harmadik pillért – az elmúlt időszak legriasztóbb tényezője.
Ha ugyanis a Fidesz volt és jelenlegi prominensei nincsenek pro forma jelen a városban, akkor az bevallva-bevallatlanul azt is jelenti, hogy nem tudnak vagy nem akarnak segíteni a városnak. A Fidesz-birodalom Patyomkin-faláról lekopott a festék – és elslisszoltak, akik korábban kikeverték nekünk ezt az unalmas, ronda színt.

(Illusztráció: INPARK Dunaújváros)

A rovat további hírei: Közélet

Célunk egy élhetőbb, modern város

Célunk egy élhetőbb, modern város

2024. már. 18.

A fenntartható, zöldülő város ügyéről egyeztetett Szabó Zsolt és Bartuszek Lilla, a Fenntartható Városok alapítója a Városházán a napokban. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere szerint a városvezetés  nyitott minden olyan megoldásra, ami egy élhetőbb, modern város megteremtését szolgálja.

Teljesen megújulnak a város padjai

Teljesen megújulnak a város padjai

2024. már. 17.

Aki nyitott szemmel jár a városban, annak feltűnhet, hogy az önkormányzat több helyen is új padokat helyezett ki, a régiek pedig teljes felújításon estek át. Az esztétikai benyomásokon túl nyilván a kényelmi szempontok is fontosak.

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

2024. már. 16.

A néhány évvel ezelőtt a fővárosban történt tragédiát követő civil összefogásnak és a dunaújvárosi önkormányzatnak köszönhetően minden városi oktatási intézménybe került életmentő allergiagyógyszer, vagyis EpiPen.

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

2024. már. 15.

Városunkban is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójáról a '48-as emlékműnél  ma délelőtt. 

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

2024. már. 14.

A területfejlesztési miniszterrel Pintér Tamás polgármester tárgyalt Székesfehérváron kedden délután. A város gazdasági helyzete mellett a fejlesztési terveket egyeztették a tárgyaló felek. Az eseményről a város első embere számolt be.

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

2024. már. 14.

Ismét csak döbbenetes mennyiségű lom, szemét, hulladék került a konténerekbe. Ez a mérlege az esztendő első lomtalanításának. A Béke városrészben, egyszerre három helyen is le lehetett adni a feleslegessé vált holmikat múlt szombaton. És le is adták!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

2024. már. 13.

Közös megemlékezésre várja a városlakókat az önkormányzat március 15-én – az ünnepség helyszíne idén is a forradalmi emlékmű lesz pénteken délelőtt. A koszorúzás után avatják a Kistemetőben Rosti Pál felújított síremlékét.